HALLITUKSEN ESITTELY 2017-2018

 
 

1) Nimesi ja missä asut?

 Catarina Wikström-Ivaskevicius, asun rivitalossa Vantaan Varistossa.

 

2) Mikä on roolisi hallituksessa?

Toimin hallituksen puheenjohtajana. Tämän lisäksi olen yhdistyksen tiedotus- ja kotisivuvastaava, tarvike- ja yhdistystuotevastaava, toko- ja agilityvastaava sekä JTO-työryhmän jäsen.

 

3) Ketä laumaasi kuuluu?

Aiemmin laumaani kuuluivat jo edesmenneet unkarinvinttikoirat JoyJoy (Primada Full-Time JoyJoy 21.5.2012-7.12.2016) ja Fény (Primada Shine Like Full Moon 21.5.2012-15.7.2017). Nykyään laumassani ovat heinäkuussa 2016 syntyneet unkarinvinttikoiranartut Bámby (Balaton Nyitnikék Bodza) ja Sansa (Balaton Nyitnikék Bársonyos), sekä rhodesiankoirat Nanya (s.2009) & Kazi (s.2014). 

Koirien lisäksi laumaan tuli vuonna 2017 urosvahvistus Liettuasta, eli aviomieheni Andrius. :)

 

4) Mitä harrastat koiriesi kanssa?

Ihan ensisijainen harrastus on ajella ympäri eteläsuomea ja tutkia mahdollisimman paljon erilaisia metsiä, eli poluttomissa maastoissa rämpiminen on meidän ykkösjuttu! Tätä harrastamme ihmis- ja koiraystäviemme kanssa ja se on tärkeä osa arkeamme niin kuntoilun kun sosiaalisen tarpeen kannalta :) Harrastuksiin kuuluu myös näyttelyt sekä rata & maasto & ajuejuoksukisoissa käyminen. Vuonna 2015 uutena villityksenä alkoi ulkomaan näyttelyreissut ja haaveissa olisi myös päästä osallistumaan vielä uudstaan maastojuoksukisoihin ulkomailla. Muita satunnaisempia harrastuksia ovat verijälki, rally-toko sekä agility.

 

5) Miten olet aiemmin osallistunut järjestö/koirakerhotoimintaan? Onko sinulla koetoimitsija/tuomari/yms. pätevyyksiä?

Olen ollut mukana perustamassa SUN ry:tä vuonna 2012 ja toiminut  yhdistyksen sihteerinä siitä lähtien neljä vuotta ja vuoden 2016 alusta olen toiminut yhdistyksen puheenjohtajana. Olen toiminut myös muiden koirayhdistysten (SRB, HVK) toimikunnissa ja ollut mukana järjestämässä erilaisia koiratapahtumia. Olen käynyt juoksupuolen koetoimitsija I ja II kurssit sekä kehätoimitsijakurssin mutta en ole pätevöitynyt koetoimitsijaksi sen enempää kun kehäsihteeriksikään. (aika ei kertakaikkiaan ole riittänyt viemään näitä asioita loppuun). Vuonna 2016 suoritin kasvattajan peruskurssin ja jatkokurssin.

 

6) Millainen koirahistoriasi on?

Historiani on sellainen että olin alkuelämäni todella allerginen koirille mutta vuonna 2007 tein radikaaliratkaisun ja rupesin ratsastamaan jolloin sain itseni siedätettyä eläinpölylle ja siinä samalla siedätyin myös koirille. Vuonna 2009 meille tuli ensimmäinen oma koira (rhodesiankoira Nanya) ja sen jälkeen lauma onkin kasvanut melko holtittomasti jotta saan otettua kiinni alkuelämäni koiravajeen :)

 

7) Miten päädyit unkarinvinttikoiraan?

Unkarinvinttikoirassa minua viehätti ensimmäisenä luonne ja toisena se miten vaivattomasti ja kauniisti koirat liikkuu juostessaan kovaa vauhtia. Tutustuin vuonna 2011 Mari Rannilaan rhodesiankoirayhdistyksen kautta ja kun kävimme lenkeillä, ihastuin Marin omistamaan unkarilaispoikaan Cujoon. Cujo olikin meillä hoidossa muutaman kerran jotta sain tutustua rotuun ja ennen omien unkarilaisten hankkimista meillä oli hoidossa myös unkarilaispojat Dille ja Raju. Olin mukana astutusmatkalla kun meidän tulevien pentujen emä Megy reissasi unkariin tapaamaan sulhastaan ja sillä reissulla menetin sydämeni lopullisesti rotuun. Megy oli kaikkea ja vielä enemmän mitä unkarinvinttikoirassa saattaisin toivoa ja onneksi Megy kuunteli toiveeni tarkasti ja meillä asui neljä vuotta hyvin emänsä kaltainen tytteli JoyJoy <3 . Feny oli luonteeltaan hieman vilkkaampi ja äänekkäämpi likka kun JoyJoy, Feny teki aina kaiken TÄYSILLÄ viisivuotisen elämänsä loppuun asti <3 Vuosi 2016 toi mukanaan myös ajatuksen siitä, että tämä on rotu jota toivoisin vielä joskus voivani kasvattaa. 

