Feny
Primada Shine Like Full Moon

 

Kirjoittanut koiran omistaja: Emma Kimpimäki
 

Fény on minun ensimmäinen oma koira. Alun perin ensimmäisen koirani piti olla whippet koska ajattelimme että se on minulle sopivan kokoinen koira hallittavaksi ollessani 13-vuotias. Äidilleni oli kesällä 2012 tulossa unkarinvinttikoira joten ajattelimme että whippet sopii sitten hyvin kaveriksi toiselle vinttikoiralle. Mutta, kun kävimme katsomassa unkarinvinttikoiria Primada Full-pentueesta koirien ollessa 4-viikkoisia, ihastuin entistä enemmän ”Monnaan” joka jo FB kuvien perusteella oli suosikkini alusta lähtien. Ja tästä on jopa todistusaineistoa kommenttina Monnan kuvassa heti seuraavana päivänä pentujen syntymästä :). Ajatus siitä että Monna muuttaisikin ihan oikeasti meille rupesi kytemään jo sillä reissulla kun haimme JoyJoyn kotiin. Monna oli niin urhea ja valloittava kun könysi menemään uteliaana pitkin lattiaa kipsijalkansa kanssa että sydämemme suli! Automatkalla kotiin puhuimmekin jo äitini kanssa asiasta ja parin päivän pohdinnan jälkeen rohkenimme kertoa kasvattajallekin meidän ihastuksestamme. Anne (Naukkarinen, kennel Primada) ei onneksi heti tyrmännyt ideaa joten rupesimme miettimään mitä tämä käytännössä tarkoittaisi.

 

Päätöksen tekeminen ei tietenkään ollut ihan yksinkertaista koska Monna vasta toipui varpaan murtumisesta eikä vielä tiedetty miten paraneminen lähtee etenemään kipsin poiston jälkeen. Olimme kuitenkin tässä vaiheessa aivan varmoja siitä että haluamme Monnan meille asumaan vaikkei koirasta koskaan tulisi näyttely- tai juoksukisakelpoista. Äidilläni oli onnekkaasti tuohon aikaan mahdollisuus olla pidempään lomalla töistä ja minulla oli vielä kesälomaa jäljellä joten meillä oli tuhannen taalan tilaisuus sitoutua vaativaan jalan kuntoutusohjelmaan. Kun päätös oli tehty, tuntui ikuisuudelta odottaa 3 viikkoa jotta saamme Monnan kotiin! Odotellessa mietimme nimeä ja hetken olin jo päättänyt että Monnasta jää Monna mutta kun tutkimme Unkarin sanakirjaa huomasimme että valo/loiste on unkariksi Fény joten uusi nimi sopi hyvin yhteen kennelnimen kanssa. Hassu yhteensattuma on myös se että elokuussa 2012 jolloin ”Shine Like Full Moon” meille muutti, kuu oli täysi kaksi kertaa saman kalenterikuukauden aikana!

 

Ensimmäiset kuukaudet Fényn kanssa eivät olleet ihan helppoja koska kuntoutusohjelma vaati aika paljon aikaa ja kärsivällisyyttä meiltä kaikilta, niin ihmisiltä kuin koirilta. Fény ja JoyJoy eivät aluksi meinanneet ymmärtää mikseivät saa leikkiä keskenään mutta Fény oli urhea pikku potilas ja tottui kuntoutusrutiineihin nopeasti. Kuntoutus piti sisällään esim. 7x päivässä 10min kävelyä hihnassa, käyntejä fysioterapeutilla, vesijumpassa, osteopaatilla, hierojalla sekä kotona tehtävät ohjeiden mukaiset jumpat. Vaikka jalka kuntoutui hyvin ja Fény sai jo muutaman kuukauden päästä juosta ilman hihnaa, oli vapaana liikkumista kuitenkin rajoitettava aluksi siten että ei saanut juosta kavereiden kanssa ja ensimmäisen puolen vuoden aikana oli lupa juosta irti vain pystymetsässä ettei tule liian kovia revittelyjä.

