HALLITUKSEN ESITTELY 2019-2020

 

 

1) Nimesi ja missä asut?

Hei, olen Mari Rannila ja asun pienessä Perhon kunnassa Keski-Pohjanmaalla.
 

2) Mikä on roolisi hallituksessa?

Toimin hallituksen puheenjohtajana sekä toisena vuosikirjavastaavana.

 

3) Ketä laumaasi kuuluu?

Ihmisiä edustan minä ja koirapuolella meidän bändiin kuuluu unkarinvinttikoirat Raju (Avenina´s Cukorga Csongor) s.2010, Dina (Avenina's Diszes Derelye) s.2012 ja sijoitusnarttu Rana (Szatmár Szépe Barka, omistaja Nina Lehtinen/kennel Avenina´s) s.2016.

 

4) Mitä harrastat koiriesi kanssa?

Raju on jo pari jalkaa eläkkeellä ja käy välillä kääntymässä näyttelyissä. Hän harrastaa myös lauman Ehdottomana Pomona toimimista ja onkin siinä roolissa sekä aktiivinen että lahjakas; tyttöjen ei juuri tarvitse itse ajatella, kunhan kysyvät aina pomolta mitä tehdään ja milloin. :D Dina käy näyttelyissä sekä kisaa MEJÄssä ensimmäisenä unkarinvinttikoirana Suomessa. DinaNenää ei juoksuhommat napostele, joten onneksi löysimme mejästä mukavaa puuhaa, ettei vain tule vapaa-ajan ongelmia. ;) Rana kisaa rata- ja maastojuoksupuolella ja käy silloin tällöin myös missikisoissa jos ehtii. Vuosi 2018 oli ensimmäinen juoksukausi, joka sujui todella hienosti, joten jännityksellä odotamme mihin rahkeet riittää tulevaisuudessa.

 

5) Miten olet aiemmin osallistunut järjestö/koirakerhotoimintaan? Onko sinulla koetoimitsija/tuomari/yms. pätevyyksiä?

Aiemmin olen toiminut Suomen ridgeback-yhdistyksen hallituksessa ja erilaisissa luottamustehtävissä ja järjestelytoimikunnissa. Olin mukana perustamassa Suomen Unkarinvinttikoirat ry:tä v. 2012 ja siitä asti olen ollut hallituksessa mukana milloin missäkin asemassa. 

 

6) Millainen koirahistoriasi on?

Teininä minulla oli sekarotuinen koira, Jesse. Isällä on aina ollut hirvikoiria ja hän on kasvattanut muutaman pentueen. Lapsena oli ihan "normaalia", että meillä oli aina vähintään pari koiraa, mutta kunnolla olen hurahtanut koirailuun vasta parikymppisenä muuttaessani pois kotoa. Ensimmäinen oma koirani oli rhodesiankoira Rico, joka suureksi suruksemme lähti sateenkaarisillalle 11,5 vuoden iässä syksyllä 2017. Cujo (Avenina´s Bojangles, 2008-2015) oli ensimmäinen unkarinvinttikoirani. 

 

7) Miten päädyit unkarinvinttikoiraan?

Selailin joskus koirarotukirjaa ja katselin että onpas kivan näköinen eläin! Innostus ylipäätään vinttikoiriin syttyi, kun niitä näki radalla ja maastossa kisatessani Ricon kanssa. Messarissa 2007 tapasin Ninan (kennel Avenina´s) ja sitä kautta pikkuhiljaa varmistui, että unkarilainen on vielä saatava. Rodussa viehätti koko, luonne ja ulkomuodossa se, että oli vinttikoira muttei nälkäänäkevän näköinen. B-pentueen syntyessä loppuvuodesta 2008 menin kylläkin niitä "vain katsomaan"... :D Loppu on historiaa! Kertaakaan en ole valintaani katunut, on tämä niin ihana ja monipuolinen rotu. Rana on ensimmäinen koira, joka on minulla sijoituksessa, ja toivonkin, että vielä joskus koittaisi se päivä, kun oman koiran jälkeläisiä putkahtelee maailmaan.

