2021-2022 hallituksen esittely

 

 

1) Nimesi ja missä asut?

Hei, olen Mari Rannila ja asun pienessä Perhon kunnassa Keski-Pohjanmaalla.

 

2) Mikä on roolisi hallituksessa?

Toimin hallituksen puheenjohtajana sekä vuosikirjavastaavana.

 

3) Ketä laumaasi kuuluu?

Ihmisiä edustan minä ja tällä hetkellä minulla on kolme unkarinvinttikoiraa, Raju (Avenina´s Cukorga Csongor) s.2010 , Rana (Szatmár Szépe Barka) s.2016 ja Kova (Avenina´s Szilva Cukorka) s. 2020.

 

4) Mitä harrastat koiriesi kanssa?

Raju on jo kovasti eläkkeellä ja keskittyy nauttimaan elämästä rauhallisen liikunnan, syömisen ja pomona toimimisen merkeissä. Rana kisaa rata- ja maastojuoksupuolella sekä ajuekisoissa ja käy silloin tällöin myös näyttelyissä, jos ehtii. Treenaamme myös verijälkeä. Kova täyttää marraskuussa 2020 vuoden ja on lähinnä junnukehiä jo vähän ulkomaiden näyttelyissä kierrellyt äidin ja siskon perheen kanssa. Olemme treenanneet rataa, maastoa ja verijälkeä ja ainakin juoksulajeissa on tarkoitus kilpailla ensi vuonna, jos kaikki menee suunnitellusti.

 

5) Miten olet aiemmin osallistunut järjestö/koirakerhotoimintaan? Onko sinulla koetoimitsija/tuomari/yms. pätevyyksiä?

Aiemmin olen toiminut Suomen ridgeback-yhdistyksen hallituksessa ja erilaisissa luottamustehtävissä ja järjestelytoimikunnissa. Olin mukana perustamassa Suomen Unkarinvinttikoirat ry:tä v. 2012 ja siitä asti olen ollut hallituksessa milloin missäkin asemassa.

 

6) Millainen koirahistoriasi on?

Teininä minulla oli sekarotuinen koira, Jesse. Isälläni oli hirvikoiria ja hän kasvatti muutaman pentueen. Lapsuudessani meillä oli aina vähintään pari koiraa, mutta kunnolla olen hurahtanut koirailuun vasta parikymppisenä muuttaessani pois kotoa. Ensimmäinen oma koirani oli rhodesiankoira Rico (2006-2017). Cujo (Avenina´s Bojangles, 2008-2015) oli ensimmäinen unkarinvinttikoirani.

 

7) Miten päädyit unkarinvinttikoiraan?

Selailin joskus koirarotukirjaa ja katselin että onpas kivan näköinen eläin! Innostus ylipäätään vinttikoiriin syttyi, kun niitä näki radalla ja maastossa kisatessani Ricon kanssa. Messarissa 2007 tapasin Ninan (kennel Avenina´s) ja sitä kautta pikkuhiljaa varmistui, että unkarilainen on vielä saatava. Rodussa viehätti koko, luonne ja ulkomuodossa se, että oli vinttikoira muttei nälkäänäkevän näköinen. Moni rotu kiinnostaa ja miellyttää silmää, mutta unkarinvinttikoiraa parempaa en ole löytänyt. Se on ulkonäöllisesti, luonteeltaan, sopeutumiskyvyltään ja käyttöominaisuuksiltaan erittäin lähellä täydellistä.

 

8) Mitä toivot rodun tulevaisuudelta?

Toivoisin, että rotu ei voimakkaasti eriytyisi juoksu- ja näyttelylinjaisiin säilyttäen moninaisuutensa. Toivoisin kasvattajilta ja harrastajilta kiinnostusta terveysasioihin ja rodun hyvän pohjan rakentamiseen erityisesti Suomessa.

 

9) Mihin suuntaan haluaisit yhdistyksen toimintaa kehittää?

