HALLITUKSEN ESITTELY 2020-2021

 

1) Nimesi ja missä asut?

Hei, olen Mari Rannila ja asun pienessä Perhon kunnassa Keski-Pohjanmaalla.

 

2) Mikä on roolisi hallituksessa?

Toimin hallituksen puheenjohtajana sekä toisena vuosikirjavastaavana.

 

3) Ketä laumaasi kuuluu?

Ihmisiä edustan minä ja tällä hetkellä minulla on kolme unkarinvinttikoiraa, Raju (Avenina´s Cukorga Csongor) s.2010 , Rana (Szatmár Szépe Barka) s.2016 ja Kova (Avenina´s Szilva Cukorka) s. 2020.

 

4) Mitä harrastat koiriesi kanssa?

Raju on jo kovasti eläkkeellä ja keskittyy nauttimaan elämästä vapaana ulkoilun, hyvän syömisen ja pomona toimimisen merkeissä. Rana kisaa rata- ja maastojuoksupuolella sekä ajuekisoissa ja käy silloin tällöin myös näyttelyissä, jos ehtii. Treenaamme myös verijälkeä. Kova on syntynyt marraskuun lopulla 2020, joten hänen kanssaan ei vielä treenailla kuin elämistä ja olemista. Toivottavasti tulevaisuudessa hän harrastaa samoja asioita kuin aikaisemmatkin koirat.

 

5) Miten olet aiemmin osallistunut järjestö/koirakerhotoimintaan? Onko sinulla koetoimitsija/tuomari/yms. pätevyyksiä?

Aiemmin olen toiminut Suomen ridgeback-yhdistyksen hallituksessa ja erilaisissa luottamustehtävissä ja järjestelytoimikunnissa. Olin mukana perustamassa Suomen Unkarinvinttikoirat ry:tä v. 2012 ja siitä asti olen ollut hallituksessa milloin missäkin asemassa.

 

6) Millainen koirahistoriasi on?

Teininä minulla oli sekarotuinen koira, Jesse. Isälläni oli hirvikoiria ja hän kasvatti muutaman pentueen. Lapsuudessani meillä oli aina vähintään pari koiraa, mutta kunnolla olen hurahtanut koirailuun vasta parikymppisenä muuttaessani pois kotoa. Ensimmäinen oma koirani oli rhodesiankoira Rico (2006-2017). Cujo (Avenina´s Bojangles, 2008-2015) oli ensimmäinen unkarinvinttikoirani.

 

7) Miten päädyit unkarinvinttikoiraan?

Selailin joskus koirarotukirjaa ja katselin että onpas kivan näköinen eläin! Innostus ylipäätään vinttikoiriin syttyi, kun niitä näki radalla ja maastossa kisatessani Ricon kanssa. Messarissa 2007 tapasin Ninan (kennel Avenina´s) ja sitä kautta pikkuhiljaa varmistui, että unkarilainen on vielä saatava. Rodussa viehätti koko, luonne ja ulkomuodossa se, että oli vinttikoira muttei nälkäänäkevän näköinen. Moni rotu kiinnostaa ja miellyttää silmää, mutta unkarinvinttikoiraa parempaa en ole löytänyt. Se on ulkonäöllisesti, luonteeltaan, sopeutumiskyvyltään ja käyttöominaisuuksiltaan erittäin lähellä täydellistä.

 

8) Mitä toivot rodun tulevaisuudelta?

Toivoisin, että rotu ei voimakkaasti eriytyisi juoksu- ja näyttelylinjaisiin. Toivoisin kasvattajilta ja harrastajilta kiinnostusta terveysasioihin ja rodun hyvän pohjan rakentamiseen erityisesti Suomessa.

 

9) Mihin suuntaan haluaisit yhdistyksen toimintaa kehittää?

Toivoisin yhdistyksen kasvavan ja vakiinnuttavan asemansa. Toivoisin kaikkien unkarinvinttikoirien omistajien kokevan yhdistyksen jäsenyyden oleelliseksi osaksi rotua ja sen kanssa harrastamista. Jäsenmäärältään pienen yhdistyksen pyörittämisessä on omat haasteensa, ja toivon, että yhdistys pysyy ajan hermolla siinä, mitä jäsenet yhdistykseltä toivovat nyt ja tulevaisuudessa. Tähän liittyen toivon, että jäsenet ja rodusta kiinnostuneet uskaltavat ja kokevat mielekkääksi antaa matalalla kynnyksellä aina palautetta yhdistyksen toiminnasta.

