HALLITUKSEN ESITTELY 2017

 
 

1) Nimesi ja missä asut?

 Catarina Wikström, asun omakotitaloa Vantaan Simonlaaksossa.

 

2) Mikä on roolisi hallituksessa 2017?

Toimin hallituksen puheenjohtajana. Tämän lisäksi olen yhdistyksen tiedotus- ja kotisivuvastaava, toinen vuosikirjavastaavista, tarvike- ja yhdistystuotevastaava, toko- ja agilityvastaava sekö JTO-työryhmän jäsen.

 

3) Ketä laumaasi kuuluu?

Aiemmin laumaani kuuluivat jo edesmenneet unkarinvinttikoirat JoyJoy (Primada Full-Time JoyJoy 21.5.2012-7.12.2016) ja Fény (Primada Shine Like Full Moon 21.5.2012-15.7.2017). Nykyään laumassani on vuonna 2016 syntynyt unkarinvinttikoiranarttu Bámby (Balaton Nyitnikék Bodza), sekä rhodesiankoirat Nanya (s.2009), Gawa (s.2010) & Kazi (s.2014). Kotona asuvien koirien lisäksi omistan Vantaalla sijoutuskodissa asuvan unkarinvinttikoiranartun nimeltä Sansa (s. 2016, Balaton Nyitnikék Bársonyos) sekä 50% Jyväskylässä asusvasta vinttikoirauroksesta nimeltä Nándi (Puszták Vadásza Kele)

Koirien lisäksi laumaani kuuluu vuonna 1994 syntynyt tytär joka ei enää asu kotona, sekä kotona asuvat vuonna 1997 syntynyt poika, (joka tosin käy vuonna 2017 kotona vain armeijan lomilla) ja vuonna 1999 syntynyt tytär Emma jota monet rodun parissa harrastaneet ovatkin nähneet erinäisten koirien näyttelyhihnan päässä kaikenmoisissa näyttelyissä. Emma omistaa Fényn joten Emmaa näkee näyttelyiden ja kenkkeilyn lisäksi myös maasto- ja ajuekokeissa Fenyn hihnan päässä :)

 

4) Mitä harrastat koiriesi kanssa?

Ihan ensisijainen harrastus on ajella ympäri eteläsuomea ja tutkia mahdollisimman paljon erilaisia metsiä, eli poluttomissa maastoissa rämpiminen on meidän ykkösjuttu! Tätä harrastamme ihmis- ja koiraystäviemme kanssa ja se on tärkeä osa arkeamme niin kuntoilun kun sosiaalisen tarpeen kannalta :) Harrastuksiin kuuluu myös näyttelyt sekä rata & maasto & ajuejuoksukisoissa käyminen. Vuonna 2015 uutena villityksenä alkoi ulkomaan näyttelyreissut ja haaveissa olisi myös päästä osallistumaan vielä uudstaan maastojuoksukisoihin ulkomailla. Muita satunnaisempia harrastuksia ovat verijälki, rally-toko sekä dobo.

 

5) Miten olet aiemmin osallistunut järjestö/koirakerhotoimintaan? Onko sinulla koetoimitsija/tuomari/yms. pätevyyksiä?

Olen ollut mukana perustamassa SUN ry:tä vuonna 2012 ja toiminut  yhdistyksen sihteerinä siitä lähtien neljä vuotta ja vuoden 2016 alusta olen toiminut yhdistyksen puheenjohtajana. Olen toiminut myös muiden koirayhdistysten (SRB, HVK) toimikunnissa ja ollut mukana järjestämässä erilaisia koiratapahtumia. Olen käynyt juoksupuolen koetoimitsija I ja II kurssit sekä kehätoimitsijakurssin mutta en ole pätevöitynyt koetoimitsijaksi sen enempää kun kehäsihteeriksikään. (aika ei kertakaikkiaan ole riittänyt viemään näitä asioita loppuun). Vuonna 2016 suoritin kasvattajan peruskuskurssin ja jatkokurssin.

 

6) Millainen koirahistoriasi on?

Historiani on sellainen että olin alkuelämäni todella allerginen koirille mutta vuonna 2007 tein radikaaliratkaisun ja rupesin ratsastamaan jolloin sain itseni siedätettyä eläinpölylle ja siinä samalla siedätyin myös koirille. Vuonna 2009 meille tuli ensimmäinen oma koira (rhodesiankoira Nanya) ja sen jälkeen lauma onkin kasvanut melko holtittomasti jotta saan otettua kiinni alkuelämäni koiravajeen :)

 

7) Miten päädyit unkarinvinttikoiraan?