 

8) Mitä toivot rodun tulevaisuudelta?

Toivoisin, että rotu ei eriytyisi juoksu- ja näyttelylinjaisiin. Olisi mukavaa nähdä unkarinvinttikoiria lisää myös epävinttarimaisissa harrastuksissa, koska näissä koirissa on kyllä potentiaalia. 

 

9) Mihin suuntaan haluaisit yhdistyksen toimintaa kehittää?

Toivoisin, että rotu ei eriytyisi juoksu- ja näyttelylinjaisiin. Olisi mukavaa nähdä unkarinvinttikoiria lisää myös epävinttarimaisissa harrastuksissa, koska näissä koirissa on kyllä potentiaalia. Toivoisin myös sujuvaa yhteistyötä sekä ulkomaisten että kotimaisten kasvattajien kesken ilman turhaa kilpailua ja vastakkainasettelua. Varsinkin nämä ns. metsästyslinjaiset ovat viime vuosina herättäneet kiivasta keskustelua, ja vaikkei mikään ratkaisu ole 100% aukoton, näkisin niiden jalostuskäytön kuitenkin enemmän mahdollisuutena kuin uhkana.

 

10) Terveisesi jäsenille?

Pitäkää koiristanne ja itsestänne huolta ja nauttikaa yhteisestä tekemisestä!

 

---------------------------------------------------------------------------------------------

1) Nimesi ja missä asut?
Olen Janica Ström ja asun Pukkilassa (Mäntsälän ja Porvoon välimaastossa).

 

2) Mikä on roolisi hallituksessa?

Hallituksen varsinainen jäsen sekä yhdistyksen kiertopalkintovastaava. Tämän lisäksi vastaan myös näyttelyarvostelujen puhtaaksikirjoituksesta vuosikirjaan.

 

3) Ketä laumaasi kuuluu?

Laumaani kuuluu aviomieheni Christer, esikoisemme Dominic, rhodesiankoira narttu Cali (s. 2.4.2015) sekä unkarinvinttikoira urokset Kávé (s. 26.5.2008), Kakaó (s. 10.7.2012) ja Konyak (25.2.2018).

 

4) Mitä harrastat koiriesi kanssa?

Harrastamme näyttelyitä, rata- ja maastojuoksua sekä Kávén kanssa käymme kaverikoirailemassa. Lisäksi on tullut kokeiltua kaikenlaista muutakin, esim. agilityä ja hakuakin, mutta nykyisin enää harvoin.

 

5) Miten olet aiemmin osallistunut järjestö/koirakerhotoimintaan? Onko sinulla koetoimitsija/tuomari/yms. pätevyyksiä?

Olen ollut aiemmin Suomen rhodesiankoira yhdistys ry:n hallituksen jäsenenä usean vuoden ajan ja ollut mukana järjestämässä useita erilaisia tapahtumia.

 

6) Millainen koirahistoriasi on?

Kun muutimme yhteen mieheni Christerin kanssa vuonna 2001, muutti heidän sekarotuinen uroksensa Dusty mukana. Tätä kautta pääsin tutustumaan koirien maailmaan. Ensimmäisen oman koiran hankin vuonna 2002, kun sekarotuinen narttu Chili saapui perheeseemme. Chilin kanssa aloitin koiraharrastukset, kävimme tottistelemassa ja treenasimme agilityä. Vuonna 2006 saapui laumaamme rhodesiankoira narttu Chai (MVLionwolf My Little Ally), jonka kanssa uppouduin toden teolla koiraharrastukseen. Kävimme aktiivisesti näyttelyissä, innostuin juoksuharrastuksesta (sekä rata että maasto) ja kokeilimme kaikenlaisia lajeja. Chai sai ensimmäisen pentueensa vuonna 2009 ja kasvattajan luota kotiin matkasi pusutyttö Cuba (MVLionwolf My Little Diva). Cuba valitettavasti menehtyi 2015 keväällä ollessaan tiineenä ja vasta alle kuuden vuoden ikäisenä. Kesäkuussa 2015 surua lievittämään saapui Saksasta maksakuonoinen rhodetyttö Cali (Njia Jamaa Deluxe Diva Forever). Ensimmäisen unkarinvinttikoiran hankin vuonna 2008, kun Unkarista Suomeen lensi iloinen hymypoika Kávé (Hajnali Tejeskávé). Toinen unkarinvinttikoira saapui laumaamme vuonna 2012, kun hain Suomeen Kávén siskonpojan, iloisen velikullan Kakaón (Hajnali Tejszínhabos Kakaó). Vuonna 2018 laumaan liittyi kolmas unkarilainen, kun hain Puolasta Kakaón pojan Konyakin (Bishnu Devi Perphenazinum).

