Csoki
(Pasztortuzvirag Debora)

 

Hei Kaikki Magyar Agarin ystävät,omistajat!                            

Tämä on tiivistelmä kantaemästä Csokista,ja hänen sulhasesta Kalandvadasz Bütyökistä .                                                                                 

Olipa kerran Afgaaninvinttikoira Wilma (Hazaco Fiona), joka sairastui 8 vuotiana diabetekseen. Hoidimme sitä  vuoden verran insuliinilla.Kävimme Unkarissa Wilman ollessa  jo 9 vuotias Balaton järven rannalla toimivan Unkarin koirien rotupuistossa (Petrus).

Leena oli sanonut, jos seuraaja tulee Wilmalle se on Magyar Agár. Pentue olikin kasvaamassa  Petrus isäntäperheellä Szittyahoni Rege nartulta ja Földvári Villám Abu urokselta. Kävimme katsomassa alkukesällä 1995 pentuetta, josta  valitsimme heti (rakkautta ensisilmäyksellä periaatteella) meidän Deboran, Csokimme. Wilman kanssa se ehtii leikkiä vielä loppukesään saakka.Wilma nukkui pois täällä kotonaan.

Csokin kanssa Leena kävi kolmessa koiranäyttelyssä. Niistä jokaisesta tuli  serti. Kävimme Kennelliitossakin  näyttämässä pyynnöstä  ihmerotu Magyar Agária.Csokista tuli Suomen ensimäinen Magyar Agár muotovalio.

Sitten vuodet vierivät, joten rupesimme etsimään  Csokille sopivaa  sulhaspoikaa. Sopivaa ei vain meinannut  löytyä. Sitten tuli  vuosi 1998 ja Helsingin maailmannäyttely.Tuomarina Uwe Fischer Saksasta. Uwe oli Magyar Agárien ihailija ja esittelyn jälkeen hän huudahti: ”priima”.  Csokista tuli World Winner ja sulhasen jahtaaminen alkoi . Oli siellä unkarilainen reporterikin, joka myöhemmin  osoittautunut József  Vétekin kaveriksi (Bütyökin kasvattaja).

1999 alkukeväällä käydessäni Unkarissa Vétek  soitti  minulle, että nyt olisi tarjolla yksi  melkein vanhapoika pentu Bütyök(Nystyrä), sopisiko se Csokille? Kävin katsomassa Bütyökiä, joka ihastui  minuun ja minä häneen. Bütyi  tulikin 1999 joulun alla Suomeen . Alkoi tutustuttaminen vanhenevaan Csokiin. Sitten mutkien ja romanttisten kiemuroitten kautta Csoki olikin tiineenä .Odotus olikin valovuosien mittainen.Tuli synnytyksen hetki.

Ensimmäinen pentu Alfa tulikin luonnollisella tavalla maailmaan (Suomen ensimmäinen). Sen jälkeen ei tullut seuraavaa,  meni viisi tuntia……jonka jälkeen lähdimme lääkärin luokse. Csokille tehtiin keisarinleikkaus klo 00,30 tienoilla. Selvisi, että Alföld oli (iso jässikkä) poikittain tukkimassa tietä muilta. Kaikki saatiin maailmaan onnellisesti (mukana ihmislääkärikin, vanhimman poikamme vaimo).   

Magyar Agárin historia Suomessa alkoi töksähdellen, koska kukaan ei tiennyt rodusta mitään. Syntyi  7 oikein kaunista pentua:  Alfa, Alföld, Anasztázia, Apollónia, Apolló, Amadeusz ja Amanda.  

Nina Lehtinen (Kennel Avenina´s) on vienyt rotua eteenpäin (nenänkirpustaja) Amandan kanssa. Amandan toisesta pentueesta (Rókatekergetö=Ketunpyörittäjä) Galádin kanssa meillä on kaunis elävä muisto esivanhemmista Seljan persoonassa. Selja onkin kuin Csokin ja Amandan hyvä sekoitus..

Valitettavasti Anasztázia menehtyi Belgiassa dramaattisesti.  Amanda on lempeän kuoleman kautta jättänyt tämän maailman viime vuonna. Nyt ne ovat yhdessä ikuisilla metsästysmailla Csokin ja Bütyökin kanssa. Muut odottavatkin 11.syntymäpäiviän innolla. Nähdäkseni kaikki ovat aika hyvässä kunnossa, vaikakin hieman harmaantuneina. Isäntäväkikin on harmaantunut vuosien varrella.

Onnea ja menestystä Magyar Agárin ystävät,kasvattajat. Teitä seurataan  myös rodun synnyinmaassa Unkarissa ja noteerataan. Niin kauan kuin henki pihisee olemme Teidän käytettävissänne antamassa hölmöjä neuvoja  rodusta.

Terveisiä( Apollónia) Apsku tädiltä ja (Selja Beáta Bodza) Selkku serkulta sekä meiltä:Leena ja Csaba Koroknay-Pál (kennel Tüzvirágvadász)

Ps.Pásztortüzvirág (Paimennuotion sydän) Debora+Kalandvadász(Elämysmetsästäjä)Bütyök=Tüzvirágvadász.
Csoki oli eläväinen ns.intelligentti oikein tottelevainen ja osittain raju luonnossa. Aina metrin puukapula piti ottaa mukaan suoretkiltämme. Csoki vahti kotiamme eikä kenellekään koskaan tehnyt mitään pahaa. Paitsi minun silloisesta pomostani  ei oikein pitänyt….otti kerran hihastan kiinni. Sen jälkeen kehotuksesta antoi tassunsa. Csoki oli Csoki!!!!! Kuvaliitteenä ”H” hetki Csokista ja minustakin.

Kirjoittanut Csaba Koroknay-Pál