Unkarinvinttikoirassa minua viehätti ensimmäisenä luonne ja toisena se miten vaivattomasti ja kauniisti koirat liikkuu juostessaan kovaa vauhtia. Tutustuin vuonna 2011 Mari Rannilaan rhodesiankoirayhdistyksen kautta ja kun kävimme lenkeillä, ihastuin Marin omistamaan unkarilaispoikaan Cujoon. Cujo olikin meillä hoidossa muutaman kerran jotta sain tutustua rotuun ja ennen omien unkarilaisten hankkimista meillä oli hoidossa myös unkarilaispojat Dille ja Raju. Olin mukana astutusmatkalla kun meidän tulevien pentujen emä Megy reissasi unkariin tapaamaan sulhastaan ja sillä reissulla menetin sydämeni lopillisesti rotuun. Megy oli kaikkea ja vielä enemmän mitä unkarinvinttikoirassa saattaisin toivoa ja onneksi Megy kuunteli toiveeni tarkasti ja meillä asui neljä vuotta hyvin emänsä kaltainen tytteli JoyJoy <3 . Feny on luonteeltaan hieman vilkkaampi ja äänekkäämpi likka kun JoyJoy, Feny tekee aina kaiken TÄYSILLÄ :) Vuosi 2016 toi mukanaan myös ajatuksen siitä että tämä on rotu jota toivoisin vielä joskus voivani kasvattaa. 

 

8) Mitä toivot rodun tulevaisuudelta?

Hartain toiveeni rodun osalta on se ettei se koskaan eriytyisi juoksu- ja näyttelylinjoihin. Toinen yhtä tärkeä asia on rodun terveys ja ennen kaikkea avoimuus terveysasioissa. Suomessa avoimuus on mielestäni hyvällä mallilla mutta rodun kotimaan erilainen kulttuuri terveysasioissa asettaa usein haasteita suomalaisille kasvattajille. Toivon että yhdistyksenä pyrkisimme rakentamaan yhteistyön siltoja rodun kotimaan sekä ainakin Saksan kanssa. 

 

9) Mihin suuntaan haluaisit yhdistyksen toimintaa kehittää?

Toivoisin että yhdistys onnistuisi omalta osaltaan luomaan ja ylläpitämään suomen unkarinvinttikoirien omistajien keskuuteen mahdollisimman rennon ja positiivisen, yhteen hiileen puhaltavan ilmapiirin jotta toisia rodun harrastajia olisi helppo lähestyä ja yhdessä tekemiseen olisi mahdollisimman matala kynnys :) Mielestäni on tärkeää että yhdistys tiedottaa aktiivisesti jäsenistöä toiminnastaan ja toivon että saamme jatkossa houkuteltua esimerkiksi tapahtumien järjestämiseen mukaan yhä enemmän myös hallituksen ulkopuolisia jäseniä. 

 

10) Terveisesi jäsenille?

Haluan vielä kerran kiittää yhdistyksen jäseniä siitä että panostitte vuonna 2016 rodun yksilöiden terveystietolomakkeiden täyttämiseen, siitä oli valtava apu yhdistykselle terveysselvitystä tehdessä, sekä JTO:n luonnostelussa. Ja toistan saman minkä olen sanonut jo aiemmissa esittelyissä: muistakaa että yhdistyksen tapahtumatalkoisiin osallistuakseen ei tarvitse a) osata mitään b) tuntea ketään etukäteen, tulkaa rohkeasti mukaan ja yllättykää miten kivaa ja antoisaa yhteisten tapahtumien järjestäminen on! :)

---------------------------------------------------------------------------------------------

 

1) Nimesi ja missä asut?

Hei, olen Mari Rannila ja asun pienessä Perhon kunnassa Keski-Pohjanmaalla.
 

2) Mikä on roolisi hallituksessa?

Toimin hallituksen jäsenenä sekä vuosikirjavastaavana yhdessä Catan kanssa.

 

3) Ketä laumaasi kuuluu?