 

7) Miten päädyit unkarinvinttikoiraan?

Ystävälläni oli saluki ja mielenkiinnolla kuuntelin aina juttuja vinttikoirista. Chai-rhoden kanssa kävimme maastokisoissa ympäri Suomen ja Virossakin ja rakastuin lajiin. Sitä kautta tuli ajatus hankkia kunnon juoksija taloon. Tykästyin greyhoundiin, mutta halusin harrastaa sekä näyttelyitä että juoksulajeja, joten rotu ei tuntunut linjajaon takia sopivalta. Vuonna 2007 näin unkarilaisia juoksemassa Hyvinkään vinttikoiraradalla ja rakastuin, valinta oli sitä myöten selvä.

 

8) Mitä toivot rodun tulevaisuudelta?

On hienoa, että sama koira voi pärjätä näyttelyissä ryhmäsijoitukseen asti ja samalla juosta käyttövalioaikoja radalta tai pärjätä maastokisoissa. Toivon, ettei rotuun koskaan tulisi jakoa käyttö- ja näyttöpuoleen. Suurin toiveeni on, että rodun terveyteen kiinnitettäisiin enemmän huomiota ja avoimuuteen erityisesti terveysasioissa.

 

9) Mihin suuntaan haluaisit yhdistyksen toimintaa kehittää?

Haluaisin saada jotenkin aktivoitua jäsenistöämme sekä edistää terveysasioita vielä entisestään.

 

10) Terveisesi jäsenille?

Kaikki mukaan reippaasti yhdistyksen toimintaan ja toimimaan tämän upean rodun hyväksi. Osallistuminen on ollut kovin hiljaista yhdistyksen järjestämiin tapahtumiin, toivottavasti jatkossa saataisiin enemmän porukkaa mukaan. Toivottavasti törmätään koiraharrastuksissa, tulkaa nykimään hihasta ja juttelemaan! :)

 

 
---------------------------------------------------------------------------------------------

1) Nimesi ja missä asut?

Olen Anne Naukkarinen ja asun Laukaan Vehniällä Keski-Suomessa.

 

2) Mikä on roolisi hallituksessa?  

Olen yhdistyksen sihteeri ja rahastonhoitaja. Lisäksi toimin pentuvälittäjänä ja jalostusneuvonnan yhteyshenkilönä. Kuulun myös JTO-työryhmään ja vastaan kotisivuista sekä tiedottamisesta.

 

3) Ketä laumaasi kuuluu?

Laumaani kuuluu tällä hetkellä yksi unkarinvinttikoira uros - Nándi (Puszták Vadásza Kele) s.04/2016. Omistan myös puolikkaan unkarilaisuroksesta Sulosta (FI MVA & FI KVA-m Primada Full Of Attitude) s.05/2012, joka asuu Sini Huvirannalla. Lisäksi kotona on 4 whippetiä sekä aviomies ja kolme lasta.

 

4) Mitä harrastat koiriesi kanssa?

Koirien kanssa harrastetaan vinttikoirien juoksulajeja sekä jonkin verran näyttelyitä. Kaksi vanhinta whippetiä on "oloneuvoksina".

 

5) Miten olet aiemmin osallistunut järjestö/koirakerhotoimintaan? Onko sinulla koetoimitsija/tuomari/yms. pätevyyksiä?

