SVKL julkaisu 3/2016

 

Lehden ilmestyessä juoksukokeiden harrastuskausi 2016 lähenee loppuaan kotimaassamme. Yhdistyksemme kokee tämän ajankohdan juurikin sopivaksi sekä rodun juoksuharrastuksen historian muistelemiseen että kuluneen kauden summaamiseen. Vaikka Suomen Unkarinvinttikoirat ry täyttää yhdistyksenä vasta viisi vuotta vuoden 2017 alussa, ovat Suomessa asuneet unkarinvinttikoirat juosseet kilpaa virallisissa kokeissa vuodesta 2003 saakka. 

 

Ensimmäinen virallinen maastokisastartti nähtiin tässä rodussa 23.8.2003 Pornaisissa, kun sisarukset Tuzviragvadasz Amanda ja Alföld ottivat mittaa toisistaan. Sisaruksista narttu Amanda vei voiton ja nappasi rodulle ensimmäisen Suomen maastojuoksusertin! Velipoika Alföld tosin oli jo saman vuoden keväällä juossut epävirallisesti yksin maastojuoksukokeessa, mutta sääntöjen mukaisesti rotua yksin edustaneelle ei voitu sertiä jakaa. 

 

Vuonna 2004 jaettiin unkarinvinttikoirille ensimmäiset derbytittelit (ei tosin SKL:n vahvistamat, koska osallistujamäärä oli liian vähäinen), kun Tuzviragvadasz Amanda vei sen nimiinsä maastojuoksussa ja siskonsa Anastasia ratajuoksussa. Ensimmäinen käyttövalion arvo unkarinvinttikoiralle Suomessa on myönnetty 2.6.2005. Valionarvo myönnettiin maastojuoksusta Tuzviragvadasz Amandalle. Ensimmäinen käyttövalion arvo ratajuoksusta on myönnetty vuonna 2011, tuontikoiralle Hajnali Tejeskávé. Vuonna 2016 rotuun saatiin ensimmäistä kertaa käyttövalionarvo ulkomailta, kun Primada Shine Like Full Moon juoksi syyskuun Pärnun maastokokeessa itselleen EE KVA-M-tittelin. Ensimmäinen virallinen maastojuoksun Suomen mestaruus (kokeessa vähintään 6 koiraa) saatiin jakoon 2010. Tämän jälkeen on rodulle kuusi vuotta peräkkäin (2010-2016) jaettu virallinen SM-titteli, eli kaikkina vuosina arvokisaan on osallistunut vähintään kuusi koiraa. Tämä on mahtava juttu vähälukuisessa rodussa ja kielii siitä että unkarinvinttikoirien omistajat ovat aktiivista harrastusporukkaa!

 

Vuoden 2016 maastojuoksun Suomen mestaruus juostiin 27.8.216 tuulisessa Hämeenkyrössä. Kovasta tuulesta huolimatta kilpailun palkinnotkin saatiin jaettua, vaikka hetken näytti siltä, että palkinnot saattavat lähteä tuulen mukana paremmille apajille. :)  SM-2016 voittajaksi pinkoi Avenina´s Elszánt Erzsebet ja hyvänä kakkosena oli Avenina´s Ezredes Ezesmester, molemmat ensimmäistä kauttaan kisaavia nuoria juoksijalupauksia. Kaikkiaan rodussa saavutettiin viisi sertifikaatin arvoista suoritusta.

 

Vuodesta 2014 alkaen SUN ry:llä on ollut oma epävirallinen maastomestaruuskilpailu, jossa palkitaan avoimen luokan parhaat uros ja narttu, sekä veteraaniluokan parhaat uros ja narttu. Voittajille jaetaan yhdistyksen suojatulla väriyhdistelmällä teetetyt SUNMM ja SUNVM manttelit. Tänä vuonna Suomen Unkarinvinttikoirat ry:n maastomestaruus juostiin 11.9.2016 aurinkoisessa säässä Orivedellä, yhteistyössä Suomen Ridgeback- yhdistyksen kanssa. Kilpailuun osallistui 2 avoimen luokan urosta ja 5 avoimen luokan narttua, sekä veteraaniluokan yksi uros ja yksi narttu. Palkintojen osalta vuosi 2016 tulee olemaan yhdistyshistoriassamme sillä tavalla merkittävä, että tämä oli ensimmäinen kerta, kun jaettiin yhdistyksen logolla varustettuja ruusukkeita sijoittuneille koirille (1-4). Kokeen ylituomarin Tapio Pulkkisen päätöksellä, yhdistyksen ”päivän sykähdyttäjä” -palkinnon vastaanotti unkarinvinttikoirien virallisen kilpailun avoimen luokan (sekä urosten SUNMM 2016) voittanut koira, Avenina´s Ezredes Ezesmester. Ylituomari perusteli valintaansa osuvasti sillä, että tästä koirasta huokui sen ajavan viehettä sataprosenttisesti! Narttujen avoimen luokan SUNMM 2016 oli Primada Shine Like Full Moon, urosten veteraaniluokan SUNVM 2016 Avenina´s Bivaly ja narttujen veteraaniluokan SUNVM 2016 Avenina´s Beata Bodza. Virallisessa kilpailussa sertipisteisiin ylsi yhteensä neljä koiraa. 
 

 

Myös radalla on tänä vuonna nähty rodussa hienoja suorituksia, muun muassa tuontikoiralta Csaba Óhungarikumilta, joka on ansiokkaasti voittanut kaikki neljä kilpailua, joihin on kauden aikana osallistunut (15.9.2016 mennessä). Koira on juossut Tampereen, Helsingin ja Hyvinkään radoilla, saavuttaen kaikissa sertinarvoisen kv-ajan. Myös Pohjoismaiden ratajuoksumestaruus napsahti samaiselle koiralle Tampereella 11.6.2016. Samaisessa kilpailussa hopealle juossut Olajos-Réti Gyõzõs Zsáner ylsi hienosti alkuerässä sertinarvoiseen suoritukseen, kuten myös juostessaan hopealle finaalilähdössä Helsingissä 13.7.2016.

 

Näyttelyharrastukseen liittyen, yhdistyksemme pienen koon vuoksi emme vielä voi järjestää omaa erikoisnäyttelyämme, joten SUN ry:n erkkarina toimii vuosittain järjestettävä Suomen vinttikoiraliiton erikoisnäyttely. Tänä vuonna näyttely järjestettiin 2.7.2016 Hyvinkäällä. Unkarinvinttikoiria osallistui vain viisi, mutta rotumme kannalta on iloinen asia että ROP & VSP käyttökoirat olivat samat kun rodun ROP & VSP koirat (Hajnali Tejszínhabos Kakaó ja Primada Shine Like Full Moon). Tuomarina toimi ruotsalainen Per Lundström ja hänen näkemyksensä oli linjassa kotimaamme unkrinvinttikoiraharrastajien kanssa: saman koiran kanssa voi harrastaa ratakilpailuja, maastojuoksua, ajuekokeita sekä näyttelyitä!

 

SUN ry haluaa kiittää kanssaharrastajia kivasta kaudesta ja toivottaa kaikille oikein leppoisaa syksyä! 

 

Yhdistyksemme puolesta,

Catarina Wikström
Puheenjohtaja


SUNMM ja SUNVM sijoittuneet, vuosimallia 2016 (Orivesi 11.9.2016)

Yhdistyksen logolla varustettujen ruusukkeiden ensi-ilta oli 11.9.2016 Orivedellä