Ihmisiä edustan minä ja koirapuolella meidän bändiin kuuluu rhodesiankoira Rico, tänä vuonna 11v. ,ja unkarinvinttikoirat Raju (Avenina´s Cukorga Csongor) tänä vuonna 7v. , Dina (Avenina's Diszes Derelye) tänä vuonna 5v ja sijoitusnarttu Rana (Szatmár Szépe Barka) tänä vuonna 1v.
 

4) Mitä harrastat koiriesi kanssa?

Harrastamme pääasiassa näyttelyitä. Juoksupuolen kisaaminen on viime vuosina ollut hiljaisempaa; yksi kisaava koira on menehtynyt, yksi on eläkkeellä, yhden jalka ei kestä rankkaa kisaamista ja kodinvaihtaja ei ole päässyt treenaamaan riittävästi. Usein tulee todettua, että talo on täynnä vinttikoiria, mutta kukaan ei juokse! :D Vuodelle 2017 on toki tavoitteita muidenkin lajien parissa, saas nähdä mihin rahkeet riittävät. Harrastukset ovat mukavia, mutta oleellisinta on, että arki sujuu leppoisasti.

 

5) Miten olet aiemmin osallistunut järjestö/koirakerhotoimintaan? Onko sinulla koetoimitsija/tuomari/yms. pätevyyksiä?

Aiemmin olen toiminut Suomen ridgeback-yhdistyksen hallituksessa ja erilaisissa luottamustehtävissä ja järjestelytoimikunnissa. Olin mukana perustamassa Suomen Unkarinvinttikoirat ry:tä v. 2012 ja siitä asti olen ollut hallituksessa. Vuoden 2014 toimin kerhomme varapuheenjohtajana ja vuoden 2016 toimin sihteerinä.
 

6) Millainen koirahistoriasi on?

Teininä minulla oli sekarotuinen koira, Jesse. Isällä on aina ollut hirvikoiria ja hän on kasvattanut muutaman pentueen. Ensimmäinen oma koirani on Rico. Lapsena oli ihan "normaalia", että meillä oli aina vähintään pari koiraa, mutta kunnolla olen hurahtanut koirailuun vasta parikymppisenä muuttaessani pois kotoa.

 

7) Miten päädyit unkarinvinttikoiraan?

Selailin joskus koirarotukirjaa ja katselin että onpas kivan näköinen eläin! Innostus ylipäätään vinttikoiriin syttyi, kun niitä näki radalla ja maastossa kisatessani Ricon kanssa. Messarissa 2007 tapasin Ninan (kennel Avenina´s) ja sitä kautta pikkuhiljaa varmistui, että unkarilainen on vielä saatava. Rodussa viehätti koko, luonne ja ulkomuodossa se, että oli vinttikoira muttei nälkäänäkevän näköinen. B-pentueen syntyessä loppuvuodesta 2008 menin kylläkin niitä "vain katsomaan"... :D Loppu on historiaa! Kertaakaan en ole valintaani katunut, on tämä niin ihana ja monipuolinen rotu.
 

8) Mitä toivot rodun tulevaisuudelta?

Toivoisin, että rotu ei eriytyisi juoksu- ja näyttelylinjaisiin. Olisi mukavaa nähdä unkarinvinttikoiria lisää myös epävinttarimaisissa harrastuksissa, koska näissä koirissa on kyllä potentiaalia.
 

9) Mihin suuntaan haluaisit yhdistyksen toimintaa kehittää?

Pidän erittäin tärkeänä, että yhdistys ottaa kantaa ja tekee voitavansa terveysasioiden edistämiseksi nyt, kun rotu on vielä pienilukuinen ja tilanne sikäli hallinnassa, eikä niin että 10-20 vuoden päästä ollaan niin sanotusti lirissä, koska nyt ollaan kuin ne kuuluisat Ellun kanat. Mielestäni on hyvä asia, että meidän rodussamme on melko kova "sosiaalinen paine" tehdä asiat oikein, ja tämä toivottavasti ohjaa mm. jalostusvalintoja.

 

10) Terveisesi jäsenille?

Pitäkää koiristanne ja itsestänne huolta ja nauttikaa yhteisestä tekemisestä!
 

---------------------------------------------------------------------------------------------

1) Nimesi ja missä asut?
Olen Janica Ström ja asun Pukkilassa (Mäntsälän ja Porvoon välimaastossa).

 

2) Mikä on roolisi hallituksessa 2017?

Hallituksen varsinainen jäsen sekä yhdistyksen kiertopalkintovastaava. Tämän lisäksi vastaan myös näyttelyarvostelujen puhtaaksikirjoituksesta vuosikirjaan.