 

10) Terveisesi jäsenille?

En voi kehottaa, että tulkaa nykäisemään hihasta, sillä Raju on telonut toisen polveni niin, että sillä kun kaatuu, saa amputoida koko emännän! Mutta juttusille saa aina tulla, niin jäsenet kuin rodusta haaveilevat. Oma tuoli mukaan; puhe ei välttämättä heti lopu..

---------------------------------------------------------------------------------------------

 

1) Nimesi ja missä asut?

Catarina Wikström-Ivaskevicius ja asun Vantaan Havukoskella.

 

2) Mikä on roolisi hallituksessa?

Toimin hallituksen sihteerinä & kotisivu- ja tiedotusvastaavana.

 

3) Ketä laumaasi kuuluu?
Laumaani kuuluu vuonna 2012 syntynyt unkarinvinttikoiranarttu Fria (Primada Full-Blooded Hunter) ja vuonna 2016 syntyneet unkarinvinttikoirasiskokset Sansa (Balaton Nyitnkikék Bársonyos) ja Bámby (Balaton Nyitnikék Bodza). Tämän lisäksi ihmislaumaan kuuluu ”tuontiuros” Liettuasta, eli mieheni Andrius. Haaveena on, että laumamme kasvaa yhdellä unkarinvinttikoirapennulla vuoden 2021 alussa.

 

4) Mitä harrastat koiriesi kanssa?

Ihan ensisijainen harrastus on ajella ympäri eteläsuomea, pistää auto parkkiin ja lähteä koirien kanssa tutkimaan mahdollisimman paljon erilaisia metsiä, eli poluttomissa metsämaastoissa rämpiminen on meidän ykkösjuttu! Kesäkaudella harrastuksiin kuuluu näyttelyt sekä rata-, maasto- ja ajuekisoissa käyminen.

 

5) Miten olet aiemmin osallistunut järjestö/koirakerhotoimintaan? Onko sinulla koetoimitsija/tuomari/yms. pätevyyksiä?

Olen ollut mukana perustamassa SUN ry:tä vuonna 2012 ja toiminut yhdistyksen sihteerinä alkuvuosina. Tämän jälkeen olin muutaman vuoden yhdistyksen puheenjohtajana. Olen toiminut myös muiden koirayhdistysten toimikunnissa ja ollut mukana järjestämässä erilaisia koiratapahtumia. Olen käynyt juoksupuolen koetoimitsija I ja II kurssit sekä kehätoimitsijakurssin mutta en ole pätevöitynyt koetoimitsijaksi sen enempää, kun kehäsihteeriksikään. (aika ei kertakaikkiaan ole riittänyt viemään näitä asioita loppuun)

 

6) Millainen koirahistoriasi on?

Historiani on sellainen, että olin alkuelämäni todella allerginen koirille mutta vuonna 2007 tein radikaaliratkaisun ja rupesin ratsastamaan jolloin sain itseni siedätettyä eläinpölylle ja siinä samalla siedätyin myös koirille. Vuonna 2009 meille tuli ensimmäinen oma koira (Nanya) ja sen jälkeen lauma kasvoikin hetkellisesti melko holtittomasti jotta sain otettua kiinni alkuelämäni koiravajeen :) Nanyan jälkeen laumaan tuli vuonna 2010 rhodesiankoira-uros Gawa, vuonna 2012 unkarinvinttikoirasiskoksen Fény ja JoyJoy, vuonna 2014 rhodesiankoiranarttu Kazi, vuonna 2016 unkarinvinttikoirasiskokset Sansa ja Bámby, vuonna 2018 rhodesiankoiranarttu Gira, sekä vuonna 2019 aikuisena kotia vaihtava unkarinvinttikoiranarttu Fria. Valitettavasti edellä mainituista koirista laumaamme kuuluu tosiaan vain Fria, Sansa ja Bámby. Mutta tämä osa koirahistoriaani on opettanut minulle sen, miten jokaisesta koirasta pitää nauttia 100% niin kauan kuin meille yhteistä aikaa suodaan.