Olen ollut Keski-Suomen Vinttikoirakerhon hallituksen jäsen vuosina 2011-2013 ja varajäsen kaudella 2016. Olen myös SUN ry:n perustajajäsen ja toimin puheenjohtajana vuosina 2012-2014. Lisäksi olen toiminut Suomen Vinttikoiraliitto ry:n jalostustoimikunnan jäsenenä vuosina 2014-2017. Tällä hetkellä vaikutan myös Whippet-Harrastajat ry:n jalostustoimikunnassa.

 

6) Millainen koirahistoriasi on?

Ensimmäisen koirani Juksun sain vuonna 2001. Se oli tuolloin vajaa 3 vuotias sekarotuinen (suomenpystykorva X saksan metsästysterrieri) uros, kodinvaihtaja. Juksu opetti nuorelle tytölle paljon koirista! Vuonna 2003 tutustuin whippeteihin ja 2005 taloon tuli ensimmäinen rodun edustaja ja toinen 2007. Vuonna 2008 laumaan tuli ensimmäinen unkarinvinttikoira Megy (FI KVA-m FI MVA V-10 DVM-11 Avenina's Bandanna Bessie), elämäni koira! Sitten syntyikin ensimmäinen whippetpentue kennelnimelleni Primada vuonna 2011, josta jäi kotiin yksi uros. Vuonna 2012 Megylle syntyi Primada-unkarilaispentue, josta jäi kotiin narttu Java (FI MVA Primada Full Hunter's Heart) sekä sen veli Mitja (FI KVA-m FI & SE MVA SMM-14 EMM-15 Primada Catch The Full Catch). Mitja oli urosversio äidistään, mutta sairastui vakavasti 07/2015 ja jouduttiin päästämään paremmille pupumaille. Javan kohtaloksi koituivat SLO:n aiheuttamat kynsivaivat 05/2017. Vuonna 2014 syntyi toinen whippet pentueeni, josta jäi kotiin yksi narttu. Kesällä 2016 laumaamme saapui Unkarin vahvistus Nándi (Puszták Vadásza Kele) Catarina Wikströmin suosiollisella avustuksella. Laumamme nuorin tulokas on whippet uros, joka saapui Sveitsistä keväällä 2018.
 

7) Miten päädyit unkarinvinttikoiraan?

Unkarinvinttikoiraan päädyin, koska halusin whippetien rinnalle isomman vinttikoiran, mutten halunnut valita näyttelyiden ja juoksulajien väliltä. Vartioimisviettikin tuntui sopivalta ajatukselta maaseudulla elävään laumaan. Olen ollut erittäin tyytyväinen rotuvalintaan, niin perheen kuin harrastustenkin näkökulmasta, vaikka epäonneakin on matkalle mahtunut.

 
8) Mitä toivot rodun tulevaisuudelta?

Toivon, että rotu säilyy käyttötarkoituksiinsa sopivana, niin rakenteen kuin luonneominaisuuksienkin osalta. Toivon myös, että rodun kotimaassa tehdyt ”metsästyslinjaisten” FCI-rekisteröinnit toisivat rotuun laajempaa geenipoolia ja sitä kautta saisimme rodun säilymään terveydenkin puolesta hyvänä.

 

9) Mihin suuntaan haluaisit yhdistyksen toimintaa kehittää?

Toivoisin yhdistyksen palvelevan koko jäsenistöä, jäsenille sopivalla tavalla. Aktiivinen porukka harvalukuisen rodun parissa on kuitenkin melko pieni.

 

10) Terveisesi jäsenille? 

Tuokaa äänenne rohkeasti kuuluviin toiminnan suhteen ja tulkaa myös mukaan tapahtumiin! Myös kaikenlainen palaute on tervetullutta!


------------------------------------------------------------------------------------------


 

1) Nimesi ja missä asut?

Nina Herpola, asun Raisiossa
 

2) Mikä on roolisi hallituksessa?

Jäsen
 

3) Ketä laumaasi kuuluu?