 

3) Ketä laumaasi kuuluu?

Laumaani kuuluu aviomieheni Christer sekä rhodesiankoira nartut Chai (s.10.3.2006) ja Cali (s. 2.4.2015) sekä unkarinvinttikoira urokset Kávé (s. 26.5.2008) ja Kakaó (s. 10.7.2012).

 

4) Mitä harrastat koiriesi kanssa?

Harrastamme näyttelyitä, rata- ja maastojuoksua sekä Kávén kanssa käymme kaverikoirailemassa. Lisäksi on tullut kokeiltua kaikenlaista muutakin, esim. agilityä ja hakuakin, mutta nykyisin enää harvoin.

 

5) Miten olet aiemmin osallistunut järjestö/koirakerhotoimintaan? Onko sinulla koetoimitsija/tuomari/yms. pätevyyksiä?

Olen ollut aiemmin Suomen rhodesiankoira yhdistys ry:n hallituksen jäsenenä usean vuoden ajan ja ollut mukana järjestämässä useita erilaisia tapahtumia.

 

6) Millainen koirahistoriasi on?

Kun muutimme yhteen mieheni Christerin kanssa vuonna 2001, muutti heidän sekarotuinen uroksensa Dusty mukana. Tätä kautta pääsin tutustumaan koirien maailmaan. Ensimmäisen oman koiran hankin vuonna 2002, kun sekarotuinen narttu Chili saapui perheeseemme. Chilin kanssa aloitin koiraharrastukset, kävimme tottistelemassa ja treenasimme agilityä. Vuonna 2006 saapui laumaamme rhodesiankoira narttu Chai (MVLionwolf My Little Ally), jonka kanssa uppouduin toden teolla koiraharrastukseen. Kävimme aktiivisesti näyttelyissä, innostuin juoksuharrastuksesta (sekä rata että maasto) ja kokeilimme kaikenlaisia lajeja. Chai sai ensimmäisen pentueensa vuonna 2009 ja kasvattajan luota kotiin matkasi pusutyttö Cuba (MVLionwolf My Little Diva). Cuba valitettavasti menehtyi 2015 keväällä ollessaan tiineenä ja vasta alle kuuden vuoden ikäisenä. Kesäkuussa 2015 surua lievittämään saapui Saksasta maksakuonoinen rhodetyttö Cali (Njia Jamaa Deluxe Diva Forever). Ensimmäisen unkarinvinttikoiran hankin vuonna 2008, kun Unkarista Suomeen lensi iloinen hymypoika Kávé (Hajnali Tejeskávé). Toinen unkarinvinttikoira saapui laumaamme vuonna 2012, kun hain Suomeen Kávén siskonpojan, iloisen velikullan Kakaón (Hajnali Tejszínhabos Kakaó).

 

7) Miten päädyit unkarinvinttikoiraan?

Ystävälläni oli saluki ja mielenkiinnolla kuuntelin aina juttuja vinttikoirista. Chai-rhoden kanssa kävimme maastokisoissa ympäri Suomen ja Virossakin ja rakastuin lajiin. Sitä kautta tuli ajatus hankkia kunnon juoksija taloon. Tykästyin greyhoundiin, mutta halusin harrastaa sekä näyttelyitä että juoksulajeja, joten rotu ei tuntunut linjajaon takia sopivalta. Vuonna 2007 näin unkarilaisia juoksemassa Hyvinkään vinttikoiraradalla ja rakastuin, valinta oli sitä myöten selvä.

 

8) Mitä toivot rodun tulevaisuudelta?

On hienoa, että sama koira voi pärjätä näyttelyissä ryhmäsijoitukseen asti ja samalla juosta käyttövalioaikoja radalta tai pärjätä maastokisoissa. Toivon, ettei rotuun koskaan tulisi jakoa käyttö- ja näyttöpuoleen. Suurin toiveeni on, että rodun terveyteen kiinnitettäisiin enemmän huomiota ja avoimuuteen erityisesti terveysasioissa.

 

9) Mihin suuntaan haluaisit yhdistyksen toimintaa kehittää?

Haluaisin saada jotenkin aktivoitua jäsenistöämme sekä edistää terveysasioita vielä entisestään.

 

10) Terveisesi jäsenille?