 

7) Miten päädyit unkarinvinttikoiraan?

Unkarinvinttikoirassa minua viehätti ensimmäisenä luonne ja toisena se, miten vaivattomasti ja kauniisti koirat liikkuu juostessaan kovaa vauhtia. Tässä rodussa yhdistyy ihailtavalla tavalla voima ja jalous. Tutustuin vuonna 2011 Mari Rannilaan rhodesiankoirayhdistyksen kautta ja kun kävimme lenkeillä, ihastuin Marin omistamaan unkarilaispoikaan Cujoon. Cujo olikin meillä hoidossa muutaman kerran, jotta sain tutustua rotuun ja ennen omien unkarilaisten hankkimista meillä oli hoidossa myös unkarilaispojat Dille ja Raju. Olin mukana astutusmatkalla, kun meidän tulevien pentujen emä Megy reissasi unkariin tapaamaan sulhastaan ja sillä reissulla menetin sydämeni lopullisesti rotuun. Megy oli kaikkea ja vielä enemmän mitä unkarinvinttikoirassa saattaisin toivoa ja onneksi Megy kuunteli toiveeni tarkasti ja synnytti kaksi sellaista unkarinvinttikoiratyttöä (Fény ja JoyJoy), jotka muuttivat meille ensimmäisiksi unkarinvinttikoiriksi.

 

8) Mitä toivot rodun tulevaisuudelta?

Olisi hienoa jos koirien omistajat enenevissä määrin veisivät koiriaan virallisiin terveystutkimuksiin, jotta rodun mahdollisista ongelmista saataisi enemmän tietoa. Toivon myös kovasti ettei rotu koskaan eriytyisi juoksu- ja näyttelylinjoihin.

 

9) Mihin suuntaan haluaisit yhdistyksen toimintaa kehittää?

Toivoisin että yhdistys onnistuisi omalta osaltaan luomaan ja ylläpitämään suomen unkarinvinttikoirien omistajien keskuuteen mahdollisimman rennon ja positiivisen, yhteen hiileen puhaltavan ilmapiirin, jotta toisia rodun harrastajia olisi helppo lähestyä ja yhdessä tekemiseen olisi mahdollisimman matala kynnys.

 

10) Terveisesi jäsenille?

Muistakaa että osallistuakseen yhdistyksen tapahtumien järjestämiseen tai muuhun toimintaan ei tarvitse a) kuulua hallitukseen b) osata mitään entuudestaan c) tuntea ketään etukäteen. Tulkaa siis rohkeasti mukaan ja yllättykää miten kivaa ja antoisaa yhteinen tekeminen on.

---------------------------------------------------------------------------------------------

 

1) Nimesi ja missä asut?

Olen Nina Lehtinen ja asun Sastamalassa.
 

2) Mikä on roolisi hallituksessa?

Olen hallituksessa varapuheenjohtajana ja JTO-toimikunnan jäsenenä.

 

3) Ketä laumaasi kuuluu?

Aviomies, 3 unkarinvinttikoiraa ja 3 whippettiä. Koirien ikähaitari on 6kk-13v.

 

4) Mitä harrastat koiriesi kanssa?

Harrastan koirieni kanssa näyttelyitä sekä rata- ja maastojuoksuja.

 

5) Miten olet aiemmin osallistunut järjestö/koirakerhotoimintaan? Onko sinulla koetoimitsija/tuomari/yms. pätevyyksiä?

Olen ollut perustamassa Suomen Unkarinvinttikoirat ry:tä vuonna 2012 ja ollut hallituksessa useampana vuonna. Olen myös SVKL:n jalostustoimikunnassa.

 

6) Millainen koirahistoriasi on?

Meillä oli kotona metsästyskoirana beagle, mutta ensimmäisen ihan oman koiran sain vuonna 1997. Aktiivista koiraharrastusta on siis takana 20 vuotta.  Unkarinvinttikoiria minulla on ollut vuodesta 2001 ja vuonna 2005 tuli ensimmäinen tuontikoirani Unkarista. Kasvatan kennelnimellä Avenina's ja vuosina 2007-2018 meille on syntynyt yhteensä 6 pentuetta unkarinvinttikoiria ja yksi whippetpentue. Seitsemäs unkarinvinttikoirapentue syntyi marraskuun lopulla 2020.