Toivoisin yhdistyksen kasvavan ja vakiinnuttavan asemansa. Toivoisin kaikkien unkarinvinttikoirien omistajien kokevan yhdistyksen jäsenyyden oleelliseksi osaksi rotua ja sen kanssa harrastamista. Jäsenmäärältään pienen yhdistyksen pyörittämisessä on omat haasteensa, ja toivon, että yhdistys pysyy ajan hermolla siinä, mitä jäsenet yhdistykseltä toivovat nyt ja tulevaisuudessa. Tähän liittyen toivon, että jäsenet ja rodusta kiinnostuneet uskaltavat ja kokevat mielekkääksi antaa matalalla kynnyksellä aina palautetta yhdistyksen toiminnasta.

 

10) Terveisesi jäsenille?

Tulkaa rohkeasti mukaan yhdistyksen toimintaan! Rotu on toistaiseksi lukumäärältään pieni, mutta nyt rakennetaan pohjaa vuosikymmenien päähän.

 

---------------------------------------------------------------------------------------------

 

1) Nimesi ja missä asut?

Catarina Wikström-Ivaskevicius ja asun Vantaan Havukoskella.

 

2) Mikä on roolisi hallituksessa?

Toimin hallituksen sihteerinä & näyttely-, kotisivu- ja tiedotusvastaavana.

 

3) Ketä laumaasi kuuluu?

Laumaani kuuluu vuonna 2012 syntynyt unkarinvinttikoiranarttu Fria (Primada Full-Blooded Hunter) ja vuonna 2016 syntynyt unkarinvinttikoiranarttu Sansa (Balaton Nyitnkikék Bársonyos) sekä marraskuussa 2020 syntynyt Sansan tytär Aiya (Avenina´s Szilvapálinka). Tämän lisäksi ihmislaumaan kuuluu ”tuontiuros” Liettuasta, eli mieheni Andrius. 

 

4) Mitä harrastat koiriesi kanssa?

Ihan ensisijainen harrastus on ajella ympäri eteläsuomea, pistää auto parkkiin ja lähteä koirien kanssa tutkimaan mahdollisimman paljon erilaisia metsiä, eli poluttomissa metsämaastoissa rämpiminen on meidän ykkösjuttu! Kesäkaudella harrastuksiin kuuluu näyttelyt sekä rata-, maasto- ja ajuekisoissa käyminen. Ulkomailla käydään näyttelyreissuilla ympäri vuoden ja ensi vuonna olisi haaveena käydä ulkomailla myös kisaamassa pitkästä aikaa.

 

5) Miten olet aiemmin osallistunut järjestö/koirakerhotoimintaan? Onko sinulla koetoimitsija/tuomari/yms. pätevyyksiä?

Olen ollut mukana perustamassa SUN ry:tä vuonna 2012 ja toiminut yhdistyksen sihteerinä alkuvuosina. Tämän jälkeen olin muutaman vuoden yhdistyksen puheenjohtajana. Olen toiminut myös muiden koirayhdistysten toimikunnissa ja ollut mukana järjestämässä erilaisia koiratapahtumia. Olen käynyt juoksupuolen koetoimitsija I ja II kurssit sekä kehätoimitsijakurssin mutta en ole pätevöitynyt koetoimitsijaksi sen enempää, kun kehäsihteeriksikään. (aika ei kerta kaikkiaan ole riittänyt viemään näitä asioita loppuun, vaikka toimihenkilönä oleminen kyllä kiinnostaisi)

 

6) Millainen koirahistoriasi on?