Kaikki mukaan reippaasti yhdistyksen toimintaan ja toimimaan tämän upean rodun hyväksi. Osallistuminen on ollut kovin hiljaista yhdistyksen järjestämiin tapahtumiin, toivottavasti jatkossa saataisiin enemmän porukkaa mukaan. Toivottavasti törmätään koiraharrastuksissa, tulkaa nykimään hihasta ja juttelemaan! :)

 

---------------------------------------------------------------------------------------------


1) Nimesi ja missä asut?

Paula Kemppainen, Ristijärveltä Kainuusta.

 

2) Mikä on roolisi hallituksessa 2017? 

Varapuheenjohtaja ja näyttelyvastaava.

 

3) Ketä laumaasi kuuluu?

4-vuotiaan unkarinvinttikoiranarttu Zeldan (Hajnali Mendemonda) lisäksi kanssani asuu 9-vuotias lapinporokoiranarttu Keira, kolme balineesi-rotuista kissaa sekä sekalainen seurakunta pienempiä ja eksoottisempia lemmikkejä.

 

4) Mitä harrastat koiriesi kanssa?

Näyttelyjä, maastojuoksukisoja, kaverikoirailua, paimennusta.

 

5) Miten olet aiemmin osallistunut järjestö/koirakerhotoimintaan? Onko sinulla koetoimitsija/tuomari/yms. pätevyyksiä?

Olen ollut SUN ry:n hallituksen jäsen toimikausina 2014 ja 2016. Sitä ennen kokemusta järjestötoiminnasta on kertynyt opiskeluajoilta toimiessani ainejärjestön hallituksessa sekä ylioppilaskunnan jaostoissa. Olen suorittanut kasvattajan peruskurssin ja olen myös kaverikoiraohjaaja.

 

6) Millainen koirahistoriasi on?

Koirat ovat aina kuuluneet elämään ja niitä on lapsuudesta saakka perheessä aina ollut, rotuina on ollut edustettuna mm. samojedi, labradorinnoutajia ja sekarotuinen. Keira-porokoira on ensimmäinen oma koirani, lisäksi olen ennen Zeldan laumaan liittymistä omistanut toisenkin porokoiran sekä rescue-galgon.

 

7) Miten päädyit unkarinvinttikoiraan?

Halusin itselleni monipuolisen harrastusvinttikoiran, jonka kanssa voisi käydä sekä juoksukisoissa että näyttelyissä. Tutustuin eri rotuihin Tuulen Koirat -keskustelufoorumilla ja kiinnostuin unkarilaisista, koska ne vaikuttivat juuri sellaisilta monitoimikoirilta, jollaista olin hakemassa. Kävin tutustumassa koiriin vuoden 2011 messarissa kehän laidalla, ja ne tekivät minuun vaikutuksen reippailla ja avoimilla luonteillaan. Omistajatkin vaikuttivat mukavilta ja huumorintajuisilta, mikä ei mielestäni ole koskaan huono juttu! Täten päätös oli syntynyt ja oma rotu valikoitunut, ja seuraavana kesänä oma unkarilaispentu olikin jo varattuna.

 

8) Mitä toivot rodun tulevaisuudelta?

Toivon, että rotu pysyy jatkossakin monipuolisena harrastuskoirana, eikä jakautuisi näyttely- ja käyttökoiriin. Ihanteeni on kaunis, liioittelematon ja terverakenteinen, rotumääritelmän mukainen koira, jolla on vahvat vietit ja toimintakykyä niin harrastus- kuin metsästyskoiranakin (vaikka vinttikoirilla ei Suomessa metsästetäkään, niin kuitenkin alkuperäinen käyttötarkoitus tulee muistaa ja pitää mielessä). Terveysasiat ovat olleet viime aikoina paljon tapetilla rodusta puhuttaessa, ja itse toivon tulevaisuudelta lisää avoimuutta ja rehellisyyttä sairauksien osalta, ja ettei sairaita koiria tai niiden lähisukulaisia käytettäisi jalostukseen. Toivoisin tulevaisuudessa näkeväni enemmän yhteistyötä myös kasvatusasioissa ja rodun tunnettavuuden lisääntyvän entisestään.

 

9) Mihin suuntaan haluaisit yhdistyksen toimintaa kehittää?