 

8) Mitä toivot rodun tulevaisuudelta?

Hartain toiveeni rodun osalta on se ettei se koskaan eriytyisi juoksu- ja näyttelylinjoihin. Toinen yhtä tärkeä asia on rodun terveys ja ennen kaikkea avoimuus terveysasioissa. Suomessa avoimuus on mielestäni hyvällä mallilla mutta rodun kotimaan erilainen kulttuuri terveysasioissa asettaa usein haasteita suomalaisille kasvattajille. Toivon että yhdistyksenä pyrkisimme rakentamaan yhteistyön siltoja rodun kotimaan sekä ainakin Saksan kanssa. 

 

9) Mihin suuntaan haluaisit yhdistyksen toimintaa kehittää?

Toivoisin että yhdistys onnistuisi omalta osaltaan luomaan ja ylläpitämään suomen unkarinvinttikoirien omistajien keskuuteen mahdollisimman rennon ja positiivisen, yhteen hiileen puhaltavan ilmapiirin jotta toisia rodun harrastajia olisi helppo lähestyä ja yhdessä tekemiseen olisi mahdollisimman matala kynnys :) Mielestäni on tärkeää että yhdistys tiedottaa aktiivisesti jäsenistöä toiminnastaan ja toivon että saamme jatkossa houkuteltua esimerkiksi tapahtumien järjestämiseen mukaan yhä enemmän myös hallituksen ulkopuolisia jäseniä. 

 

10) Terveisesi jäsenille?

Haluan vielä kerran kiittää koirien omistajia siitä että olitte vuonna 2017 mukana mahdollistamassa rodun alustavaa DLA-monimuotoisuuskartoitusta. Tämä oli taas askel eteenpäin ponnistelussa etsiä keinoja, joilla saisimme rotuun mahdollisimman terveitä yksilöitä jatkossa. Vaikka tämä monimuotoisuuskartoitus on vain yksi työkalu muiden rinnalla pentuetta suunnitteleville kasvattajille, voivat geeniperimältään mahdollisimman erilaiset yksilöt jalostukseen käytettäessä vähentää riskiä perinnöllisten sairauksien ilmenemiseen. Tämä ei siis suinkaan ole työkalu pelkästään kasvattajille, vaan myös kaikille koiran omistajille, koska yhteisenä tavoitteena on terveet, toiminnalliset harrastus- tai kotikoirat. 

Ja toistan saman minkä olen sanonut jo aiemmissa esittelyissä: muistakaa että yhdistyksen tapahtumatalkoisiin osallistuakseen ei tarvitse a) osata mitään b) tuntea ketään etukäteen. Tulkaa rohkeasti mukaan ja yllättykää miten kivaa ja antoisaa yhteisten tapahtumien järjestäminen on! :)

---------------------------------------------------------------------------------------------

 

1) Nimesi ja missä asut?

Hei, olen Mari Rannila ja asun pienessä Perhon kunnassa Keski-Pohjanmaalla.
 

2) Mikä on roolisi hallituksessa?

Toimin hallituksen jäsenenä sekä juoksulaji- ja vuosikirjavastaavana.

 

3) Ketä laumaasi kuuluu?

Ihmisiä edustan minä ja koirapuolella meidän bändiin kuuluu unkarinvinttikoirat Raju (Avenina´s Cukorga Csongor) 7,5v. , Dina (Avenina's Diszes Derelye) 5,5v ja sijoitusnarttu Rana (Szatmár Szépe Barka, omistaja Nina Lehtinen/kennel Avenina´s) 1,5v.

 

4) Mitä harrastat koiriesi kanssa?

