JALOSTUKSEN TAVOITEOHJELMA

 

Unkarinvinttikoirien terveystilanne Suomessa

Kuten varmasti kaikki unkarinvinttikoiran omistajat sekä rotua muuten seuranneet tietävät, terveysasiat ovat kovasti tässä rodussa puhuttaneet viimeisen vuoden aikana. Lyhyen ajan sisällä on rodussamme valitettavasti useampi koira täällä Suomessa sairastunut ja menehtynyt autoimmuuniperäisiin sairauksiin. Koska rotumme on suomessa hyvin pienilukuinen, näyttää rotumme sairaustilastot tällä hetkellä synkältä kun sairastuneet suhteutetaan koiramäärään, vaikka sairastuneiden määrään toki vahvasti vaikuttaa se että sairastuneet koirat ovat lähisukulaisia toisilleen.

 

Tähän liittyen, yhdistyksellemme on alkuvuodesta 2016 tullut rotujärjestömme, eli Suomen Vinttikoiraliiton kautta, pyyntö Suomen Kennelliitolta toimittaa selvitys rotumme terveystilanteesta Suomessa sekä kehotus ryhtyä työstämän rodulle jalostuksen tavoiteohjelmaa. Tämän vuoksi yhdistys on perustanut jalostuksen tavoiteohjelman työryhmän, jonka tehtävänä on ensin kerätä tarvittava aineisto rodun terveysselvitystä varten ja sen jälkeen ruveta kokoamaan aineistoa jalostuksen tavoiteohjelman luomiseksi. Työryhmä koostuu seuraavista henkilöistä:

JTO työryhmän koollekutsuja - Catarina Wikström-Ivaskevicius
JTO työryhmän jäsen -  Nina Lehtinen
JTO työryhmän jäsen - Anne Naukkarinen

 

Tavoitteena on saada selvitys rodun terveystilanteesta toimitettua Suomen Kennelliitolle kevään 2016 aikana sekä jalostuksen tavoiteohjelma kommentointikierrokselle mahdollisimman pian sen jälkeen. Jotta saamme koottua mahdollisimman laajan ja ajantasaisen aineiston rotumme terveyden edistämiseksi, tarvitsemme kuitenkin myös teidän, eli kaikkien unkarinvinttikoira-omistajien apua.

Pyydämme että mahdollisimman moni kävisi täyttämässä koirastaan/koiristaan yhdistyksen terveystietolomakkeen, myös niistä koirista jotka ovat terveitä, jotta meillä on mahdollisimman paljon vertailukelpoista tietoa rotumme terveystilanteesta. Mikäli olet jo kertaalleen täyttänyt lomakkeen, mutta koirasi terveystilanteessa on tapahtunut muutoksia, muistathan lähettää meille päivitetyn lomakkeen.
Lomake löytyy täältä: www.unkarinvinttikoirat.com/rodun-historia/terveys/