Kevätkokous, ajankohtainen luento sekä tärkeää asiaa unkarinvinttikoirien terveystilanteesta Suomessa

24.02.2016 18:56

 

Kevätkokous ja luento

SUN ry:n kevätkokous pidetään lauantaina 9.4.2016 klo 12.00 Vantaan Myyrmäkitalossa, osoitteessa Paalutori 3, 01600 Vantaa. (Myyrmäkitalo on kauppakeskus Myyrmannin vieressä.) Sääntömääräisten asioiden lisäksi kokouksen yhteydessä jaetaan vuoden 2015 kiertopalkinnot. Sääntömääräisten asioiden lisäksi esityslistalla on jäsenistön toiveet kiertopalkintojen käytäntöjen mahdollisesta muutoksesta, jäsenistön toiveet järjestettäville tapahtumille sekä mahdolliset kysymykset liittyen SVKL:n uusin koesääntöihin. Virallinen kevätkokouskutsu liitteineen lähetetään jäsenille sähköpostitse lähipäivinä.


Kevätkokouksen yhteydessä järjestämme myös rodullemme erittäin ajankohtaisen luennon aiheesta:

”Koiran immunologiset sairaudet”, luennoitsijana Nina Menna. Luento alkaa heti kevätkokouksen jälkeen, eli 9.4.2016 klo 13.30.

 

Luennon hinta on SUN ry:n jäsenille 5€ ja muille 10€. Luento on ensisijaisesti jäsenille mutta mikäli paikkoja riittää muillekin, otamme heitä mukaan ilmoittautumisjärjestyksessä. Ilmoittautumiset ja tiedustelut osoitteeseen sun.sihteeri@gmail.com

 

Unkarinvinttikoirien terveystilanne Suomessa

Kuten varmasti kaikki unkarinvinttikoiran omistajat sekä rotua muuten seuranneet tietävät, terveysasiat ovat kovasti tässä rodussa puhuttaneet viimeisen vuoden aikana. Lyhyen ajan sisällä on rodussamme valitettavasti useampi koira täällä Suomessa sairastunut ja menehtynyt autoimmuuniperäisiin sairauksiin. Koska rotumme on suomessa hyvin pienilukuinen, näyttää rotumme sairaustilastot tällä hetkellä synkältä kun sairastuneet suhteutetaan koiramäärään, vaikka sairastuneiden määrään toki vahvasti vaikuttaa se että sairastuneet koirat ovat lähisukulaisia toisilleen.

 

Tähän liittyen, yhdistyksellemme on alkuvuodesta tullut rotujärjestömme, eli Suomen Vinttikoiraliiton kautta, pyyntö Suomen Kennelliitolta toimittaa selvitys rotumme terveystilanteesta Suomessa sekä kehotus ryhtyä työstämän rodulle jalostuksen tavoiteohjelmaa. Tämän vuoksi yhdistys on perustanut jalostuksen tavoiteohjelman työryhmän, jonka tehtävänä on ensin kerätä tarvittava aineisto rodun terveysselvitystä varten ja sen jälkeen ruveta kokoamaan aineistoa jalostuksen tavoiteohjelman luomiseksi. Työryhmä koostuu seuraavista henkilöistä:

JTO työryhmän puheenjohtaja - Anne Naukkarinen (unkarinvinttikoirakasvattaja, pieneläinhoitaja sekä yhdistyksen edustaja SVKL jalostustoimikunnassa)
JTO työryhmän sihteeri -  Catarina Wikström (rodun harrastaja ja SUN ry:n puheenjohtaja)
JTO työryhmän jäsen -  Nina Lehtinen (unkarinvinttikoirakasvattaja ja SUN ry:n varapuheenjohtaja)
JTO työryhmän jäsen -  Sisko Saaristo (rodun harrastaja ja unkarinkielisen tekstin käännösapuna)
JTO työryhmän asiantuntijajäsen - Hanne Jokinen (eläinlääkäri)

 

Tavoitteena on saada selvitys rodun terveystilanteesta toimitettua Suomen Kennelliitolle kevään aikana sekä jalostuksen tavoiteohjelma kommentointikierrokselle mahdollisimman pian sen jälkeen. Jotta saamme koottua mahdollisimman laajan ja ajantasaisen aineiston rotumme terveyden edistämiseksi, tarvitsemme kuitenkin myös teidän, eli kaikkien unkarinvinttikoira-omistajien apua.

Pyydämme että mahdollisimman moni kävisi täyttämässä koirastaan/koiristaan yhdistyksen terveystietolomakkeen, myös niistä koirista jotka ovat terveitä, jotta meillä on mahdollisimman paljon vertailukelpoista tietoa rotumme terveystilanteesta. Mikäli olet jo kertaalleen täyttänyt lomakkeen, mutta koirasi terveystilanteessa on tapahtunut muutoksia, muistathan lähettää meille päivitetyn lomakkeen.
Lomake löytyy täältä: www.unkarinvinttikoirat.com/rodun-historia/terveys/

 

Jos koirastasi on olemassa lääkärin vahvistama diagnoosi jostakin sairaudesta, tai koirallesi on tehty patologisia tutkimuksia (esimerkiksi: kannuskynnen poisto SLO diagnoosin todentamiseksi, ruumiinavaus kuolinsyyn varmistamiseksi jne.) joiden tulokset eivät näy Kennelliiton jalostustietojärjestelmässä, olisimme erittäin kiitollisia jos voisit toimittaa näitä lausuntoja yhdistyksellemme lähtötiedoksi jalostuksen tavoiteohjelman laatimiselle.

 

Terveystietolomake sekä muut mahdolliset tiedot lähetetään osoitteeseensun.sihteeri@gmail.com ja tähän osoitteeseen voi myös lähettää mahdolliset tietojen toimittamiseen liittyvät kysymykset.

 

HUOM! Mikäli haluat lähettää terveystietolomakkeen tai muita asiakirjoja postitse, palautusosoite on muuttunut seuraavaksi: Suomen Unkarinvinttikoirat ry, Punalatvantie 10, 01350 Vantaa. (terveystietolomakkeessa on virheellisesti vanha osoite)

 

Valtavan iso kiitos jo etukäteen kaikille jotka auttavat meitä tässä rodulle tärkeässä asiassa!

 

Suomen Unkarinvinttikoirat ry:n puolesta
Catarina Wikström
Puheenjohtaja