Historiani on sellainen, että olin alkuelämäni todella allerginen koirille mutta vuonna 2007 tein radikaaliratkaisun ja rupesin ratsastamaan, jolloin sain itseni siedätettyä eläinpölylle ja siinä samalla siedätyin myös koirille. Vuonna 2009 meille tuli ensimmäinen oma koira (rhodesiankoira Nanya) ja sen jälkeen lauma kasvoikin hetkellisesti melko holtittomasti jotta sain otettua kiinni alkuelämäni koiravajeen :) Nanyan jälkeen laumaan tuli vuonna 2010 rhodesiankoira-uros Gawa, vuonna 2012 unkarinvinttikoirasiskoksen Fény ja JoyJoy, vuonna 2014 rhodesiankoiranarttu Kazi, vuonna 2016 unkarinvinttikoirasiskokset Sansa ja Bámby, vuonna 2018 rhodesiankoiranarttu Gira, sekä vuonna 2019 aikuisena kotia vaihtava unkarinvinttikoiranarttu Fria. Valitettavasti edellä mainituista koirista laumaamme kuuluu enää vain Fria ja Sansa, sekä uutena vahvistuksena tosiaan Sansan tytär Aiya. Mutta tämä osa koirahistoriaani on opettanut minulle sen, miten jokaisesta koirasta pitää nauttia 100% niin kauan kuin meille yhteistä aikaa suodaan ja olen todella oppinut arvostamaan sitä, että laumassa on veteraani-ikäinen koira.

 

7) Miten päädyit unkarinvinttikoiraan?

Unkarinvinttikoirassa minua viehätti ensimmäisenä luonne ja toisena se, miten vaivattomasti ja kauniisti koirat liikkuu juostessaan kovaa vauhtia. Tässä rodussa yhdistyy ihailtavalla tavalla voima ja jalous. Tutustuin vuonna 2011 Mari Rannilaan rhodesiankoirayhdistyksen kautta ja kun kävimme lenkeillä, ihastuin Marin omistamaan unkarilaispoikaan Cujoon. Cujo olikin meillä hoidossa muutaman kerran, jotta sain tutustua rotuun ja ennen omien unkarilaisten hankkimista meillä oli hoidossa myös unkarilaispojat Dille ja Raju. Olin mukana astutusmatkalla, kun meidän tulevien pentujen emä Megy reissasi unkariin tapaamaan sulhastaan ja sillä reissulla menetin sydämeni lopullisesti rotuun. Megy oli kaikkea ja vielä enemmän mitä unkarinvinttikoirassa saattaisin toivoa ja onneksi Megy kuunteli toiveeni tarkasti ja synnytti kaksi sellaista unkarinvinttikoiratyttöä (Fény ja JoyJoy), jotka muuttivat meille ensimmäisiksi unkarinvinttikoiriksi. Edelleenkin rotu tuntuu täysin omalta ja erityisesti pidän siitä, että saman yksilön kanssa voi harrastaa sekä näyttelyitä, rata-, maasto- ja ajuekokeita.

 

8) Mitä toivot rodun tulevaisuudelta?

Olisi hienoa, jos koirien omistajat enenevissä määrin veisivät koiriaan virallisiin terveystutkimuksiin, jotta rodun mahdollisista ongelmista saataisi enemmän tietoa. Toivon myös kovasti, ettei rotu koskaan eriytyisi juoksu- ja näyttelylinjoihin.

 

9) Mihin suuntaan haluaisit yhdistyksen toimintaa kehittää?

Toivoisin että yhdistys onnistuisi omalta osaltaan luomaan ja ylläpitämään suomen unkarinvinttikoirien omistajien keskuuteen mahdollisimman rennon ja positiivisen, yhteen hiileen puhaltavan ilmapiirin, jotta toisia rodun harrastajia olisi helppo lähestyä ja yhdessä tekemiseen olisi mahdollisimman matala kynnys.

 

10) Terveisesi jäsenille?

Muistakaa että osallistuakseen yhdistyksen tapahtumien järjestämiseen tai muuhun toimintaan ei tarvitse a) kuulua hallitukseen b) osata mitään entuudestaan c) tuntea ketään etukäteen. Tulkaa siis rohkeasti mukaan ja yllättykää miten kivaa ja antoisaa yhteinen tekeminen on.

---------------------------------------------------------------------------------------------

1) Nimesi ja missä asut?

Olen Nina Lehtinen ja asun Häijäässä, Sastamalassa.

 

2) Mikä on roolisi hallituksessa?

Olen hallituksessa varapuheenjohtajana ja JTO-toimikunnan jäsenenä. Lisäksi toimin pentuvälityksen ja yhdistystuotteiden vastaavana.

 

3) Ketä laumaasi kuuluu?

Aviomies, 3 unkarinvinttikoiraa ja 2 ratalinjaista whippettiä. 