 

7) Miten päädyit unkarinvinttikoiraan?

Vinttikoiramaailmaan päädyin ystävän koiran maastojuoksuharrastuksen kautta ja kun näin vuonna 1998 MV-näyttelyssä Pasztortuzvirag Deboran, päätös rodusta oli selkeä. Vuonna 2001 sain ensimmäisen unkarinvinttikoirani, em. nartun pennun, Tuzviragvadasz Amandan. Halusin vinttikoirarodun, jonka kanssa ei tarvitse päättää hankkiiko näyttely vai juoksulinjaisen koiran. Minua myös miellytti kovasti unkarinvinttikoiran luonne sekä vahva ja voimakas ulkomuoto.

 

8) Mitä toivot rodun tulevaisuudelta?

Toivon, että avoimuus terveysasioiden suhteen kasvaisi pikkuhiljaa ja vaikeistakin asioista uskallettaisiin puhua. Suomessa on tehty todella hienoa työtä terveystilanteen kartoittamiseksi ja terveyden ylläpitämiseksi. Toivon, että yhteistyö rodun kotimaahan vahvistuu entisestään ja saisimme sieltä tärkeää tietoa. Toiveissa olisi myös, että DLA-testaukseen saataisiin koiria mukaan muualtakin kuin Suomesta.

 

9) Mihin suuntaan haluaisit yhdistyksen toimintaa kehittää?

Olen tyytyväinen yhdistyksen toimintaan ja erityisesti sen panostukseen koskien terveysasioita. Haluaisin innostaa mahdollisimman monia unkarinvinttikoirien omistajia liittymään yhdistykseen ja kertomaan heidän toiveitaan toiminnasta.

 

10) Terveisesi jäsenille?

Jokainen jäsen mielipiteineen on tärkeä, älkää siis epäröikö tulla mukaan joukkoon mukavaan!

---------------------------------------------------------------------------------------------

1) Nimesi ja missä asut?
Olen Janica Ström ja asun Pukkilassa (Mäntsälän ja Porvoon välimaastossa).

 

2) Mikä on roolisi hallituksessa?

Hallituksen varsinainen jäsen sekä yhdistyksen kiertopalkintovastaava. Tämän lisäksi vastaan myös näyttelyarvostelujen puhtaaksikirjoituksesta vuosikirjaan.

 

3) Ketä laumaasi kuuluu?

Laumaani kuuluu aviomieheni Christer, esikoisemme Dominic, rhodesiankoira narttu Cali (s. 2.4.2015) sekä unkarinvinttikoira urokset Kávé (s. 26.5.2008), Kakaó (s. 10.7.2012) ja Konyak (25.2.2018).

 

4) Mitä harrastat koiriesi kanssa?

Harrastamme näyttelyitä, rata- ja maastojuoksua sekä Kávén kanssa käymme kaverikoirailemassa. Lisäksi on tullut kokeiltua kaikenlaista muutakin, esim. agilityä ja hakuakin, mutta nykyisin enää harvoin.

 

5) Miten olet aiemmin osallistunut järjestö/koirakerhotoimintaan? Onko sinulla koetoimitsija/tuomari/yms. pätevyyksiä?

Olen ollut aiemmin Suomen rhodesiankoira yhdistys ry:n hallituksen jäsenenä usean vuoden ajan ja ollut mukana järjestämässä useita erilaisia tapahtumia.

 

6) Millainen koirahistoriasi on?