 

Kova työ kuntoutuksen kanssa kuitenkin kannatti sillä tänä päivänä ”pikku Monna” on Suomen muotovalio, omistaa sekä maasto- että ratakirjan ja on jo juossut yhden maastosertinkin. Jos kaikki menee hyvin ja Fény saa tulokset kahdesta ratakisasta joihin on nyt kesällä ilmoitettu niin koira nähdään myös syyskuussa 2014 järjestettävän MM-ratakisan unkarilaislähdössä. Ensimmäisessä maastokisassa oli kyllä melko jännää koska en ollut varma saanko Fényä pidettyä lähdössä mutta onneksi uskalsin sitä itse kokeilla ja sain Fényn hyvin pidettyä vaikka ajovietti onkin neidillä melkoinen ja voimaa rimpuiluun riittää. Näyttelyitä varten olemme kyllä treenanneet aika paljon, koska malttaminen ei ollut Fénylle pentuna helpoin asia koska oli joutunut niin paljon olemaan rajoitetulla liikunnalla. Nykyään Fényä on helppo esittää ja Fény rakastaa kaikkea yhdessä tekemistä ja itseensä kohdistuvaa huomiota.

 

Millaista on arki Fényn kanssa?

Fény ei ole luonteeltaan maailman rauhallisin koira :D Energiaa kaikenlaiseen puuhasteluun löytyy sekä sisällä että ulkona, Fény on erinomaisen hyvä viihdyttämään itse itseään vaikkei muita huvittaisi hänen kanssaan kokoajan leikkiä. Fényn bravuuri on saada hulluja juoksuhepuleita itsekseen ja osaa myös heitellä keppiä ja palloa itselleen. Vaikkei Fény ole mikään himotuhoaja tavaroiden osalta, niin ruokavarkaana tämä neiti on vertaansa vailla! Vaikka Fény saattaa antaa itsestään hieman blondin ja hömelön vaikutelman, tähän ansaan ei tule langeta sillä Fény on oikeasti äärimmäisen älykäs tyttö. Jos jossain on jotain syötävää, Fény kyllä tavalla tai toisella keksii keinon poistaa esteet itsensä ja syötävän väliltä. Ovet eivät ole Fénylle mikään hidaste, tosin väärinpäin käännettyjä kahvoja ei ole onneksi vielä oppinut avaamaan vaikka on kyllä jo hiffannut ettei niitä ovia vasten kannata hyppiä vaan käy kahvan alla tökkimässä kuonolla sitä ylöspäin. Kaikki takit lähtee naulakosta, taskujen vetskarit avataan sekunnissa ja kaikki namit imuroidaan parempiin suihin heti kun selkäsi käännät. Ja päinvastoin kun äiti aluksi luuli, Fény ei todellakaan ole mikään jännittäjätyyppi, tämä kävi selvästi ilmi karhutestissä jossa Fény osoitti olevansa rohkein koko meidän laumasta ja sai kovasti kehuja testaajalta toiminnastaan konekarhun kanssa. Fény oli ainut meidän koirista joka otti karhuun intensiivisen katsekontaktin ja teki vale-hyökkäyksiä. Tämä selitti myös sen miksi Fèny on yleensä ensimmäinen joka reagoi ympärillä tapahtuviin asioihin, neiti on ”luonnetestitermein” sanottuna vilkas eli aina valppaana ja valmiina toimintaan.

 

Fény rakastaa kaikkia ihmisiä ja erityisesti oman perheen läheisyyttä ja olisi kovin mielellään aina kylkimyyränä sohvalla ja sängyssä mutta valitettavasti hetken päästä tuuhea turkki aiheuttaa sen että Fény joutuu siirtymään kauemmaksi jäähdyttelemään :). Fényn kanssa ei koskaan ole tylsää enkä usko että vanhemmitenkaan kangistuu kaavoihinsa vaan jokainen päivä on edellistä erilainen tämän koiraneidin kanssa. Tämän takia rakastan omaa pikku puuhapakkaustani, olenhan itsekin nuori ja täynnä energiaa ja odotan innolla kaikkia tulevia seikkailuja Fényn kanssa! <3

 

terveisin,
Emma :)