Harrastamme pääasiassa näyttelyitä. Juoksupuolen kisaaminen on viime vuosina ollut hiljaisempaa; Raju on eläkkeellä kisaamisesta ja Dinaa ei tekopuput kiinnosta. Ranalla riittää vuonna 2018 ikä juoksukisoihin, joten toivommekin, että sen kanssa päästään pitkästä aikaa kisahommiin mukaan sekä maasto- että ratapuolella. Dina on myös pikkuhiljaa aloitellut mejää yhden kokeen verran ja vuonna 2018 lähdemme taas verisen sienen kanssa metsään talsimaan. :D 

 

5) Miten olet aiemmin osallistunut järjestö/koirakerhotoimintaan? Onko sinulla koetoimitsija/tuomari/yms. pätevyyksiä?

Aiemmin olen toiminut Suomen ridgeback-yhdistyksen hallituksessa ja erilaisissa luottamustehtävissä ja järjestelytoimikunnissa. Olin mukana perustamassa Suomen Unkarinvinttikoirat ry:tä v. 2012 ja siitä asti olen ollut hallituksessa mukana milloin missäkin asemassa. 

 

6) Millainen koirahistoriasi on?

Teininä minulla oli sekarotuinen koira, Jesse. Isällä on aina ollut hirvikoiria ja hän on kasvattanut muutaman pentueen. Lapsena oli ihan "normaalia", että meillä oli aina vähintään pari koiraa, mutta kunnolla olen hurahtanut koirailuun vasta parikymppisenä muuttaessani pois kotoa.

Ensimmäinen oma koirani oli rhodesiankoira Rico, joka suureksi suruksemme lähti sateenkaarisillalle 11,5 vuoden iässä syksyllä 2017. Cujo (Avenina´s Bojangles, 2008-2015) oli ensimmäinen unkarinvinttikoirani. 

 

7) Miten päädyit unkarinvinttikoiraan?

Selailin joskus koirarotukirjaa ja katselin että onpas kivan näköinen eläin! Innostus ylipäätään vinttikoiriin syttyi, kun niitä näki radalla ja maastossa kisatessani Ricon kanssa. Messarissa 2007 tapasin Ninan (kennel Avenina´s) ja sitä kautta pikkuhiljaa varmistui, että unkarilainen on vielä saatava. Rodussa viehätti koko, luonne ja ulkomuodossa se, että oli vinttikoira muttei nälkäänäkevän näköinen. B-pentueen syntyessä loppuvuodesta 2008 menin kylläkin niitä "vain katsomaan"... :D Loppu on historiaa! Kertaakaan en ole valintaani katunut, on tämä niin ihana ja monipuolinen rotu.

 

8) Mitä toivot rodun tulevaisuudelta?

Toivoisin, että rotu ei eriytyisi juoksu- ja näyttelylinjaisiin. Olisi mukavaa nähdä unkarinvinttikoiria lisää myös epävinttarimaisissa harrastuksissa, koska näissä koirissa on kyllä potentiaalia. 

 

9) Mihin suuntaan haluaisit yhdistyksen toimintaa kehittää?

Pidän erittäin tärkeänä, että yhdistys ottaa kantaa ja tekee voitavansa terveysasioiden edistämiseksi nyt, kun rotu on vielä pienilukuinen ja tilanne sikäli hallinnassa, eikä niin että 10-20 vuoden päästä ollaan niin sanotusti lirissä, koska nyt ollaan kuin ne kuuluisat Ellun kanat. Mielestäni on hyvä asia, että meidän rodussamme on melko kova "sosiaalinen paine" tehdä asiat oikein, ja tämä toivottavasti ohjaa mm. jalostusvalintoja.

 

10) Terveisesi jäsenille?

Pitäkää koiristanne ja itsestänne huolta ja nauttikaa yhteisestä tekemisestä!

 

---------------------------------------------------------------------------------------------

1) Nimesi ja missä asut?
Olen Janica Ström ja asun Pukkilassa (Mäntsälän ja Porvoon välimaastossa).

 

2) Mikä on roolisi hallituksessa?

Hallituksen varsinainen jäsen sekä yhdistyksen kiertopalkintovastaava. Tämän lisäksi vastaan myös näyttelyarvostelujen puhtaaksikirjoituksesta vuosikirjaan.

 

3) Ketä laumaasi kuuluu?

Laumaani kuuluu aviomieheni Christer, esikoisemme Dominic sekä rhodesiankoira nartut Chai (s.10.3.2006) ja Cali (s. 2.4.2015) sekä unkarinvinttikoira urokset Kávé (s. 26.5.2008) ja Kakaó (s. 10.7.2012).

 

4) Mitä harrastat koiriesi kanssa?

Harrastamme näyttelyitä, rata- ja maastojuoksua sekä Kávén kanssa käymme kaverikoirailemassa. Lisäksi on tullut kokeiltua kaikenlaista muutakin, esim. agilityä ja hakuakin, mutta nykyisin enää harvoin.

