MyDogDNA-testaus

17.01.2013 11:47

Keräämme mukaan unkarinvinttikoiria terveyskartoitukseen!

Kyseessä on ihan ensimmäinen koirien koko perimän laajuinen geneettinen terveyskartoitus, jossa yhtäaikaisesti testataan yli 100 koirilla tunnettua perinnöllistä sairautta sekä perimän monimuotoisuus.
Koiran perimän monimuotoisuus eli eri DLA-haplotyyppien määrä riippuu kyseisen rodun historiasta - mikä on ollut populaation koko mistä rotua on lähdetty jalostamaan ja mikä on ollut jalostuskäytäntö (sukusiitos vai ulkosiitos). DLA-monimuotoisuuden vähäisyys altistaa koirat erilaisille sairauksille, etenkin autoimmuunisairauksille, mm. kilpirauhasen vajaatoiminta ja SLO, joita myös unkarinvinttikoirilla on tavattu.
Tämä testi on uusi työkalu jalostusvalintoja tehtäessä "vanhojen" työkalujen rinnalla. Myös koiranomistajalle testistä on hyötyä mm. sairausriskiprofiilin osalta.

Tavoitteena olisi kartoittaa jossain vaiheessa laajemmaltikin unkarinvinttikoirien geneettistä monimuotoisuutta yhdistyksemme tuella, voit kuitenkin edesauttaa tavoitteen täyttymistä jo tässä vaiheessa!
Koska tämä testi on ns. pilottitestivaiheessa sen hinta on nyt vain130€/koira (alla mainitun ajankohdan jälkeen n.200€).

 

Voit ilmoittautua mukaan tai kysyä lisätietoja osoitteesta sun.puheenjohtaja@gmail.com / Anne Naukkarinen, Hellintie 23, 41180 Vehniä
Ensisijaisesti näytteitä toivotaan poskisolunäytteenä (tarvikkeet toimitetaan ilmoittautumisen jälkeen), mutta näyte on mahdollista hyödyntää myös Helsingin Yliopiston geenipankista (Hannes Lohen tutkimusryhmältä).

Sitovat ilmoittautumiset on oltava perillä viimeistään 30.1.2013 (näytteiden on oltava laboratoriossa viimeistään 15.2.2013 mennessä)