Kun muutimme yhteen mieheni Christerin kanssa vuonna 2001, muutti heidän sekarotuinen uroksensa Dusty mukana. Tätä kautta pääsin tutustumaan koirien maailmaan. Ensimmäisen oman koiran hankin vuonna 2002, kun sekarotuinen narttu Chili saapui perheeseemme. Chilin kanssa aloitin koiraharrastukset, kävimme tottistelemassa ja treenasimme agilityä. Vuonna 2006 saapui laumaamme rhodesiankoira narttu Chai (MVLionwolf My Little Ally), jonka kanssa uppouduin toden teolla koiraharrastukseen. Kävimme aktiivisesti näyttelyissä, innostuin juoksuharrastuksesta (sekä rata että maasto) ja kokeilimme kaikenlaisia lajeja. Chai sai ensimmäisen pentueensa vuonna 2009 ja kasvattajan luota kotiin matkasi pusutyttö Cuba (MVLionwolf My Little Diva). Cuba valitettavasti menehtyi 2015 keväällä ollessaan tiineenä ja vasta alle kuuden vuoden ikäisenä. Kesäkuussa 2015 surua lievittämään saapui Saksasta maksakuonoinen rhodetyttö Cali (Njia Jamaa Deluxe Diva Forever). Ensimmäisen unkarinvinttikoiran hankin vuonna 2008, kun Unkarista Suomeen lensi iloinen hymypoika Kávé (Hajnali Tejeskávé). Toinen unkarinvinttikoira saapui laumaamme vuonna 2012, kun hain Suomeen Kávén siskonpojan, iloisen velikullan Kakaón (Hajnali Tejszínhabos Kakaó). Vuonna 2018 laumaan liittyi kolmas unkarilainen, kun hain Puolasta Kakaón pojan Konyakin (Bishnu Devi Perphenazinum).

 

7) Miten päädyit unkarinvinttikoiraan?

Ystävälläni oli saluki ja mielenkiinnolla kuuntelin aina juttuja vinttikoirista. Chai-rhoden kanssa kävimme maastokisoissa ympäri Suomen ja Virossakin ja rakastuin lajiin. Sitä kautta tuli ajatus hankkia kunnon juoksija taloon. Tykästyin greyhoundiin, mutta halusin harrastaa sekä näyttelyitä että juoksulajeja, joten rotu ei tuntunut linjajaon takia sopivalta. Vuonna 2007 näin unkarilaisia juoksemassa Hyvinkään vinttikoiraradalla ja rakastuin, valinta oli sitä myöten selvä.

 

8) Mitä toivot rodun tulevaisuudelta?

On hienoa, että sama koira voi pärjätä näyttelyissä ryhmäsijoitukseen asti ja samalla juosta käyttövalioaikoja radalta tai pärjätä maastokisoissa. Toivon, ettei rotuun koskaan tulisi jakoa käyttö- ja näyttöpuoleen. Suurin toiveeni on, että rodun terveyteen kiinnitettäisiin enemmän huomiota ja avoimuuteen erityisesti terveysasioissa.

 

9) Mihin suuntaan haluaisit yhdistyksen toimintaa kehittää?

Haluaisin saada jotenkin aktivoitua jäsenistöämme sekä edistää terveysasioita vielä entisestään.

 

10) Terveisesi jäsenille?

Kaikki mukaan reippaasti yhdistyksen toimintaan ja toimimaan tämän upean rodun hyväksi. Osallistuminen on ollut kovin hiljaista yhdistyksen järjestämiin tapahtumiin, toivottavasti jatkossa saataisiin enemmän porukkaa mukaan. Toivottavasti törmätään koiraharrastuksissa, tulkaa nykimään hihasta ja juttelemaan! :)

---------------------------------------------------------------------------------------------

 

1) Nimesi ja missä asut?

Nina Herpola, asun Raisiossa.

 

2) Mikä on roolisi hallituksessa?

Jäsen

 

3) Ketä laumaasi kuuluu?

Laumaani kuuluu 2015 syntynyt unkarinvinttikoira Etelközi-Nyúlász Gréta "Kuisku" ja 2018 syntynyt unkarinvinttikoira Etelközi-Nyúlász Hóvirág "Hiisku".

 

4) Mitä harrastat koiriesi kanssa?

Harrastamme viehetreeniä kesäisin, kavereiden kanssa juoksemista ja välillä piipahdamme näyttelyissä. Aikaisempien koirieni kanssa olen harrastanut agilityä, tokoa, näyttelyjä, mejää, raunioita, ihan hieman nose workkia ja rallytokoa.
 

5) Miten olet aiemmin osallistunut järjestö/koirakerhotoimintaan? Onko sinulla koetoimitsija/tuomari/yms. pätevyyksiä?

Olen toiminut vuosien varrella erilaisissa tehtävissä ja rooleissa eri yhdistyksissä ja tapahtumissa. Mieluiten osallistun erilaisten tapahtumien, leirien ja koulutusten järjestelyihin. Dobo koulutusohjaajakurssin kävin v. 2012. Tällä hetkellä käytän Doboa eniten työssäni eläinfysioterapeuttina ohjaamalla ja soveltamalla liikkeitä osana eläinfysioterapiaa. Kennelnimen Kuiskun sain vuonna 2017.