 

5) Miten olet aiemmin osallistunut järjestö/koirakerhotoimintaan? Onko sinulla koetoimitsija/tuomari/yms. pätevyyksiä?

Olen ollut aiemmin Suomen rhodesiankoira yhdistys ry:n hallituksen jäsenenä usean vuoden ajan ja ollut mukana järjestämässä useita erilaisia tapahtumia.

 

6) Millainen koirahistoriasi on?

Kun muutimme yhteen mieheni Christerin kanssa vuonna 2001, muutti heidän sekarotuinen uroksensa Dusty mukana. Tätä kautta pääsin tutustumaan koirien maailmaan. Ensimmäisen oman koiran hankin vuonna 2002, kun sekarotuinen narttu Chili saapui perheeseemme. Chilin kanssa aloitin koiraharrastukset, kävimme tottistelemassa ja treenasimme agilityä. Vuonna 2006 saapui laumaamme rhodesiankoira narttu Chai (MVLionwolf My Little Ally), jonka kanssa uppouduin toden teolla koiraharrastukseen. Kävimme aktiivisesti näyttelyissä, innostuin juoksuharrastuksesta (sekä rata että maasto) ja kokeilimme kaikenlaisia lajeja. Chai sai ensimmäisen pentueensa vuonna 2009 ja kasvattajan luota kotiin matkasi pusutyttö Cuba (MVLionwolf My Little Diva). Cuba valitettavasti menehtyi 2015 keväällä ollessaan tiineenä ja vasta alle kuuden vuoden ikäisenä. Kesäkuussa 2015 surua lievittämään saapui Saksasta maksakuonoinen rhodetyttö Cali (Njia Jamaa Deluxe Diva Forever). Ensimmäisen unkarinvinttikoiran hankin vuonna 2008, kun Unkarista Suomeen lensi iloinen hymypoika Kávé (Hajnali Tejeskávé). Toinen unkarinvinttikoira saapui laumaamme vuonna 2012, kun hain Suomeen Kávén siskonpojan, iloisen velikullan Kakaón (Hajnali Tejszínhabos Kakaó).

 

7) Miten päädyit unkarinvinttikoiraan?

Ystävälläni oli saluki ja mielenkiinnolla kuuntelin aina juttuja vinttikoirista. Chai-rhoden kanssa kävimme maastokisoissa ympäri Suomen ja Virossakin ja rakastuin lajiin. Sitä kautta tuli ajatus hankkia kunnon juoksija taloon. Tykästyin greyhoundiin, mutta halusin harrastaa sekä näyttelyitä että juoksulajeja, joten rotu ei tuntunut linjajaon takia sopivalta. Vuonna 2007 näin unkarilaisia juoksemassa Hyvinkään vinttikoiraradalla ja rakastuin, valinta oli sitä myöten selvä.

 

8) Mitä toivot rodun tulevaisuudelta?

On hienoa, että sama koira voi pärjätä näyttelyissä ryhmäsijoitukseen asti ja samalla juosta käyttövalioaikoja radalta tai pärjätä maastokisoissa. Toivon, ettei rotuun koskaan tulisi jakoa käyttö- ja näyttöpuoleen. Suurin toiveeni on, että rodun terveyteen kiinnitettäisiin enemmän huomiota ja avoimuuteen erityisesti terveysasioissa.

 

9) Mihin suuntaan haluaisit yhdistyksen toimintaa kehittää?

Haluaisin saada jotenkin aktivoitua jäsenistöämme sekä edistää terveysasioita vielä entisestään.

 

10) Terveisesi jäsenille?

Kaikki mukaan reippaasti yhdistyksen toimintaan ja toimimaan tämän upean rodun hyväksi. Osallistuminen on ollut kovin hiljaista yhdistyksen järjestämiin tapahtumiin, toivottavasti jatkossa saataisiin enemmän porukkaa mukaan. Toivottavasti törmätään koiraharrastuksissa, tulkaa nykimään hihasta ja juttelemaan! :)

 

---------------------------------------------------------------------------------------------


1) Nimesi ja missä asut?

Paula Kemppainen, asun Kajaanissa. 

 

2) Mikä on roolisi hallituksessa? 

Varapuheenjohtaja ja näyttelyvastaava.

 

3) Ketä laumaasi kuuluu?

