DLA-lisätestaukset

SUN ry käsitteli edellisessä  vuosikokouksessaan vuonna 2017 otettujen DLA-näytteiden tuloksia.


Siellä kerrottiin havainnosta, joka oli ottanut useamman ihmisen silmään tuloksissa. Kolme testissä mukana ollutta koiraa kantoi haplotyyppiyhdistelmää 1162 (DLA I) 2006 (DLA II) ja sitä ei esiintynyt tuossa otannassa muilla koirilla. Nämä kaikki kolme koiraa olivat pentueista, joissa on esiintynyt vakavia autoimmuunitaustaisia sairauksia, osa koirista on/oli itse sairaita. Tämän huomion johdosta otimme yhteyttä UC Davisin Yliopiston tutkijoihin, jotka olivat näytteet analysoineet ja kysyimme olisiko järkevää tutkia aihetta laajemmin eli testata sairastuneita koiria lisää ja niiden lähisukulaisia. Tutkijat olivat ehdottomasti sitä mieltä, että tämä oljenkorsi kannattaa käyttää, jotta voitaisi selvittää onko tässä haplotyyppiparissa vahva alttius sairastua johonkin autoimmuunisairauteen.

 

Kysyimme Helsingin Yliopiston Hannes Lohen tutkimusryhmältä, olisiko heidän geenipankissaan olevien jo edesmenneiden unkarinvinttikoirien näytteitä mahdollista saada UC Davisin Yliopistolle analysoitavaksi. Lohen ryhmä tuntui olevan kovin kiireinen, mutta n. puolen vuoden odotuksen ja useamman kyselyn jälkeen saimme kuuden koiran näytteet projektiimme mukaan. Nämä koirat olivat:
Avenina’s Bandanna Bessie
Avenina’s Bijou Blanka
Avenina’s Bojangles
Primada Catch The Full Catch
Primada Full Hunter’s Heart
Primada Full-Time JoyJoy

Näiden näytteiden analysointi ei maksanut meille mitään, koska amerikkalaiset tutkijat olivat yhtä kiinnostuneita tuloksista kuin mekin ja saimmekin tulokset jo reilun viikon päästä siitä, kun ne oli Suomesta heille lähetetty. Tulokset eivät valitettavasti olleet täysin aukottomat sen suhteen, että juuri tämä haplotyyppiyhdistelmä olisi selkeästi altistava tekijä sairastua vakavaan autoimmuunisairauteen, sillä tämä 1162 (DLA I) 2006 (DLA II) löytyi vain neljältä kuudesta testatusta koirasta. Joka tapauksessa tämän haplotyyppiyhdistelmän esiintyminen on erittäin runsasta ainakin kahdessa pentueessa, joissa n.50% koirista on sairastunut vakavasti nuorella iällä.

 

SUN ry on päättänyt jatkaa DLA-projektiaan toisella näytteenottokierroksella Suomessa. Yhdistys kutsuu hankkeeseen eri sukuisia koiria, joita ei ole aiemmin testattu, sekä koiria joiden haplotyyppien selvittäminen saattaisi edistää tutkimustietoa sairauksien periytyvyydestä. Pyrimme täten laajentamaan Suomessa asuvien koirien näytekantaa ja kustannamme suurimman osan jokaisen koiran näytteen ottamisesta. Kutsuttujen koirien omistajalle jää omakustannehinnaksi yhdistykselle maksettava 10€, sekä mahdollinen maksu näytteen ottamisesta eläinlääkärillä. Tähän näytteenottoon kutsuttavat koirat:

Etelközi-Nyúlász Hóvirág for Kuiskun
Herceg
Illa-Berek Cserje
Bishnu Devi Perphenazinum
Our Trooper Be Quick Or Be Dead
Zivatar Boreas
Elfeledett Kincsünk Atlasz

 

Näytteenottoon liittyvien lisäohjeiden osalta, yhdistys on ollut yhteydessä listalla olevien koirien omistajiin.
Vaikka yhdistys osallistuu kustannuksiin ”listakoirien” osalta, kaikki Suomessa asuvat koirat ovat tervetulleita mukaan testaukseen omakustanteisesti.
 
Mikäli koirasi ei ole listalla, mutta haluat osallistua koirasi kanssa projektiin, voit ilmoittautua mukaan 15.6.2018 mennessä lähettämällä sähköpostia SUN ry:n sihteerille Anne Naukkariselle sun.sihteeri (at) gmail.com. Listan ulkopuolisten koirien testaaminen maksaa omistajalle 45€, joka maksetaan yhdistykselle ja tämän lisäksi mahdollinen maksu näytteen ottamisesta eläinlääkärillä. Jos sinulla on mitä tahansa kysyttävää hankkeesta, älä epäröi olla yhteydessä Anneen.

SUN ry pidättää oikeuden muuttaa näytteenottoon kutsuttavien listaa tarvittaessa. Yhdistys julkaisee lähiaikoina kotisivuillaan myös päivitetyn listan jo testattujen koirien tuloksista.