Laumaani kuuluu 2015 syntynyt unkarinvinttikoira Etelközi-Nyúlász Gréta "Kuisku" ja 2018 syntynyt unkarinvinttikoira Etelközi-Nyúlász Hóvirág "Hiisku".
 

4) Mitä harrastat koiriesi kanssa?

Harrastamme viehetreeniä kesäisin, kavereiden kanssa juoksemista ja välillä piipahdamme näyttelyissä. Aikaisempien koirieni kanssa olen harrastanut agilityä, tokoa, näyttelyjä, mejää, raunioita, ihan hieman nose workkia ja rallytokoa.
 

5) Miten olet aiemmin osallistunut järjestö/koirakerhotoimintaan? Onko sinulla koetoimitsija/tuomari/yms. pätevyyksiä?

Olen toiminut vuosien varrella erilaisissa tehtävissä ja rooleissa eri yhdistyksissä ja tapahtumissa. Mieluiten osallistun erilaisten tapahtumien, leirien ja koulutusten järjestelyihin. Dobo koulutusohjaajakurssin kävin v. 2012. Tällä hetkellä käytän Doboa eniten työssäni eläinfysioterapeuttina ohjaamalla ja soveltamalla liikkeitä osana eläinfysioterapiaa. Kennelnimen Kuiskun sain vuonna 2017

 

6) Millainen koirahistoriasi on?

Ensimmäisen koirani sain v. 1990, amerikancockerin. Seuraava koirani oli myös saman rotuinen noin kaksivuotiaana minulle saapunut narttu, jonka jälkeen v. 1999 minulle tuli ensimmäinen rhodesiankoirani Ikimba Phezulu "Zumba". Zumba sai kaverikseen 2003 nartun Ikimba Tango "Tango" ja 2011 laumaan saapui rhodesiankoira "Maya". Koiraharrastukset ovat vaihdelleet aina sen mukaan, mistä mikäkin koira on innostunut. Agilityn aloitin v. 1990 ja jokainen koirani on vähintäin alkeiskurssin käynyt lajista, myös Kuisku. Viimeisen kerran olen itse kilpaillut yli 10vuotta sitten ja laji onkin muuttunut sen jälkeen paljon. Nykyisin työ ja lapset ovat kutistaneet harrastamisen pitkälti lenkkeilyyn ja vinttikoiralajeihin.
 

7) Miten päädyit unkarinvinttikoiraan?

Ensimmäinen rhodesialaiseni vei minut juoksuharrastuksen pariin v. 2000. Kiinnostukseni lajia kohtaan on vain kasvanut vuosi vuodelta, joten lopulta oli ehkä aika sen ensimmäisen vinttikoiran saapua laumaamme. Harkinnassa oli useampia rotuja, mm. whippet ja ibizanpodenco olivat vahvoilla unkarinvinttikoira kanssa. Loppujen lopuksi muutamien mielenkiintoisten yhteensattumien jälkeen hain syyskuussa 2015 Helsinki-Vantaalta suuren jännityksen saattelemana laumaamme ensimmäisen puikkonokan.  Olen ihastunut unkarinvinttikoiran luonteeseen ja ulkonäköön. Tämä tuntuu täysin "omaan käteen sopivalta" vintiltä.
 

8) Mitä toivot rodun tulevaisuudelta?

Tulevaisuudelta toivon, että rotua saataisiin yhä vietyä eteenpäin terveys-, luonne-, käyttö- ja näyttöominaisuudet huomioiden. Toivon, että avoin keskustelu rodun harrastajien kesken jatkuu ja että Suomeen saataisiin ajan myötä rakenettua hyvä ja geenipollillisesti mahdollisimman laaja unkarinvinttikoirakanta. Olen nähnyt rhodesiankoirien matkan Suomessa lähes yhtä vähälukuisesta rodusta tähän päivään, joten tiedän, että tavoitteen eteen pitää työskennellä todella pitkäjänteisesti ja yhteistyöllä, mutta että tehty työ tuottaa myös tulosta. Unkarinvinttikoira on upea rotu ja toivon, että yhteistyöllä tavoitteen saavuttaminen olisi mahdollista. 

