Unkarinvinttikoira

Rotumääritelmä:
www.kennelliitto.fi/sites/default/files/attachments/rotumaaritelmat/fci_10/10unkvin.pdf

Hankikoira.fi -rotuesittely: www.hankikoira.fi/koirarodut/unkarinvinttikoira


Unkarinvinttikoira harrastuksissa

Unkarinvinttikoira on monipuolinen harrastuskoira.
Koska linjat eivät ole eriytyneet, saman koiran kanssa voi harrastaa niin näyttelyitä kuin rata- ja maasto- ja ajuejuoksukokeita. Unkarinvinttikoira on myös miellyttämisenhaluinen ja siten helposti motivoitavissa vaikkapa tokoon tai agilityyn. Palveluskoira se ei kuitenkaan ole.

Onpa rodun edustajia käynyt myös karhunhaukkukokeessa, haukkuen diplomin arvoisesti. Ulkomailla eräässä kennellissä on unkarinvinttikoiria myös valjakkourheilussa, ihan kilpailutasolla asti.

Unkarinvinttikoira kotona

Unkarinvinttikoira on eloisa, avoin ja toiminnanhaluinen. Kotioloissa rauhallinen ja sopuisa, mutta syttyy erittäin helposti esimerkiksi riistaa nähdessään. Se kuuluu vartioiviin vinttikoirarotuihin ja saattaa puolustaa perhettään ja näiden omaisuutta. Unkarinvinttikoira on erittäin lojaali omiaan kohtaan ja soveltuu elämään isommissakin laumoissa. Se kiintyy voimakkaasti perheenjäseniinsä ja on erittäin pitkäpinnainen ja rakastava lapsia kohtaan.

Rodun historia ja nykytilanne

Kansainvaelluksen aikaan (300-500jKr) aikoihin valloittivat itägootit, langobardit ja hunnit maan ja todennäköisesti hunnien mukana tuli itämaisia vinttikoiria.  Vuonna 890 tulivat magyarit maahan. Tämä ratsastajakansa saapui Uralin aroalueilta ja toi metsästykseen käytettyjä venäjänvinttikoiria mukanaan. Risteytykset jo ennestään paikalla asuneiden vinttikoirien kanssa synnyttivät itsenäisen rodun unkarilaisen vinttikoiran (Magyar Agar).

Aatelisto käytti unkarinvinttikoiraa vuosisatoja metsästykseen, myöhemmin myös maalaisväestö ravinnon hankkimiseen. 1900-luvun vaihteessa käytettiin englanninvinttikoiraa rodun jalostamiseen. FCI hyväksyi rodun vasta 1966.

Unkari pyrkii tällä hetkellä johdonmukaisilla jalostusvalinnoilla säilyttämään alkuperäisen Agar-tyypin ja selvästi korostamaan eroa englanninvinttikoiraan.

Vuonna 2015 unkarinvinttikoiran kantakirja avattiin noin vuoden ajaksi Unkarissa MIFE:n toimesta. MIFE - Magyar Ír Farkas (&Agár) Egyesület on alun perin irlanninsusikoirayhdistys, jonka toiminnan alustalle on perustettu Unkarin Kennelliiton alaisuudessa toimiva Vinttikoirajaosto, jolla on oikeudet rekisteröidä koiria FCI:n hyväksymään rekisteriin. MIFE toimii Unkarin hallituksen alaisuudessa ja on tällä hetkellä ainut yhdistys, jolla on oikeudet rekisteröidä unkarinvinttikoiria FCI:n hyväksymään rekisteriin.
MIFE:n puoltamalla päätöksellä avattiin kantakirjat ja noin 80 aikuista unkarinvinttikoirayksilöä siirrettiin Unkarin epävirallisista rekistereistä FCI:n alle. Tämän kaltainen myönnytys haluttiin tehdä, jotta kaikki unkarilaiset kasvattajat saivat mahdollisuuden tuoda koiransa jalostustarkastukseen, jossa rotutyypin oikeellisuus tarkastettiin ja tarkastuksen läpäisseet rodun edustajat siirrettiin FCI-rekisteriin. Hankkeen tarkoituksena oli vaalia rodun kantaa, sekä rakentaa siltoja eri yhdistysten välillä, jotta rotua saataisiin takaisin yhtenevämpään suuntaan ja yhteistyötä niin sanotun ”metsästyspuolen” ja ”FCI-puolen” välillä parannettua rodun kotimaassa. Tammikuussa 2017 Unkarissa oli 18kpl FCI:n hyväksymää kasvattajanimeä unkarinvinttikoiran kasvattamiselle.

Noin 50 vuotta on ollut laitonta käyttää rotua ajometsästykseen Unkarissa, mutta lakimuutoksen mentyä läpi, syksystä 2017 alkaen unkarinvinttikoiraa saa taas käyttää sen alkuperäiseen käyttötarkoitukseen rodun kotimaassa.