Haluaisin ensinnäkin kaikki unkarinvinttikoirien omistajat liittymään rotuyhdistyksen jäseniksi ja tulemaan mukaan toimintaan rohkeasti! Meillä on ihanan aktiivisia harrastajia rodussamme, mutta koskaan ei ole osallistujia ja tekijöitä liikaa kun jotain yhteistä tekemistä suunnitellaan ja järjestetään.

 

10) Terveisesi jäsenille?

Tulkaa ihmeessä juttelemaan ja tutustumaan, jos jossain meikäläisen näette pyörimässä, on aina mukava tutustua saman rodun harrastajiin ja unkarilaisesta vielä haaveileviin! Muistakaa, että yhdistystoiminta on juuri teitä jäseniä varten, joten osallistukaa yhdistyksen tapahtumiin ja aktiviteetteihin, ihan kaikki ovat tervetulleita aloittelijoista konkareihin!

 

 
---------------------------------------------------------------------------------------------

1) Nimesi ja missä asut?

Olen Anne Naukkarinen ja asun Laukaan Vehniällä Keski-Suomessa.

 

2) Mikä on roolisi hallituksessa 2017?  

Olen yhdidtyksen sihteeri ja rahastonhoitaja. Lisäksi toimin pentuvälittäjänä ja jalostusneuvonnan yhteyshenkilönä

 

3) Ketä laumaasi kuuluu?

Laumaani kuuluu 2 unkarinvinttikoiraa, narttu Java (FI MVA Primada Full Hunter's Heart) s.05/2012 ja uros Nándi (Puszták Vadásza Kele) s.04/2016, jonka omistan puoliksi Catarina Wikströmin kanssa. Omistan myös puolikkaan unkarilaisuroksesta Sulosta (FI MVA Primada Full Of Attitude) s.05/2012, joka asuu Sini Huvirannalla. Lisäksi kotona on 4 whippetiä sekä aviomies ja kolme lasta.

 

4) Mitä harrastat koiriesi kanssa?

Koirien kanssa harrastetaan vinttikoirien juoksulajeja sekä jonkin verran näyttelyitä. Osa koirista on ”oloneuvoksia”.

 

5) Miten olet aiemmin osallistunut järjestö/koirakerhotoimintaan? Onko sinulla koetoimitsija/tuomari/yms. pätevyyksiä?

Olen ollut Keski-Suomen Vinttikoirakerhon hallituksen jäsen vuosina 2011-2013 ja varajäsen kaudella 2016. Olen myös SUN ry:n perustajajäsen ja toimin puheenjohtajana vuosina 2012-2014. Lisäksi olen toiminut Suomen Vinttikoiraliitto ry:n jalostustoimikunnan jäsenenä vuodesta 2014-2017.

 

6) Millainen koirahistoriasi on?

Ensimmäisen koirani Juksun sain vuonna 2001. Se oli tuolloin vajaa 3 vuotias sekarotuinen (suomenpystykorva X saksan metsästysterrieri) uros, kodinvaihtaja. Juksu opetti nuorelle tytölle paljon koirista! Vuonna 2003 tutustuin whippeteihin ja 2005 taloon tuli ensimmäinen rodun edustaja ja toinen 2007. Vuonna 2008 laumaan tuli ensimmäinen unkarinvinttikoira Megy (FI KVA-m FI MVA V-10 DVM-11 Avenina's Bandanna Bessie), elämäni koira. Sitten syntyikin ensimmäinen whippetpentue kennelnimelleni Primada vuonna 2011, josta jäi kotiin yksi uros. Vuonna 2012 Megylle syntyi Primada-unkarilaispentue, josta jäi kotiin jo edellä mainittu Java sekä sen veli Mitja (FI KVA-m FI & SE MVA SMM-14 EMM-15 Primada Catch The Full Catch). Mitja oli urosversio äidistään, mutta sairastui vakavasti 07/2015 ja jouduttiin päästämään paremmille pupumaille. Vuonna 2014 syntyi toinen whippet pentueeni, josta jäi kotiin yksi narttu. Kesällä 2016 laumaamme saapui Unkarin vahvistus Nándi (Puszták Vadásza Kele) yhteistyössä Catarina Wikströmin kanssa.

 

7) Miten päädyit unkarinvinttikoiraan?

Unkarinvinttikoiraan päädyin, koska halusin whippetien rinnalle isomman vinttikoiran, mutten halunnut valita näyttelyiden ja juoksulajien väliltä. Vartioimisviettikin tuntui olevan sopiva, eikä se tuntunut muutoinkaan huonolta ajatukselta maaseudulla elävään laumaan. Olen ollut erittäin tyytyväinen rotuvalintaan, niin perheen kuin harrastustenkin näkökulmasta.