 

9) Mihin suuntaan haluaisit yhdistyksen toimintaa kehittää?

Toivon, että yhdistys yhdistäisi rodun harrastajia tulevaisuudessakin. Toivon, että kaikki jäsenet tuntevat itsensä tervetulleiksi mukaan yhdistyksen toimintaan.

 

10) Terveisesi jäsenille?

Monen jäsenen kanssa olemme jo vaihtaneet kuulumisia mm somessa. Toivottavasti ensi kesänä tapaan mahdollisimman monia teistä eri tapahtumissa! Odotan tulevaa kesää innolla, tulkaa nykäisemään hihasta, jos en heti tunnista!

----------------------------------------------------

1) Nimesi ja missä asut?

Olen Nina Lehtinen ja asun Sastamalassa.
 

2) Mikä on roolisi hallituksessa?

Olen hallituksessa varapuheenjohtajana ja JTO-toimikunnan jäsenenä.
 

3) Ketä laumaasi kuuluu?

Aviomies, 4 unkarinvinttikoiraa (2 urosta ja 2 narttua) kotona ja yksi tuontinarttu sijoituskodissa sekä 2 whippetnarttua. Koirien ikähaitari on 8kk-14 vuotta. 
 

4) Mitä harrastat koiriesi kanssa?

Harrastan koirieni kanssa näyttelyitä sekä rata- ja maastojuoksuja. 
 

5) Miten olet aiemmin osallistunut järjestö/koirakerhotoimintaan? Onko sinulla koetoimitsija/tuomari/yms. pätevyyksiä?

Olen ollut perustamassa Suomen Unkarinvinttikoirat ry:tä vuonna 2012 ja ollut hallituksessa useampana vuonna. Olen myös SVKL:n jalostustoimikunnassa.

 

6) Millainen koirahistoriasi on?

Meillä oli kotona metsästyskoirana beagle, mutta ensimmäisen ihan oman koiran sain vuonna 1997. Aktiivista koiraharrastusta on siis takana 20 vuotta.  Unkarinvinttikoiria minulla on ollut vuodesta 2001 ja vuonna 2005 tuli ensimmäinen tuontikoirani Unkarista. Kasvatan kennelnimellä Avenina's ja vuosina 2007-2018 meille on syntynyt yhteensä 6 pentuetta unkarinvinttikoiria.
 

7) Miten päädyit unkarinvinttikoiraan?

Vinttikoiramaailmaan päädyin ystävän koiran maastojuoksuharrastuksen kautta ja kun näin vuonna 1998 MV-näyttelyssä Pasztortuzvirag Deboran, päätös rodusta oli selkeä. Vuonna 2001 sain ensimmäisen unkarinvinttikoirani, em. nartun pennun, Tuzviragvadasz Amandan. Halusin vinttikoirarodun, jonka kanssa ei tarvitse päättää hankkiiko näyttely vai juoksulinjaisen koiran. Minua myös miellytti kovasti unkarinvinttikoiran luonne sekä vahva ja voimakas ulkomuoto.
 

8) Mitä toivot rodun tulevaisuudelta?

Toivon, että avoimuus terveysasioiden suhteen kasvaisi pikkuhiljaa ja vaikeistakin asioista uskallettaisiin puhua. Suomessa on tehty todella hienoa työtä terveystilanteen kartoittamiseksi ja terveyden ylläpitämiseksi. Toivon, että yhteistyö rodun kotimaahan vahvistuu entisestään ja saisimme sieltä tärkeää tietoa. Toiveissa olisi myös, että DLA-testaukseen saataisiin koiria mukaan muualtakin kuin Suomesta.

 

9) Mihin suuntaan haluaisit yhdistyksen toimintaa kehittää?

Olen tyytyväinen yhdistyksen toimintaan ja erityisesti sen panostukseen koskien terveysasioita. Haluaisin innostaa mahdollisimman monia unkarinvinttikoirien omistajia liittymään yhdistykseen ja kertomaan heidän toiveitaan toiminnasta. 
 

