SUN ry:n palsta SVKL julkaisussa 2/2017

 

Vuosi on jo tovi sitten vaihtunut, ja monet vinttikoiraharrastajat varmaankin valmistautuvat tulevaan harrastuskauteen tai, jos kaudelle ei ole mitään harrastustavoitteita, ainakin nauttivat lisääntyvästä valon määrästä ja lehden ilmestyessä toivottavasti jo ilmassa tuntuvan kevään/kesän lupauksesta.

Vuoden alku on yhdistyksellämme perinteisesti se hetki, jolloin pysähdymme miettimään kulunutta vuotta sekä käärimme uuden hallituksen voimin hihat ja ryhdymme suunnittelemaan tulevan kauden talkoovoimin toteutettavia tapahtumia.  Vuoden 2017 hallitus on jo päässyt hyvään vauhtiin työskentelyssään, ja yksi käsiteltävistä asioista on tosiaan edellisen vuoden yhteenvedon tekeminen, sekä sääntömääräisten asioiden että menneen vuoden tapahtumien osalta. Sen vuoksi päätimme tässä kirjoituksessa kertoa teille hieman edes osasta niistä asioista, joiden parissa olemme viime vuonna yhdistyksenä puuhastelleet.

Vuosi 2016 oli Suomen Unkarinvinttikoirat ry:llä melkoisen kiireinen, sillä käsiteltäviä asioita ja tapahtumia oli runsaasti vuoden aikana. Heti alkuvuodesta yhdistys oli mukana Suomen Kennelliiton hankkeessa, kokoamassa ”hankikoira.fi”-sivustolle rotuesittelyaineiston unkarinvinttikoirasta. Olisi muuten mielenkiintoista kuulla, kuinka moni vinttikoiraihminen on Kennelliiton testissä saanut itselleen sopivaksi roduksi unkarinvinttikoiran? Ottaisimme erittäin mielellämme vastaan kysymyksiä ja palautetta unkarinvinttikoiran rotuesittelyyn liittyen, ja meitä voi rohkeasti lähestyä muissakin asioissa osoitteen sun.sihteeri@gmail.com kautta.

Huhtikuussa yhdistyksemme osallistui ”Eläinystäväni -messut” tapahtumaan Helsingin Vinttikoirakerhon osastolla järjestämällä paikalle unkarinvinttikoiran edustamaan rotuaan molempina päivinä.  Osastolla edustanut nuori unkarinvinttikoiranarttu Kuisku kertoi, että messuilla oli kivaa, koska siellä sai paljon huomiota ja rapsutuksia!

Elokuussa yhdistys järjesti yhdessä Tanskalais-Ruotsalaiset Pihakoirat ry:n kanssa match show -tapahtuman Raisiossa. Tapahtumassa oli runsaasti koirakoita, ja erityisesti luokkaan ”persoonallisin pari” oli panostettu erittäin hauskoilla asuilla ja asusteilla, niin koirilla kun handlereillakin. Kaiken kaikkiaan tapahtuma oli niin onnistunut, että yhdistys pääsi lopullisesti eroon ”rimakauhustaan” match show´n järjestämisessä ja uskon että yhdistys tulee jatkossakin olemaan mukana vastaavan tapahtuman järjestämisessä.

Syyskuussa oli jo perinteeksi muodostunut yhdistyksen maastojuoksu- ja veteraanimaastojuoksukilpailu, tällä kertaa Orivedellä, mutta tuloksia, tarinaa ja tunnelmakuvia tapahtumasta jaoimmekin jo viime vuoden lehdessä numero 3.

Myös sääntömuutoskeskustelu oli lauteilla viime vuonna. Yleiskokous hyväksyi lokakuussa 2016 hallituksen ehdotuksen siirtyä kahdesta vuosittaisesta yleiskokouksesta yhden sääntömääräisen yleiskokouksen käytäntöön. Samalla hyväksyttiin hallituksen ehdotus uudesta jäsenyysmuodosta. Tämän vuoden alusta on siis ollut mahdollista olla yhdistyksessämme kasvattajajäsenenä.  Tämä tarkoittaa sitä, että kasvattaja voi uudelle kasvatin omistajalleen maksaa ensimmäisen vuoden jäsenyyden, jonka jälkeen jäsen päättää jatkaako jäsenyyttä itse normaalihinnalla. Ensimmäistä kertaa yhdistyksen historian aikana jouduttiin korottamaan jäsenmaksujen hintaa, mutta ei onneksi enempää kuin 2€ per jäsenyysmuoto.  Lisätietoa jäsenhinnoista, sekä yleensäkin yhdistyksemme toiminnasta, löytyy kotisivuiltamme osoitteesta: www.unkarinvinttikoirat.com

Syyskokous oli vuonna 2016 erittäin mieleenpainuva ja juhlallinen kahdestakin syystä. Ensinnäkin siksi, että hallitus jakoi kokouksen yhteydessä kunniakirjat yhdistyksen ensimmäisille kunniajäseniksi nimetyille henkilöille, Csaba ja Leena Koroknay-Pál:ille. Csaba ja Leena ovat 1990-luvulla tuoneet ensimmäiset unkarinvinttikoirat Suomeen, ja yhdistys halusi kaikkien nykyisin rotua Suomessa harrastavien puolesta kiittää pariskuntaa siitä, että he ovat alun perin tuoneet tämän upean rodun tänne pohjolaan ja heidän toimestaan on Suomeen syntynyt kautta historian ensimmäinen unkarinvinttikoirapentue vuonna 2001.
Toiseksi, syyskokouksessa esiteltiin jäsenistölle yhteenveto unkarinvinttikoirien terveystilanteesta Suomessa. Tämän aineiston esittely oli siksi erittäin merkityksellinen, että saimme ilon ja kunnian samalla kertoa kuinka rodulle omistautunutta väkeä Suomessa asuu. Yksi terveysselvityksen merkittävä osa nimittäin oli jäsenille lähetetty terveyskyselylomake, joita yhdistykselle palautui täytettynä 70kpl. Tämä luku on aivan huikea, ottaen huomioon, että terveyskyselylomakkeen lähettämisen aikaan Suomeen oli kaiken kaikkiaan kautta aikojen rekisteröity 96kpl unkarinvinttikoiraa!

