Drava
(Kucorgó-Dombi Dráva)

 

Kirjoittanut omistaja Nina Lehtinen

Amandan minulle tulon jälkeen olin ollut yhteyksissä muutaman unkarilaisen kasvattajan kanssa, mutta en vielä tuolloin ajatellut uroksen tuontia. Kuitenkin pikkuhiljaa alkoi kypsyä ajatus sulhasen tuonnista Amandalle.

Csaba (Kennel Tuzviragvadasz) kävi katsomassa yhtä nuorta myynnissä ollutta urosta eräässä kennelissä Unkarissa, mutta ko. uros ei ollut sopiva ulkomuodoltaan eikä luonteeltaan. Huomasin pian, että Kucorgó-Dombi kenneliin oli suunnitteilla yhdistelmä vuodelle 2005, siitä alkoi pitkä ja kuumeinen odotus.

9.7.2005 pentue näki päivänvalon. Pentue vaikutti hyvin tasaiselta alusta lähtien, mutta valinta oli tehtävä. Uroksia syntyi 4 ja melko pian valitsin joukosta Dravan. Sen ilmeestä paistoi hyväntuulisuus ja sillä oli kaikissa kuvissa pilke silmäkulmassa. Myös kasvattaja kertoi sen olevan mahtavaluonteinen pentu, joka varmasti kestäisi hyvin lentomatkan stressin. Nimensä Dráva on saanut Unkarilaisen joen mukaan.  Kuten myös veljensä Duna (Tonava). Ja nyt meillä on kasvamassa Dravan tyttärentytär Dunai Donna (Tonavan Valtiatar), joten jokiteema sai jatkoa.

Drava lensi Suomeen lokakuussa 3,5 kk iässä. Muistan päivän kuin eilisen. Kun pentua tuonut nainen kärräsi boxia tuloaulaan päästi Drava hirmuisen ulvahduksen ja kaikki ihmiset kääntyivät katsomaan, että mikä ihme siellä boxissa on sisällä. Ulos tultuaan moikkasi kaikki häntä heiluen ja halusi tervehtiä ihan jokaista ihmistä lentokentällä.

Dravan luonne on enemmän mitä koskaan osasin odottaa tai uskalsin toivoa. Se on maailman kiltein ja säysein, mutta tarvittaessa siitä löytyy unkarilainen tulinen temperamentti.  Se rakastaa kaikkia ihmisiä, vauvasta vaariin, varauksetta ja myös näyttää sen. Erityisesti lapset ovat sille kaikki kaikessa. Ei ole vielä tullut vastaan lasta, jota se ei ylen määrin palvoisi. Veljeni lapset saavat siltä aina erityishuomiota ja vauva-aikana vahti heitä herkeämättä. Se on kotonaan missä vaan ja kenen kanssa tahansa. Sopeutuvaisempaa ja tyytyväisempää koiraa saa hakea, ei ole asiaa mistä se ”valittaisi” vaan aina kaikki käy. Sen iloisuus ja positiivinen elämänasenne onkin hurmannut monet ja me saamme onneksemme nauttia siitä joka päivä.

Drava on isänä Avenina’s A-pentueessa ja emänisänä Avenina’s C – ja D-pentueissa. Sen merkitys kennelille on jalostuksellisesti hyvin suuri; onhan se tämän, toivottavasti jatkuvan, linjan takana. Se on jättänyt ”parempaa mitä itse on” ja osoittautunut siinä mielessä erinomaiseksi urosvalinnaksi sekä jalostuskoiraksi. Sen tyyppi näkyy myös lapsenlapsissa kuten myös osa luonteenpiirteistä.

Dravan erikoisosaaminen on ruuan varastaminen äänettömästi. Isokokoinen uroskin osaa olla hyvin ketterä ja hiljainen liikkeissään jos saalis on tarpeeksi hyvä. Drava myös kantaa paljon tavaroita. Pentuna se raahasi minun kenkiä sängylle kun olimme poissa kotoa. Koskaan niissä ei ollut yhtäkään hampaanjälkeä vaan oli kantanut  kasan kenkiä yläkerran makkariin ja nukkui niiden seassa. Sillä on erikoinen tapa kantaa kaikkea kallisarvoista hyvin varovasti etuhampaissaan. Tämä toistuu joka ilta ruokakupin kantamisella. Syötyään se ottaa kupin varovasti etuhampaisiin ja menee sen kanssa nukkumaan. Alla kuva, jossa ruokailun päätteeksi on nukahtanut pää kupissa :D

Drava on jo eläköitynyt näyttelyistä ja kisoista, vaikka ikää toki vielä olisi harrastaa sen kanssa. Kastroinnin sekä selkävamman vuoksi se elää kotikoirana ja toimittaa meidän lauman pappakoiran virkaa. Lenkeillä spurttailee kuin nuorukainen, mutta kisaamisella emme sitä enää rasita.

Se menestyi näyttelyissä hyvin ja saavutti nopeasti myös käyttövalion arvon. Ihanan perhekoiran lisäksi siis monipuolinen harrastuskoira, jollaisia toivomme sen jälkipolvienkin olevan.

Drava rakastaa auringonottoa ja kaikki aurinkoiset hetket sen löytääkin pihalta makaamasta, suoraan auringosta. Välillä käy viilentelemässä, mutta pian palaa takaisin. Toiveissa on siis aurinkoinen syksy!