10) Terveisesi jäsenille?

Jokainen jäsen mielipiteineen on tärkeä, älkää siis epäröikö tulla mukaan joukkoon mukavaan!

-----------------------------------------------------------------------------------

1) Nimesi ja missä asut?

Hei, olen Riikka Rannila ja asun Perhossa, Keski-Pohjanmaalla.

 

2) Mikä on roolisi hallituksessa?

Olen hallituksen jäsen ja toinen vuosikirjavastaavista.

 

3) Ketä laumaasi kuuluu?

Laumaamme kuuluu itseni lisäksi mieheni Jukka, poikamme Paulus ja käyttölinjainen labradorinnoutajamme Unto (s.2018).

 

4) Mitä harrastat koiriesi kanssa?

Unto käy aktiivisesti metsällä, treenaillaan taippareita varten ja toimimme siskoni unkarinvinttikoirien personal trainerina. 

 

5) Miten olet aiemmin osallistunut järjestö/koirakerhotoimintaan? Onko sinulla

koetoimitsija/tuomari/yms. pätevyyksiä?

Aiempi kokemukseni koirakerhotoiminnan parissa on hyvin vähäistä, mutta työ tekijäänsä opettakoot.

 

6) Millainen koirahistoriasi on?

Ensimmäinen koirani oli harmaa norjanhirvikoira Alisa, johon päädyin isäni pienimuotoisen kasvatustyön johdattelemana. Olenkin pienestä asti koirien parissa ollut, vuodesta 2009 eteenpäin päässyt tutustumaan enemmän ja enemmän vinttikoirienkin maailmaan siskoni kautta. 2012 hommasin itselleni harrastuskaveriksi sekarotuisen nartun, Colan, joka olikin oikein opettavainen koira haastavuutensa vuoksi. Sen jälkeen minulla on ollut kodinvaihtaja labradorinnoutajamummo Nala, jonka valitettavasti menetin luukasvaimelle parin yhteisen vuoden jälkeen. Vuosien ajan olen toiminut koiravahtina siskoni unkarinvinttikoirille, kulkenut mukana kisoissa ja näyttelyissä, pariin kertaan joutunut jopa kehän sisäpuolellekin. (Esittelykuvassa minä ja unkarilaispoika Cujo pentunäyttelyssä Tuomarinkartanolla kesällä 2009.)

 

7) Miten päädyit unkarinvinttikoiraan?

Ihan ensimmäisen kerran unkarinvinttikoira onnistui viemään sydämeni, kun kohtasin vuosia sitten siskoni ystävän nuoren unkarilaisuroksen Kávén. Vuosia kestänyt aivopesu ei olisi tuottanut näin hyvää tulosta ilman siskoni koiraa Dinaa. Alusta asti meillä on ollut ihan oma yhteytemme, ja meillä onkin jo vuosia ollut oma sisäpiirivitsimme siitä, miten jos Dina saisi päättää, hän asuisi minun kanssani. Tällä hetkellä vakaa aikomus on ottaa unkarinvinttikoira ensi vuoden puolella, jos vain suunnitelmat tulevat menemään yksiin.

 

8) Mitä toivot rodun tulevaisuudelta?

Toivon kasvattajilta vastuullisuutta ja kattavia terveystutkimuksia pentueita suunniteltaessa, että koirat olisivat jatkossakin monipuolisia harrastekavereita ja kunnollisia perheenjäseniä.

 

9) Mihin suuntaan haluaisit yhdistyksen toimintaa kehittää?

Haluaisin yhdistyksen mahdollisuuksien mukaan tuovan rotua enemmän esille, joka onkin varsin haastava tehtävä ja toivoisin ilmapiirin jatkuvan edelleen yhtä positiivisena ja avoimena kuin olen sen tähänkin asti kokenut.

 

10) Terveisesi jäsenille?

Hienoa päästä yhdistystoimintaan mukaan, hieman jo pelottaa mitä tulevaisuus rodun parissa tuo tullessaan, kun tilanne on tämä jo ennen kuin yksikään unkarin ihme on tänne saman katon alle muuttanut asumaan!