 

4) Mitä harrastat koiriesi kanssa?

Harrastan koirieni kanssa näyttelyitä sekä rata- ja maastojuoksuja.

 

5) Miten olet aiemmin osallistunut järjestö/koirakerhotoimintaan? Onko sinulla koetoimitsija/tuomari/yms. pätevyyksiä?

Olen ollut perustamassa Suomen Unkarinvinttikoirat ry:tä vuonna 2012 ja ollut hallituksessa useampana vuonna. Olen myös SVKL:n jalostustoimikunnassa.

 

6) Millainen koirahistoriasi on?

Meillä oli kotona metsästyskoirana beagle, mutta ensimmäisen ihan oman koiran sain vuonna 1997. Aktiivista koiraharrastusta on siis takana yli 20 vuotta.  Unkarinvinttikoiria minulla on ollut vuodesta 2001 ja vuonna 2005 tuli ensimmäinen tuontikoirani Unkarista. Kasvatan kennelnimellä Avenina's ja vuosina 2007-2020 meille on syntynyt yhteensä 7 pentuetta unkarinvinttikoiria ja yksi whippetpentue.

 

7) Miten päädyit unkarinvinttikoiraan?

Vinttikoiramaailmaan päädyin ystävän koiran maastojuoksuharrastuksen kautta ja kun näin vuonna 1998 MV-näyttelyssä Pasztortuzvirag Deboran, päätös rodusta oli selkeä. Vuonna 2001 sain ensimmäisen unkarinvinttikoirani, em. nartun pennun, Tuzviragvadasz Amandan. Halusin vinttikoirarodun, jonka kanssa ei tarvitse päättää hankkiiko näyttely vai juoksulinjaisen koiran. Minua myös miellytti kovasti unkarinvinttikoiran luonne sekä vahva ja voimakas ulkomuoto.

 

8) Mitä toivot rodun tulevaisuudelta?

Toivon, että avoimuus terveysasioiden suhteen kasvaisi pikkuhiljaa ja vaikeistakin asioista uskallettaisiin puhua. Suomessa on tehty todella hienoa työtä terveystilanteen kartoittamiseksi ja terveyden ylläpitämiseksi. Toivon, että yhteistyö rodun kotimaahan vahvistuu entisestään ja saisimme sieltä tärkeää tietoa. 

 

9) Mihin suuntaan haluaisit yhdistyksen toimintaa kehittää?

Olen tyytyväinen yhdistyksen toimintaan ja erityisesti sen panostukseen koskien terveysasioita. Haluaisin innostaa mahdollisimman monia unkarinvinttikoirien omistajia liittymään yhdistykseen ja kertomaan heidän toiveitaan toiminnasta.

 

10) Terveisesi jäsenille?

Jokainen jäsen mielipiteineen on tärkeä, älkää siis epäröikö tulla joukkoon mukavaan!

 

---------------------------------------------------------------------------------------------

1) Nimesi ja missä asut?
Olen Janica Ström ja asun Pukkilassa.

 

2) Mikä on roolisi hallituksessa?

Hallituksen varsinainen jäsen sekä yhdistyksen kiertopalkintovastaava. Tämän lisäksi vastaan myös näyttelyarvostelujen puhtaaksikirjoituksesta.

 

3) Ketä laumaasi kuuluu?

Laumaani kuuluu aviomieheni Christer, kaksi poikaani Dominic ja Caspar, rhodesiankoira narttu Cali (s. 2.4.2015) sekä unkarinvinttikoira urokset Kakaó (s. 10.7.2012) ja Konyak (s. 25.2.2018).

 

4) Mitä harrastat koiriesi kanssa?

Harrastamme näyttelyitä sekä rata- ja maastojuoksua. Näiden lisäksi olen ollut mukana kaverikoira-toiminnassa ja treenannut mm. agilityä..

 

5) Miten olet aiemmin osallistunut järjestö/koirakerhotoimintaan? Onko sinulla koetoimitsija/tuomari/yms. pätevyyksiä?