5-vuotiaan unkarinvinttikoiranarttu Zeldan (Hajnali Mendemonda) lisäksi kanssani asuu 10-vuotias lapinporokoiranarttu Keira, kolme balineesi-rotuista kissaa ja sekalainen seurakunta jyrsijöitä ja eksoottisia eläimiä.

 

4) Mitä harrastat koiriesi kanssa?

Näyttelyjä, maastojuoksukisoja, nose workia, paimennusta ja kaverikoirailua.

 

5) Miten olet aiemmin osallistunut järjestö/koirakerhotoimintaan? Onko sinulla koetoimitsija/tuomari/yms. pätevyyksiä?

Olen ollut SUN ry:n hallituksen jäsen vuosina 2014 ja 2016-17. Sitä ennen kokemusta järjestötoiminnasta on kertynyt opiskeluajoilta toimiessani ainejärjestön hallituksessa sekä ylioppilaskunnan jaostoissa. Kuulun Suomen Vinttikoiraliiton jalostustoimikuntaan unkarinvinttikoirien edustajana. Olen suorittanut kasvattajan peruskurssin ja olen myös kaverikoiraohjaaja.

 

6) Millainen koirahistoriasi on?

Koirat ovat aina kuuluneet elämään ja niitä on lapsuudesta saakka perheessä aina ollut, rotuina on ollut edustettuna mm. samojedi, labradorinnoutajia ja sekarotuinen. Keira-porokoira on ensimmäinen oma koirani, lisäksi olen ennen Zeldan laumaan liittymistä omistanut toisenkin porokoiran sekä rescue-galgon.

 

7) Miten päädyit unkarinvinttikoiraan?

Halusin itselleni monipuolisen harrastusvinttikoiran, jonka kanssa voisi käydä sekä juoksukisoissa että näyttelyissä. Tutustuin eri rotuihin Tuulen Koirat -keskustelufoorumilla ja kiinnostuin unkarilaisista, koska ne vaikuttivat juuri sellaisilta monitoimikoirilta, jollaista olin hakemassa. Kävin tutustumassa koiriin vuoden 2011 messarissa kehän laidalla, ja ne tekivät minuun vaikutuksen reippailla ja avoimilla luonteillaan. Omistajatkin vaikuttivat mukavilta ja huumorintajuisilta, mikä ei mielestäni ole koskaan huono juttu! Täten päätös oli syntynyt ja oma rotu valikoitunut, ja seuraavana kesänä oma unkarilaispentu olikin jo varattuna.

 

8) Mitä toivot rodun tulevaisuudelta?

Toivon, että rotu pysyy jatkossakin monipuolisena harrastuskoirana, eikä jakautuisi näyttely- ja käyttökoiriin. Ihanteeni on kaunis, liioittelematon ja terverakenteinen, rotumääritelmän mukainen koira, jolla on vahvat vietit ja toimintakykyä niin harrastus- kuin metsästyskoiranakin (vaikka vinttikoirilla ei Suomessa metsästetäkään, niin kuitenkin alkuperäinen käyttötarkoitus tulee muistaa ja pitää mielessä). Terveysasiat ovat olleet viime aikoina paljon tapetilla rodusta puhuttaessa, ja itse toivon tulevaisuudelta lisää avoimuutta ja rehellisyyttä sairauksien osalta, ja ettei sairaita koiria tai niiden lähisukulaisia käytettäisi jalostukseen. Toivoisin tulevaisuudessa näkeväni enemmän yhteistyötä myös kasvatusasioissa ja rodun tunnettavuuden lisääntyvän entisestään.

 

9) Mihin suuntaan haluaisit yhdistyksen toimintaa kehittää?

Haluaisin ensinnäkin kaikki unkarinvinttikoirien omistajat liittymään rotuyhdistyksen jäseniksi ja tulemaan mukaan toimintaan rohkeasti! Meillä on ihanan aktiivisia harrastajia rodussamme, mutta koskaan ei ole osallistujia ja tekijöitä liikaa kun jotain yhteistä tekemistä suunnitellaan ja järjestetään.

 

10) Terveisesi jäsenille?

Tulkaa ihmeessä juttelemaan ja tutustumaan, jos jossain meikäläisen näette pyörimässä, on aina mukava tutustua saman rodun harrastajiin ja unkarilaisesta vielä haaveileviin! Muistakaa, että yhdistystoiminta on juuri teitä jäseniä varten, joten osallistukaa yhdistyksen tapahtumiin ja aktiviteetteihin, ihan kaikki ovat tervetulleita aloittelijoista konkareihin!

 

 
---------------------------------------------------------------------------------------------

1) Nimesi ja missä asut?