1) Nimesi ja missä asut?
Hei, olen Riikka Rannila ja asun Perhossa, Keski-Pohjanmaalla.
 
2) Mikä on roolisi hallituksessa?
Olen hallituksen jäsen ja toinen vuosikirjavastaavista. 
3) Ketä laumaasi kuuluu?
Laumaamme kuuluu itseni lisäksi mieheni Jukka, poikamme Paulus ja käyttölinjainen
labradorinnoutajamme Unto (s.2018). 
4) Mitä harrastat koiriesi kanssa?
Unto käy aktiivisesti metsällä, treenaillaan taippareita varten ja toimimme siskoni unkarinvinttikoirien
personal trainerina. 
5) Miten olet aiemmin osallistunut järjestö/koirakerhotoimintaan? Onko sinulla
koetoimitsija/tuomari/yms. pätevyyksiä?
Aiempi kokemukseni koirakerhotoiminnan parissa on hyvin vähäistä, mutta työ tekijäänsä

-----------------------------------------------------------------------------------

1) Nimesi ja missä asut?
Olen Tetta Jylhä, asun Kemissä Etelä-Lapissa.

2) Mikä on roolisi hallituksessa?
Varajäsen.

3) Ketä laumaasi kuuluu?
Laumaani kuuluu avomieheni Arto, unkarinvinttikoirat Helmi (Zivatar Spes), Vilja (Zivatar Nike), Antte (Avenina's Fáradhatatlan Fogócska), kääpiöpinseri Ilpo ja siperianhusky Navi.

4) Mitä harrastat koiriesi kanssa?
Ehdoton lempiharrastus koirien kanssa on luonnossa liikkuminen ja retkeily. Kesäisin käydään näyttelyissä ja maastokisoissa. Talvisin Unkarilaiset valjastetaan reen eteen huskyn kaveriksi. 

5) Miten olet aiemmin osallistunut järjestö/koirakerhotoimintaan? Onko sinulla koetoimitsija/tuomari/yms. pätevyyksiä?
Minulla ei ole aiempaa kokemusta järjestötoiminnasta.

6) Millainen koirahistoriasi on?
Ensimmäinen oma koirani oli sekarotuinen Olli, joka tuli meille - 05. Pari vuotta myöhemmin tuli sekarotuinen Veeti. 2013 pojat saivat kaveriksi entisen safarikoiran siperianhusky Vilman. Meille muutti myös Vilman pentu Navi kodinvaihtajana.
Helmi on ensimmäinen unkarinvinttikoirani. Helmi tuli syksyllä - 15 ja muutaman kuukauden päästä myös Helmin sisko Vilja. Uusin perheenjäsen Antte on tullut kesällä - 18.
Koirien kanssa kilpaileminen on alkanut vasta unkarilaisten myötä.


7) Miten päädyit unkarinvinttikoiraan?
Kotipaikkakunnalleni oli syntynyt pentue, jota ystäväni houkutteli katsomaan. Ensimmäisenä minulle esiteltiin Helmin ja Viljan täti Salli. Olin ihan myyty ja samalla päätin, että meille tulee Unkarinvinttikoira. 

8) Mitä toivot rodun tulevaisuudelta?
Itse rakastuin rodun monipuolisuuteen ja miellyttävään luonteeseen. Näiden ominaisuuksien toivoisin pysyvän jatkossakin. Toisena tärkeänä asiana ovat terveysasiat, joiden eteen Suomalaiset kasvattajat ovat jo tehneet paljon työtä.

9) Mihin suuntaan haluaisit yhdistyksen toimintaa kehittää?

Yhdistyksessä on mielestäni positiivinen ja kannustava ilmapiiri. Toivoisin, että uusilla ja vanhoilla jäsenillä olisi matala kynnys tulla mukaan yhdistystoimintaan. 


10) Terveisesti jäsenille?
Toivottavasti tavataan mahdollisimman monen kanssa harrastusten merkeissä. 

----------------------------------------------------------------------------------