 

6) Millainen koirahistoriasi on?

Ensimmäisen koirani sain v. 1990, amerikancockerin. Seuraava koirani oli myös saman rotuinen noin kaksivuotiaana minulle saapunut narttu, jonka jälkeen v. 1999 minulle tuli ensimmäinen rhodesiankoirani Ikimba Phezulu "Zumba". Zumba sai kaverikseen 2003 nartun Ikimba Tango "Tango" ja 2011 laumaan saapui rhodesiankoira "Maya". Koiraharrastukset ovat vaihdelleet aina sen mukaan, mistä mikäkin koira on innostunut. Agilityn aloitin v. 1990 ja jokainen koirani on vähintäin alkeiskurssin käynyt lajista, myös Kuisku. Viimeisen kerran olen itse kilpaillut yli 10vuotta sitten ja laji onkin muuttunut sen jälkeen paljon. Nykyisin työ ja lapset ovat kutistaneet harrastamisen pitkälti lenkkeilyyn ja vinttikoiralajeihin.
 

7) Miten päädyit unkarinvinttikoiraan?

Ensimmäinen rhodesialaiseni vei minut juoksuharrastuksen pariin v. 2000. Kiinnostukseni lajia kohtaan on vain kasvanut vuosi vuodelta, joten lopulta oli ehkä aika sen ensimmäisen vinttikoiran saapua laumaamme. Harkinnassa oli useampia rotuja, mm. whippet ja ibizanpodenco olivat vahvoilla unkarinvinttikoira kanssa. Loppujen lopuksi muutamien mielenkiintoisten yhteensattumien jälkeen hain syyskuussa 2015 Helsinki-Vantaalta suuren jännityksen saattelemana laumaamme ensimmäisen puikkonokan.  Olen ihastunut unkarinvinttikoiran luonteeseen ja ulkonäköön. Tämä tuntuu täysin "omaan käteen sopivalta" vintiltä.

 

8) Mitä toivot rodun tulevaisuudelta?

Tulevaisuudelta toivon, että rotua saataisiin yhä vietyä eteenpäin terveys-, luonne-, käyttö- ja näyttöominaisuudet huomioiden. Toivon, että avoin keskustelu rodun harrastajien kesken jatkuu ja että Suomeen saataisiin ajan myötä rakenettua hyvä ja geenipollillisesti mahdollisimman laaja unkarinvinttikoirakanta. Olen nähnyt rhodesiankoirien matkan Suomessa lähes yhtä vähälukuisesta rodusta tähän päivään, joten tiedän, että tavoitteen eteen pitää työskennellä todella pitkäjänteisesti ja yhteistyöllä, mutta että tehty työ tuottaa myös tulosta. Unkarinvinttikoira on upea rotu ja toivon, että yhteistyöllä tavoitteen saavuttaminen olisi mahdollista. 

 

9) Mihin suuntaan haluaisit yhdistyksen toimintaa kehittää?

Toivon, että yhdistys yhdistäisi rodun harrastajia tulevaisuudessakin. Toivon, että kaikki jäsenet tuntevat itsensä tervetulleiksi mukaan yhdistyksen toimintaan.

 

10) Terveisesi jäsenille?

Monen jäsenen kanssa olemme jo vaihtaneet kuulumisia mm somessa. Toivottavasti ensi kesänä tapaan mahdollisimman monia teistä eri tapahtumissa! Odotan tulevaa kesää innolla, tulkaa nykäisemään hihasta, jos en heti tunnista!

 

---------------------------------------------------------------------------------------------

1) Nimesi ja missä asut?

Olen Anne Naukkarinen ja asun Laukaan Vehniällä Keski-Suomessa.

 

2) Mikä on roolisi hallituksessa?

Olen yhdistyksessä hallituksen varajäsenenä ja rahastonhoitajana. Lisäksi toimin pentuvälityksen ja jalostusneuvonnan yhteyshenkilönä. Kuulun myös JTO-työryhmään.

 

3) Ketä laumaasi kuuluu?