Yhdistyksellä oli myös joulukuussa 2016 historiallinen hetki käsillä. Ensimmäistä kertaa yhdistyksellä oli oma rotuständi Helsingin messukeskukseen rotutorilla 10.-11.12.2016, Helsingin voittajanäyttelyiden yhteydessä. Ständillä oli unkarinvinttikoiriin liittyviä kuvia ja muuta rekvisiittaa esillä, sekä tietysti myös rodun edustajia molempina päivinä aamusta iltaan. Tämän lisäksi yhdistys piti unkarinvinttikoiraesitelmän HauLife -lavalla sekä lauantaina että sunnuntaina. Juhlallista oli se, että ensimmäistä kertaa yhdistyksen historiassa, olimme painattaneet rotuesitteitä, joita jaoimme messukävijöille. Toivottavasti joillekin messukävijöille syttyi kiinnostuskipinä tätä rotua kohtaan! J

Vuoden lopussa unkarinvinttikoira teki rotuna jälleen historiaa Suomessa, tällä kertaa olemalla ensimmäistä kertaa mukana Suomen Kennelliiton sadan parhaiten menestyneen näyttelykoiran listalla. Janica Strömin omistama unkarinvinttikoirauros Hajnali Tejszínhabos Kakaó sai näin ollen ensimmäisenä rotunsa edustajana ikinä, kutsun helmikuussa 2017 järjestettyyn Champion of Champions -gaalaan. Gaalan tunnelmista saamme toivottavasti lukea yhdistyksemme jossain julkaisussa vielä tämän vuoden aikana. Yhdistys muisti koirakkoa kunniakirjalla sekä "First Champion of Champions Candidate in Finland" -ruusukkeella.

Samalla kun käännämme taas katseet tulevaan ja toivotamme teille oikein mukavaa harrastuskautta 2017, haluamme vielä lopuksi jakaa kanssanne kasvattaja Nina Lehtisen (Avenina´s) myöntämän Amandan Malja -kiertopalkinnon sekä yhdistyksen omien kiertopalkintojen voittajat vuodelta 2016, tässä he ovat:

1.Amandan Malja – jaetaan koiralle, joka on käynyt vuoden aikana eniten missä tahansa virallisessa Kennelliiton tapahtumassa, tuloksista riippumatta. (näyttelyt, juoksukisat, toko, agility, luonnetesti jne.)
Voittaja 2016: Primada Shine Like Full Moon ”Fény”, omistaja Emma Kimpimäki & Catarina Wikström

2.Vuoden Jóképű (Komistus) – jaetaan koiralle, jolla on urosten vuoden parhaat näyttelypisteet.
Voittaja 2016: Hajnali Tejszínhabos Kakaó ”Kakaó”, omistaja Janica Ström

3.Vuoden Szépség (Kaunotar) – jaetaan koiralle, jolla on narttujen vuoden parhaat näyttelypisteet.
Voittaja 2016: Illa-Berek Áfonya For Blixten ”Áfonya”, omistaja Marja-Leena Arhima-Oinonen

4.Vuoden Maastojuoksukuningas – jaetaan koiralle, jolla on urosten vuoden parhaat maastojuoksupisteet.
Voittaja 2016: Hajnali Tejszínhabos Kakaó ”Kakaó”, omistaja Janica Ström

5.Vuoden Maastojuoksukuningatar – jaetaan koiralle, jolla on narttujen vuoden parhaat maastojuoksupisteet.
Voittaja 2016: Avenina´s Elszánt Erzsebet ”Tosca”, omistaja Anna Hellman

6.Vuoden Ratajuoksukuningas – jaetaan koiralle, jolla on urosten vuoden parhaat ratajuoksupisteet.
Voittaja 2016: Csaba Öhungarikum, ”Rapa”, omistaja Heidi Husu

7.Vuoden Ratajuoksukuningatar – jaetaan koiralle, jolla on narttujen vuoden parhaat maastojuoksupisteet.
Voittaja 2016: Avenina´s Elszánt Erzsebet ”Tosca”, omistaja Anna Hellman

8.Vuoden Tulokas – jaetaan koiralle, jolla on vuoden parhaat pisteet näyttelyiden pentuluokista.
Vuonna 2016 ei ollut yhtään pentuluokkiin osallistunutta koiraa, jonka tulokset olisi yhdistykselle ilmoitettu.

9.Vuoden Veteraani – jaetaan koiralle, jolla on vuoden parhaat pisteet näyttelyiden veteraaniluokista.
Voittaja 2016: Hajnali Tejeskávé, ”Kávé”, omistaja Janica Ström
 

Paljon onnea voittajille!
Tarkemmat tiedot kiertopalkintojen säännöistä ja pisteiden laskemisesta, löydät kotivisuiltamme.

 

Yhdistyksemme puolesta,
Catarina Wikström
Suomen Unkarinvinttikoira ry
Puheenjohtaja