Olen Anne Naukkarinen ja asun Laukaan Vehniällä Keski-Suomessa.

 

2) Mikä on roolisi hallituksessa?  

Olen yhdistyksen sihteeri ja rahastonhoitaja. Lisäksi toimin pentuvälittäjänä ja jalostusneuvonnan yhteyshenkilönä. Kuulun myös JTO-työryhmään.

 

3) Ketä laumaasi kuuluu?

Laumaani kuuluu tällä hetkellä yksi unkarinvinttikoira uros - Nándi (Puszták Vadásza Kele) s.04/2016. Omistan myös puolikkaan unkarilaisuroksesta Sulosta (FI MVA Primada Full Of Attitude) s.05/2012, joka asuu Sini Huvirannalla. Lisäksi kotona on 3 whippetiä sekä aviomies ja kolme lasta.

 

4) Mitä harrastat koiriesi kanssa?

Koirien kanssa harrastetaan vinttikoirien juoksulajeja sekä jonkin verran näyttelyitä. Kaksi vanhinta whippetiä on "oloneuvoksina".

 

5) Miten olet aiemmin osallistunut järjestö/koirakerhotoimintaan? Onko sinulla koetoimitsija/tuomari/yms. pätevyyksiä?

Olen ollut Keski-Suomen Vinttikoirakerhon hallituksen jäsen vuosina 2011-2013 ja varajäsen kaudella 2016. Olen myös SUN ry:n perustajajäsen ja toimin puheenjohtajana vuosina 2012-2014. Lisäksi olen toiminut Suomen Vinttikoiraliitto ry:n jalostustoimikunnan jäsenenä vuodesta 2014-2017. Tällä hetkellä vaikutan myös Whippet-Harrastajat ry:n jalostustoimikunnassa.

 

6) Millainen koirahistoriasi on?

Ensimmäisen koirani Juksun sain vuonna 2001. Se oli tuolloin vajaa 3 vuotias sekarotuinen (suomenpystykorva X saksan metsästysterrieri) uros, kodinvaihtaja. Juksu opetti nuorelle tytölle paljon koirista! Vuonna 2003 tutustuin whippeteihin ja 2005 taloon tuli ensimmäinen rodun edustaja ja toinen 2007. Vuonna 2008 laumaan tuli ensimmäinen unkarinvinttikoira Megy (FI KVA-m FI MVA V-10 DVM-11 Avenina's Bandanna Bessie), elämäni koira! Sitten syntyikin ensimmäinen whippetpentue kennelnimelleni Primada vuonna 2011, josta jäi kotiin yksi uros. Vuonna 2012 Megylle syntyi Primada-unkarilaispentue, josta jäi kotiin narttu Java (FI MVA Primada Full Hunter's Heart) sekä sen veli Mitja (FI KVA-m FI & SE MVA SMM-14 EMM-15 Primada Catch The Full Catch). Mitja oli urosversio äidistään, mutta sairastui vakavasti 07/2015 ja jouduttiin päästämään paremmille pupumaille. Javan kohtaloksi koituivat SLO:n aiheuttamat kynsivaivat 05/2017. Vuonna 2014 syntyi toinen whippet pentueeni, josta jäi kotiin yksi narttu. Kesällä 2016 laumaamme saapui Unkarin vahvistus Nándi (Puszták Vadásza Kele) Catarina Wikströmin suosiollisella avustuksella.
 

7) Miten päädyit unkarinvinttikoiraan?

Unkarinvinttikoiraan päädyin, koska halusin whippetien rinnalle isomman vinttikoiran, mutten halunnut valita näyttelyiden ja juoksulajien väliltä. Vartioimisviettikin tuntui sopivalta ajatukselta maaseudulla elävään laumaan. Olen ollut erittäin tyytyväinen rotuvalintaan, niin perheen kuin harrastustenkin näkökulmasta, vaikka epäonneakin on matkalle mahtunut.

 
8) Mitä toivot rodun tulevaisuudelta?

Toivon, että rotu säilyy käyttötarkoituksiinsa sopivana, niin rakenteen kuin luonneominaisuuksienkin osalta. Toivon myös, että rodun kotimaassa tehdyt ”metsästyslinjaisten” FCI-rekisteröinnit toisivat rotuun laajempaa geenipoolia ja sitä kautta saisimme rodun säilymään terveydenkin puolesta hyvänä.

 

9) Mihin suuntaan haluaisit yhdistyksen toimintaa kehittää?

Toivoisin yhdistyksen palvelevan koko jäsenistöä, jäsenille sopivalla tavalla. Aktiivinen porukka harvalukuisen rodun parissa on kuitenkin melko pieni.