Olen ollut aiemmin Suomen Ridgeback yhdistys ry:n hallituksen jäsenenä usean vuoden ajan ja ollut mukana järjestämässä useita erilaisia tapahtumia.

 

6) Millainen koirahistoriasi on?

Kun muutimme yhteen mieheni Christerin kanssa vuonna 2001, muutti heidän sekarotuinen uroksensa Dusty mukana. Tätä kautta pääsin tutustumaan koirien maailmaan. Ensimmäisen oman koiran hankin vuonna 2002, kun sekarotuinen narttu Chili saapui perheeseemme. Chilin kanssa aloitin koiraharrastukset, kävimme tottistelemassa ja treenasimme agilityä. Vuonna 2006 saapui laumaamme rhodesiankoira narttu Chai (MVLionwolf My Little Ally), jonka kanssa uppouduin toden teolla koiraharrastukseen. Kävimme aktiivisesti näyttelyissä, innostuin juoksuharrastuksesta (sekä rata että maasto) ja kokeilimme kaikenlaisia lajeja. Chai sai ensimmäisen pentueensa vuonna 2009 ja kasvattajan luota kotiin matkasi Cuba (MVLionwolf My Little Diva). Cuba valitettavasti menehtyi 2015 keväällä ollessaan tiineenä ja vasta alle kuuden vuoden ikäisenä. Kesäkuussa 2015 surua lievittämään saapui Saksasta maksakuonoinen rhodetyttö Cali (Njia Jamaa Deluxe Diva Forever). Ensimmäisen unkarinvinttikoiran hankin vuonna 2008, kun Unkarista Suomeen lensi iloinen hymypoika Kávé (Hajnali Tejeskávé). Kávén kanssa olimme aktiivisesti mukana kaverikoiratoiminnassa, kunnes välilevytyrän takia jouduimme lopettamaan käynnit. Toinen unkarinvinttikoira saapui laumaamme vuonna 2012, kun hain Suomeen Kávén siskonpojan, iloisen velikullan Kakaón (Hajnali Tejszínhabos Kakaó). Vuonna 2018 laumaan liittyi kolmas unkarilainen, kun hain Puolasta Kakaón pojan Konyakin (Bishnu Devi Perphenazinum).

 

7) Miten päädyit unkarinvinttikoiraan?

Ystävälläni oli saluki ja mielenkiinnolla kuuntelin aina juttuja vinttikoirista. Chai-rhoden kanssa kävimme maastokisoissa ympäri Suomen ja Virossakin ja rakastuin lajiin. Sitä kautta tuli ajatus hankkia kunnon juoksija taloon. Tykästyin greyhoundeihin, mutta halusin harrastaa sekä näyttelyitä että juoksulajeja, joten rotu ei tuntunut linjajaon takia sopivalta. Tutkin netistä myös muita isoja lyhytkarvaisia vinttikoirarotuja, mutta unkarinvinttikoiraan palasin aina uudelleen. Vuonna 2007 näin unkarilaisia juoksemassa Hyvinkään vinttikoiraradalla ja rakastuin, valinta oli sitä myöten selvä eikä mikään muu vinttikoirarotu enää oikealta.

 

8) Mitä toivot rodun tulevaisuudelta?

On hienoa, että sama koira voi pärjätä näyttelyissä ryhmäsijoitukseen asti ja samalla juosta käyttövalioaikoja radalta tai pärjätä maastokisoissa. Toivon, ettei rotuun koskaan tulisi jakoa käyttö- ja näyttöpuoleen. Suurin toiveeni on, että rodun terveyteen kiinnitettäisiin enemmän huomiota erityisesti ulkomailla ja, että erityisesti terveysasioissa oltaisiin avoimempia.

 

9) Mihin suuntaan haluaisit yhdistyksen toimintaa kehittää?

Haluaisin saada jotenkin aktivoitua jäsenistöämme sekä edistää terveysasioita vielä entisestään.

 

10) Terveisesi jäsenille?