 
8) Mitä toivot rodun tulevaisuudelta?

Toivon, että rotu säilyy käyttötarkoituksiinsa sopivana, niin rakenteen kuin luonneominaisuuksienkin osalta. Toivon myös, että rodun kotimaassa tehdyt ”metsästyslinjaisten” FCI-rekisteröinnit toisivat rotuun laajempaa geenipoolia ja sitä kautta saisimme rodun säilymään terveydenkin puolesta hyvänä.
 

9) Mihin suuntaan haluaisit yhdistyksen toimintaa kehittää?

Toivoisin yhdistyksen palvelevan koko jäsenistöä, jäsenille sopivalla tavalla.
 

10) Terveisesi jäsenille? 

Tuokaa äänenne rohkeasti kuuluviin toiminnan suhteen ja tulkaa myös mukaan tapahtumiin!

---------------------------------------------------------------------------------------------

1) Nimesi ja missä asut?

Heidi Husu, Sipoossa.

 

2) Mikä on roolisi hallituksessa?

Varajäsen

 

3) Ketä laumaasi kuuluu?

Ihmisperheen lisäksi kaksi unkarinvinttikoiraurosta sekä muutama poni.

 

4) Mitä harrastat koiriesi kanssa?

Pääasiassa rata- ja maastojuoksuja, näyttelyissäkin joskus käydään.

 

5) Miten olet aiemmin osallistunut järjestö/koirakerhotoimintaan? Onko sinulla koetoimitsija/tuomari/yms. pätevyyksiä?

En ole osallistunut.

 

6) Millainen koirahistoriasi on?

Lapsuudenkodin saksanpaimenkoirien jälkeen ensimmäinen oma koirani oli basenji. Niiden myötä kiinnostus juoksuharrastukseen heräsi enemmänkin, ja seuraavaa rotua pohdittiin siitä lähtökohdasta.

 

7) Miten päädyit unkarinvinttikoiraan?

Basenjien jälkeen halusin mieluusti isomman vinttikoiran juoksuharrasteisiin, mutta niin whippet kuin greyhoundkaan ei ihan tuntunut tuolloin omilta. Sloughiakin katsastettiin, mutta oli tuolloin 15v sitten täällä harvinainen. Sattumoisin törmättiin tuolloin ilmoitukseen (Suomen ensimmäisestä) unkarinvinttikoiran pentueesta. Eipä oltu koskaan rodusta kuultukaan vaikka vinttikoiraa olimme etsineet, mutta kun tarkemmin perehdyimme ja koiriin tutustuimme, rotu tuntui olevan juuri sopiva. Ja samaa mieltä olen edelleen.

 

8) Mitä toivot rodun tulevaisuudelta?

Toivon että unkarinvinttikoira pysyy tasapainoisena, terveenä ja monipuolisena rotuna.

 

9) Mihin suuntaan haluaisit yhdistyksen toimintaa kehittää?

Nykyinen suuntaus terveysasioiden korostamiseen on oikein hyvä suunta.

 

10) Terveisesi jäsenille?

Tervetuloa mukaan toimintaan!

------------------------------------------------------------------------------------------


(Kuva Maiju Syrjälä)
 

1) Nimesi ja missä asut?

Nina Herpola, asun Raisiossa
 

2) Mikä on roolisi hallituksessa 2017?

Jäsen
 

3) Ketä laumaasi kuuluu?

Laumaani kuuluu 2011 syntynyt rhodesiankoira Ikimba Himaya "Maya" sekä 2015 syntynyt unkarinvinttikoira Etelközi-Nyúlász Gréta "Kuisku".
 

4) Mitä harrastat koiriesi kanssa?

Maya toimii tätä nykyään eläkeläisenä seuraneitinä ja lenkkikaverina. Kuiskusta toivon tulevaisuudessa harrastuskaveria vinttikoiralajeihin. Sitä odotellessa olemme piipahtaneet mutamissa näyttelyissä. Aikaisempien koirieni kanssa olen harrastanut agilityä, tokoa, näyttelyjä (junior handler kisojakin silloin joskus ikuisuus sitten), mejää, raunioita, ihan hieman nose workkia ja rallytokoa.
 