 

10) Terveisesi jäsenille? 

Tuokaa äänenne rohkeasti kuuluviin toiminnan suhteen ja tulkaa myös mukaan tapahtumiin! Myös kaikenlainen palaute on tervetullutta!


------------------------------------------------------------------------------------------


(Kuva Maiju Syrjälä)
 

1) Nimesi ja missä asut?

Nina Herpola, asun Raisiossa
 

2) Mikä on roolisi hallituksessa?

Jäsen
 

3) Ketä laumaasi kuuluu?

Laumaani kuuluu 2011 syntynyt rhodesiankoira Ikimba Himaya "Maya" sekä 2015 syntynyt unkarinvinttikoira Etelközi-Nyúlász Gréta "Kuisku".
 

4) Mitä harrastat koiriesi kanssa?

Maya toimii tätä nykyään eläkeläisenä seuraneitinä ja lenkkikaverina. Kuiskusta toivon tulevaisuudessa harrastuskaveria vinttikoiralajeihin. Sitä odotellessa olemme piipahtaneet mutamissa näyttelyissä. Aikaisempien koirieni kanssa olen harrastanut agilityä, tokoa, näyttelyjä (junior handler kisojakin silloin joskus ikuisuus sitten), mejää, raunioita, ihan hieman nose workkia ja rallytokoa.
 

5) Miten olet aiemmin osallistunut järjestö/koirakerhotoimintaan? Onko sinulla koetoimitsija/tuomari/yms. pätevyyksiä?

Olen toiminut vuosien varrella erilaisissa tehtävissä ja rooleissa eri yhdistyksissä ja tapahtumissa. Mieluiten osallistun erilaisten tapahtumien, leirien ja koulutusten järjestelyihin. Kasvattajan peruskurssin kävin vuonna 2005, mutta yhtään pentuetta en ole kasvattanut. Dobo koulutusohjaajakurssin kävin v. 2012. Tällä hetkellä käytän Doboa eniten työssäni eläinfysioterapeuttina ohjaamalla ja soveltamalla liikkeitä osana eläinfysioterapiaa.

 

6) Millainen koirahistoriasi on?

Ensimmäisen koirani sain v. 1990, amerikancockerin. Seuraava koirani oli myös saman rotuinen noin kaksivuotiaana minulle saapunut narttu, jonka jälkeen v. 1999 minulle tuli ensimmäinen rhodesiankoirani Ikimba Phezulu "Zumba". Zumba sai kaverikseen 2003 nartun Ikimba Tango "Tango" ja 2011 laumaan saapui rhodesiankoira "Maya". Koiraharrastukset ovat vaihdelleet aina sen mukaan, mistä mikäkin koira on innostunut. Agilityn aloitin v. 1990 ja jokainen koirani on vähintäin alkeiskurssin käynyt lajista, myös Kuisku. Viimeisen kerran olen itse kilpaillut yli 10vuotta sitten ja laji onkin muuttunut sen jälkeen paljon. Nykyisin työ ja lapset ovat kutistaneet harrastamisen pitkälti lenkkeilyyn ja vinttikoiralajeihin.
 

7) Miten päädyit unkarinvinttikoiraan?

Ensimmäinen rhodesialaiseni vei minut juoksuharrastuksen pariin v. 2000. Kiinnostukseni lajia kohtaan on vain kasvanut vuosi vuodelta, joten lopulta oli ehkä aika sen ensimmäisen vinttikoiran saapua laumaamme. Harkinnassa oli useampia rotuja, mm. whippet ja ibizanpodenco olivat vahvoilla unkarinvinttikoira kanssa. Loppujen lopuksi muutamien mielenkiintoisten yhteensattumien jälkeen hain syyskuussa 2015 Helsinki-Vantaalta suuren jännityksen saattelemana laumaamme ensimmäisen puikkonokan.  Ja luulen (tiedän) , ettei tämä puikkis jää viimeiseksi. Olen ihastunut unkarinvinttikoiran luonteeseen ja ulkonäköön. Tämä tuntuu täysin "omaan käteen sopivalta" vintiltä.
 

8) Mitä toivot rodun tulevaisuudelta?