Kaikki mukaan reippaasti yhdistyksen toimintaan ja toimimaan tämän upean rodun hyväksi. Osallistuminen on ollut kovin hiljaista yhdistyksen järjestämiin tapahtumiin, toivottavasti jatkossa saataisiin enemmän porukkaa mukaan. Toivottavasti törmätään koiraharrastuksissa, tulkaa nykimään hihasta ja juttelemaan! :)

 

---------------------------------------------------------------------------------------------
 

1) Nimesi ja missä asut?

Olen Maria Kuronen, asumme Simossa pienessä maalaiskunnassa Oulun yläpuolella.

 

2) Mikä on roolisi hallituksessa?

Toimin SUN ry hallituksessa juoksutoiminnan vastaavana.

 

3) Ketä laumaasi kuuluu?

Laumaamme kuuluu minun lisäksi mieheni, alle kaksivuotias poika ja kaksi unkarinvinttikoiraa Our Trooper pace of mind "Teppo" & speed of light "Matti" - 2017

 

4) Mitä harrastat koiriesi kanssa?

Harrastan koirien kanssa metsälenkkeilyä, pyöräilyä ja rullaluistelua. Tepon kanssa ollaan harrastettu myös muutama vuosi agilityä. 

Näyttelyissä ollaan pyörähdetty muutamia kertoja, mutta se ei vielä ole tempaissut minua täysin mukaansa. 

Kesällä käydään maastokisoissa ja nyt ollaan alettu pikkuhiljaa tutustumaan rata juoksun saloihin.

 

5) Miten olet aiemmin osallistunut järjestö/koirakerhotoimintaan? Onko sinulla koetoimitsija/tuomari/yms. pätevyyksiä?

Olen jonkin verran talkoillut paikallisissa koiratapahtumissa.
 

6) Millainen koirahistoriasi on?

Kasvoin nuoruuteni samassa talossa kahden pitkäkarvaisen collien kanssa Jesse ja Hemppa. Lähipiirissäni on myös ollut aina paljon koiria ja koirien kanssa kaikkea harrastelevia ihmisiä. 

Harrastin myös perhetuttuni koiralla nuorempana agilityä. 

 

7) Miten päädyit unkarinvinttikoiraan?

Sukulaisellani oli unkarinvinttikoiria ja ihastuin täysin rotuun, jolloin päätin, että tuollaisen haluan kun siihen tulee mahdollisuus ja sitten se jossain kohtaa tuli ja sain ensimmäisen oman unkarinvinttikoirani Zivatar Notos "Jeti" 2015 - 2017.  Jouduin kuitenki tekemään inhottavimman päätöksen ikinä nuoren koiran kohdalla, kun Jetille puhkesi rokotteidenindusoima epilepsia, joka oli todella paha, että en pysty pitämään sitä enkä halua, että nuori koira joutuu kärsimään joten päätettiin parhaimmaksi päästää se sateenkaari sillalle. 

Kuulin myös pentu suunnitelmista samana vuonna ja varasin itselle uuden unkarilaisen mahdollisesti tulevasta pentueesta. Matti & Teppo syntyi Tampereella 11.8.2017 ja muuttivat meille tänne Simoon syksyllä. 

 

8) Mitä toivot rodun tulevaisuudelta?

Terveysasioissa avoimuus ja avoimia keskusteluja vaikeistakin asioista. 

Terveystilanteiden kartoittaminen ja ylläpito. 

Tässä rodussa on hienoa myös se että ei ole linjattuja juoksu ja näyttely koiria vaan ainakin omieni kanssa olen voinut käydä niin juoksemassa kuin näyttelyissäkin. 

 

9) Mihin suuntaan haluaisit yhdistyksen toimintaa kehittää?

Olen tyytyväinen yhdistyksen toimintaan ja toivon että saadaan lisää innostuneita harrastajia kanssamme ja kehittämään toimintaa.

 

10) Terveisesi jäsenille?

Mukaan vaan kaikki, joilla on positiivista asennetta edistää asioita parempaan rodun hyväksi ja ehdottomasti osallistumaan yhdistyksen järjestämiin tapahtumiin. 

Toivottavasti törmäillään harrastusten merkeissä. :) 

 

---------------------------------------------------------------------------------------------