5) Miten olet aiemmin osallistunut järjestö/koirakerhotoimintaan? Onko sinulla koetoimitsija/tuomari/yms. pätevyyksiä?

Olen toiminut vuosien varrella erilaisissa tehtävissä ja rooleissa eri yhdistyksissä ja tapahtumissa. Mieluiten osallistun erilaisten tapahtumien, leirien ja koulutusten järjestelyihin. Kasvattajan peruskurssin kävin vuonna 2005, mutta yhtään pentuetta en ole kasvattanut. Dobo koulutusohjaajakurssin kävin v. 2012. Tällä hetkellä käytän Doboa eniten työssäni eläinfysioterapeuttina ohjaamalla ja soveltamalla liikkeitä osana eläinfysioterapiaa.

 

6) Millainen koirahistoriasi on?

Ensimmäisen koirani sain v. 1990, amerikancockerin. Seuraava koirani oli myös saman rotuinen noin kaksivuotiaana minulle saapunut narttu, jonka jälkeen v. 1999 minulle tuli ensimmäinen rhodesiankoirani Ikimba Phezulu "Zumba". Zumba sai kaverikseen 2003 nartun Ikimba Tango "Tango" ja 2011 laumaan saapui rhodesiankoira "Maya". Koiraharrastukset ovat vaihdelleet aina sen mukaan, mistä mikäkin koira on innostunut. Agilityn aloitin v. 1990 ja jokainen koirani on vähintäin alkeiskurssin käynyt lajista, myös Kuisku. Viimeisen kerran olen itse kilpaillut yli 10vuotta sitten ja laji onkin muuttunut sen jälkeen paljon. Nykyisin työ ja lapset ovat kutistaneet harrastamisen pitkälti lenkkeilyyn ja vinttikoiralajeihin.
 

7) Miten päädyit unkarinvinttikoiraan?

Ensimmäinen rhodesialaiseni vei minut juoksuharrastuksen pariin v. 2000. Kiinnostukseni lajia kohtaan on vain kasvanut vuosi vuodelta, joten lopulta oli ehkä aika sen ensimmäisen vinttikoiran saapua laumaamme. Harkinnassa oli useampia rotuja, mm. whippet ja ibizanpodenco olivat vahvoilla unkarinvinttikoira kanssa. Loppujen lopuksi muutamien mielenkiintoisten yhteensattumien jälkeen hain syyskuussa 2015 Helsinki-Vantaalta suuren jännityksen saattelemana laumaamme ensimmäisen puikkonokan.  Ja luulen (tiedän) , ettei tämä puikkis jää viimeiseksi. Olen ihastunut unkarinvinttikoiran luonteeseen ja ulkonäköön. Tämä tuntuu täysin "omaan käteen sopivalta" vintiltä.
 

8) Mitä toivot rodun tulevaisuudelta?

Tulevaisuudelta toivon, että rotua saataisiin yhä vietyä eteenpäin terveys-, luonne-, käyttö- ja näyttöominaisuudet huomioiden. Toivon, että avoin keskustelu rodun harrastajien kesken jatkuu ja että Suomeen saataisiin ajan myötä rakenettua hyvä ja geenipollillisesti mahdollisimman laaja unkarinvinttikoirakanta. Olen nähnyt rhodesiankoirien matkan Suomessa lähes yhtä vähälukuisesta rodusta tähän päivään, joten tiedän, että tavoitteen eteen pitää työskennellä todella pitkäjänteisesti ja yhteistyöllä, mutta että tehty työ tuottaa myös tulosta. Unkarinvinttikoira on upea rotu ja toivon, että yhteistyöllä tavoitteen saavuttaminen olisi mahdollista. 

 

9) Mihin suuntaan haluaisit yhdistyksen toimintaa kehittää?

Toivon, että yhdistys yhdistäisi rodun harrastajia tulevaisuudessakin. Toivon, että kaikki jäsenet tuntevat itsensä tervetulleiksi toimintaan ja että kaikkien jäsenten yhteistyö rodun hyväksi jatkuisi.
 

10) Terveisesi jäsenille?

Monen jäsenen kanssa olemme jo vaihtaneet kuulumisia mm somessa. Toivottavasti ensi kesänä tapaan mahdollisimman monia teistä eri tapahtumissa! Odotan tulevaa kesää innolla, tulkaa nykäisemään hihasta, jos en heti tunnista!