Tulevaisuudelta toivon, että rotua saataisiin yhä vietyä eteenpäin terveys-, luonne-, käyttö- ja näyttöominaisuudet huomioiden. Toivon, että avoin keskustelu rodun harrastajien kesken jatkuu ja että Suomeen saataisiin ajan myötä rakenettua hyvä ja geenipollillisesti mahdollisimman laaja unkarinvinttikoirakanta. Olen nähnyt rhodesiankoirien matkan Suomessa lähes yhtä vähälukuisesta rodusta tähän päivään, joten tiedän, että tavoitteen eteen pitää työskennellä todella pitkäjänteisesti ja yhteistyöllä, mutta että tehty työ tuottaa myös tulosta. Unkarinvinttikoira on upea rotu ja toivon, että yhteistyöllä tavoitteen saavuttaminen olisi mahdollista. 

 

9) Mihin suuntaan haluaisit yhdistyksen toimintaa kehittää?

Toivon, että yhdistys yhdistäisi rodun harrastajia tulevaisuudessakin. Toivon, että kaikki jäsenet tuntevat itsensä tervetulleiksi toimintaan ja että kaikkien jäsenten yhteistyö rodun hyväksi jatkuisi.
 

10) Terveisesi jäsenille?

Monen jäsenen kanssa olemme jo vaihtaneet kuulumisia mm somessa. Toivottavasti ensi kesänä tapaan mahdollisimman monia teistä eri tapahtumissa! Odotan tulevaa kesää innolla, tulkaa nykäisemään hihasta, jos en heti tunnista!

----------------------------------------------------

1) Nimesi ja missä asut?

Olen Nina Lehtinen ja asun Rengossa.
 

2) Mikä on roolisi hallituksessa?

Olen hallituksen varajäsen.
 

3) Ketä laumaasi kuuluu?

Aviomies, 2 unkarinvinttikoiranarttua, joista vanhempi on toisen polven oma kasvattini, nuorempi unkarintuonti, 3 whippetnarttua sekä yksi unkarilainen tuontinarttu, joka asuu sijoituskodissa.
 

4) Mitä harrastat koiriesi kanssa?

Harrastan koirieni kanssa näyttelyitä sekä rata- ja maastojuoksuja. 
 

5) Miten olet aiemmin osallistunut järjestö/koirakerhotoimintaan? Onko sinulla koetoimitsija/tuomari/yms. pätevyyksiä?

Olen ollut perustamassa Suomen Unkarinvinttikoirat ry:tä vuonna 2012 ja ollut hallituksessa useampana vuonna. Aiemmin olen ollut SVKL:n jalostustoimikunnassa.

 

6) Millainen koirahistoriasi on?

Meillä oli kotona metsästyskoirana beagle, mutta ensimmäisen ihan oman koiran sain vuonna 1997. Aktiivista koiraharrastusta on siis takana 20 vuotta.  Unkarinvinttikoiria minulla on ollut vuodesta 2001 ja vuonna 2005 tuli ensimmäinen tuontikoirani Unkarista. 
 

7) Miten päädyit unkarinvinttikoiraan?

Vinttikoiramaailmaan päädyin ystävän koiran maastojuoksuharrastuksen kautta ja kun näin vuonna 1998 MV-näyttelyssä Pasztortuzvirag Deboran, päätös rodusta oli selkeä. Vuonna 2001 sain ensimmäisen unkarinvinttikoirani, em. nartun pennun, Tuzviragvadasz Amandan. Halusin vinttikoirarodun, jonka kanssa ei tarvitse päättää hankkiiko näyttely vai juoksulinjaisen koiran. Minua myös miellytti kovasti unkarinvinttikoiran luonne sekä vahva ja voimakas ulkomuoto.
 

8) Mitä toivot rodun tulevaisuudelta?

Toivon, että avoimuus terveysasioiden suhteen kasvaisi pikkuhiljaa ja vaikeistakin asioista uskallettaisiin puhua. Suomessa on tehty todella hienoa työtä terveystilanteen kartoittamiseksi ja terveyden ylläpitämiseksi. Toivon, että yhteistyö rodun kotimaahan vahvistuu entisestään ja saisimme sieltä tärkeää tietoa. Toiveissa olisi myös, että DLA-testaukseen saataisiin koiria mukaan muualtakin kuin Suomesta.

 

9) Mihin suuntaan haluaisit yhdistyksen toimintaa kehittää?

Olen tyytyväinen yhdistyksen toimintaan ja erityisesti sen panostukseen koskien terveysasioita. Haluaisin innostaa mahdollisimman monia unkarinvinttikoirien omistajia liittymään yhdistykseen ja kertomaan heidän toiveitaan toiminnasta. 
 

10) Terveisesi jäsenille?

Jokainen jäsen mielipiteineen on tärkeä, älkää siis epäröikö tulla mukaan joukkoon mukavaan!