Laumaani kuuluu tällä hetkellä yksi unkarinvinttikoira uros - Nándi (Puszták Vadásza Kele) s.04/2016. Lisäksi kotona on 4 whippetiä sekä aviomies ja kolme lasta.

 

4) Mitä harrastat koiriesi kanssa?

Koirien kanssa harrastetaan vinttikoirien juoksulajeja sekä jonkin verran näyttelyitä.

 

5) Miten olet aiemmin osallistunut järjestö/koirakerhotoimintaan? Onko sinulla koetoimitsija/tuomari/yms. pätevyyksiä?

Olen ollut Keski-Suomen Vinttikoirakerhon hallituksen jäsen vuosina 2011-2013 ja varajäsen kaudella 2016. Olen myös SUN ry:n perustajajäsen ja toimin puheenjohtajana vuosina 2012-2014. Lisäksi olen toiminut Suomen Vinttikoiraliitto ry:n jalostustoimikunnan jäsenenä vuosina 2014-2017.

 

6) Millainen koirahistoriasi on?

Ensimmäisen koirani Juksun sain vuonna 2001. Se oli tuolloin vajaa 3 vuotias sekarotuinen (suomenpystykorva X saksan metsästysterrieri) uros, kodinvaihtaja. Juksu opetti nuorelle tytölle paljon koirista! Vuonna 2003 tutustuin whippeteihin ja 2005 taloon tuli ensimmäinen rodun edustaja ja toinen 2007. Vuonna 2008 laumaan tuli ensimmäinen unkarinvinttikoira Megy (FI KVA-m FI MVA V-10 DVM-11 Avenina's Bandanna Bessie), elämäni koira! Sitten syntyikin ensimmäinen whippetpentue kennelnimelleni Primada vuonna 2011, josta jäi kotiin yksi uros. Vuonna 2012 Megylle syntyi Primada-unkarilaispentue, josta jäi kotiin narttu Java (FI MVA Primada Full Hunter's Heart) sekä sen veli Mitja (FI KVA-m FI & SE MVA SMM-14 EMM-15 Primada Catch The Full Catch). Mitja oli urosversio äidistään, mutta sairastui vakavasti 07/2015 ja jouduttiin päästämään paremmille pupumaille. Javan kohtaloksi koituivat SLO:n aiheuttamat kynsivaivat 05/2017. Vuonna 2014 syntyi toinen whippet pentueeni, josta jäi kotiin yksi narttu. Kesällä 2016 laumaamme saapui Unkarin vahvistus Nándi (Puszták Vadásza Kele) Catarina Wikströmin suosiollisella avustuksella. Sittemmin laumaamme on tullut kaksi whippetiä vuosina 2018 ja 2019.

 

7) Miten päädyit unkarinvinttikoiraan?

Unkarinvinttikoiraan päädyin, koska halusin whippetien rinnalle isomman vinttikoiran, mutten halunnut valita näyttelyiden ja juoksulajien väliltä. Vartioimisviettikin tuntui sopivalta ajatukselta maaseudulla elävään laumaan. Olen ollut erittäin tyytyväinen rotuvalintaan, niin perheen kuin harrastustenkin näkökulmasta, vaikka epäonneakin on matkalle mahtunut.

 

8) Mitä toivot rodun tulevaisuudelta?

Toivon, että rotu säilyy käyttötarkoituksiinsa sopivana, niin rakenteen kuin luonneominaisuuksienkin osalta. Toivon myös, että rodun kotimaassa tehdyt ”metsästyslinjaisten” FCI-rekisteröinnit toisivat rotuun laajempaa geenipoolia ja sitä kautta saisimme rodun säilymään terveydenkin puolesta hyvänä.

 

9) Mihin suuntaan haluaisit yhdistyksen toimintaa kehittää?

Toivoisin yhdistyksen palvelevan koko jäsenistöä, jäsenille sopivalla tavalla. Peräänkuulutan siis myös jäsenten aktiivisuutta ilmaista toiveitaan! Aktiivinen porukka harvalukuisen rodun parissa on kuitenkin melko pieni.

 

10) Terveisesi jäsenille?

Tuokaa äänenne rohkeasti kuuluviin toiminnan suhteen ja tulkaa myös mukaan tapahtumiin! Myös kaikenlainen palaute on tervetullutta!